Публикувано на 24.02.2008 / 19:30

Веселин Данов: Нека не бавим топката за стартирането на “Паркинги и гаражи“!

Г-н Данов, има ли война между варненският кмет Кирил Йорданов и Общинския съвет във връзка със създаването на общинската фирма “Паркинги и гаражи”?

Мисля, че няма проблем и се ескалира изкуствено напрежение. Някои лица искат на всяка цена да създадат конфликт между кмета на Варна Кирил Йорданов и Обшщинския съвет. Искам да кажа обаче, че ние не сме опозиция на кмета, а напротив, по много от нещата, които се вършат в името на морската столица, заставаме зад него.

Вие обаче бяхте вносител на предложението за “Паркинги и гаражи”, след което кметът каза, че ще обжалва решението на Общински съвет – Варна създаването на фирмата…

Да, аз бях вносителят на това предложение и искам да припомня, че още преди две години го предложих тагава за първи път, когато бях в опозиция. Преди три годи пък след разговор с мен, кметът спря паяците, които работеха само за да си пълнят частните джобове, а не за общинския бюджет. Тази година отново предложих да бъде създадена фирма “Паркинги и гаражи”, което предложение бе подкрепено изцяло от всички. Вторият път, когато започнахме обсъждането на проблема някои хора обаче го заусукваха – да не избързваме, да изгладим нещата, да не бързаме с решаването на проблема. И се стигна до ситуацията, в която няколко души от ГЕРБ внесоха предложението на заместник – кмета Свилен Крайчев фирмата да бъде общинско предприятие, а не общинско акционерно дружество.

Какви са възраженията на кмета за да се закани, че ще обжалва решението на Общинския съвет за създаването на “Паркинги и гаражи”АД?

Кметът наистина има много основателни забележки. Уставът на фирмата наистина не е изгладен и кметът Кирил Йорданов напълно основателно казва, че не може в една такава важна фирма, която се създава, да не се уточнен прецизно точно предмета на дейност. Искам да успокоя всички обаче, а в това число и кмета, че никога не съм си поставял нито аз, нито някой от моите колеги от групата на Либерален алианс, да извършва някакви скрити и подмолни приватизации, продажби или нещо такова. Идеята ми е паркингите в централната част на града да си останат общинска собственост. А още повече, че кметът се е договорил с областния управител всички паркинги в града, които са държавна собственост да бъдат актувани като общинска собственост. Идеята е всички паркинги да бъдат отдадени на управление.

Какво значи това?

Това значи, че ние нито можем да приватизираме, нито да ги продадем, нито да извършим каквато и да е спекулативна сделка с тях. Ние просто ще ги управляваме.

А какво значи да ги управлявате?

Това значи парите от постъпленията от паркингите да не постъпват в частен джоб, както се практикуваше досега, а да влизат в акционерното дружество. А парите оот това дружество периодично ще отиват към общинския бюджет. Искам да подчертая, че тази фирма няма да бъде с раздут щат и няма са се пръскат излшин пари за напомпана администрация. Фирмата ще бъде чисто общинска, а не с частно участие. Например, хората като отидат на гарата да могат да спрат колите си спокойно, докато посрещат някого, вземат си багаж, или си купуват билети, а както досега да им се взима по лев за половин час. Ще направим тази услуга безплатна.

Заместник – кметът на Община – Варна Свилен Крайчев обаче каза, че общината губи на година по 800 000 лв. от некачественето стопанисване на всички паркинги.

Не съм икономист, но щом го казва Свилен Крайчев, аз му се доверявам. Това е така, защото тези паркинги са давани за смешни пари на наемателите. Това, за което настоявам и ще настоявам и на предстоящата сесия е, Община – Варна да прекрати абсолютно, подчертавам абсолютно всички договори, които изтичат де юре и без това през месец май. Освен това, категорично ще искаме справка в Комисията по собственост и стопанство има ли след месец и един останал паркинг, който да е в нечии частни ръце. Ако има такъв, от наша страна едностранно и моментално ще бъде прекратен договора му. И ще потърсим отговорността от страна на общинската администрация, ако някой си е позволил да вземе пари авансово за наем. Надявам се това да не е станало.

Какъв е проблема с паяците?

Паяците в момента са два, което е крайно недостатъчно. Има начин те да станат пет или шест поне. Ние не си поставяме за цел да тероризираме града с паяците, а да въведем ред, там където има фрапантни нарушения за отвратително паркиране. Ние не изземваме функциите на кмета. Кметът си е кмет.

Кои са неизгладените неща в устава на фирмата “Паркинги и гаражи”?

Не знам кой го е писал този устав, но наистина има неща, които трябва да се коригират. Това, че ще строят подземни и надземни съаръжения, например – намаме такива цели. Всички паркинги ще останат под разпореждане на общината, както и настоява и кметът. Но ние трябва бързо и навременно да решим проблема с паркирането във Варна и аз ще апелирам към кмета – нека да не бавим топката, нека заедно с правилните забелележки на кмета по устава, да стартираме фирмата, да бъдат приети корекциите още през сесията през март, и фирмата в началото на туристическия сезон да заработи.

Свилен Крайчев каза обаче, че всички негативи, ще паднат върху общината?

Ще има негативи, защото винаги ще има недоволни от дейносттта на подобна фирм. Тези негативи обаче няма да ги поема кметът, а ще ги поемаме всички ние от Общинския съвет, които поемаме отговорността за създаването на фирмата.

А как ще направите така хората да имат повече възможности за паркиране?

Ще бъдат създадени специални петна, т.нар. Синя зона, която съвместно с кмета трябва да изградим по определени улици във Варна, където хората ще си заплащат и никой няма да ги безпокои. Ще има служебни абонаменти, а не както досега всеки сложил по едно желязо на тротоара, бариера, кол или заградил с бариера и определил, че тук не се паркира, което е абсолютно незаконно и е против наредбата на Общинския съвет.

Значи няма война между кмет и мнозинството в Общинския съвет, така ли?

От наша страна няма никакво противоброство, имаше лек спор за вида и начина на работа на новосъздадената фирмата. Проведохме много разговори с кмета, той е конструктивна личност, с него винаги можеш да постигнеш консенсус и смятам, че това е най-малкият проблем, който съществува пред нас занапред. Имаме много неща да вършим заедно в името на града, така че който си въобразява, че може да вклини някаква война между нас е сбъркал сериозно мача.

Разтоваря Яна Маринова

Коментари 0 за
“Веселин Данов: Нека не бавим топката за стартирането на “Паркинги и гаражи“!”

  1. Много добре разгледана тема но си задавам въпроса кой знае че общинския съвет е този който ще отговаря за „действията“ при управление на фирмата защото при общинска предприятие отговаря само кмета или този на който той е възложил асега нека видим колко пъти общинския съвет се е обосновал за действията на общинската фирма „Пазари“ и къде отиват паричките от нея – май Паркингите от едини частни ръце които се облажват ще отидат в ръце даже незнайно на кога 🙂 Дали така не се размива отговорността ? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *