Публикувано на 21.11.2020 / 11:53

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ОГЪНЕ ЛИ СЕ БОРИСОВ ПОД ГЕРМАНСКИ НАТИСК, НЕГОВИЯТ ЛИК ЩЕ СТОИ РЕДОМ ДО ПОРТРЕТА НА ТИТО

ЗАПИС НА РАЗГОВОРА С МАКЕДОНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ:

– Ще направи ли България стратегическа грешка, като блокира Северна Македония в ЕС? Мнозина казват, че този ход е услуга на Москва …

– България ще направи стратегическа грешка, ако позволи Република Северна Македония да влезе в Европейския съюз, без да е изпълнила следните условия:

Признаване на българските корени на езика и историята си;

Категоричен отказ от претенции за „македонско малцинство“ в България;

Редакция на македонските учебници по история, литература и география за средното и висшето образование;

Премахване на антибългарските паметници на територията на републиката, определящи България като окупатор;

Прекратяване на антибългарската кампания в медиите.

Тази българска политика не е в услуга на Москва, но е в услуга на европейските ценности и на европейската интеграция, която императивно не допуска членство в ЕС, ако не са изчистени спорните въпроси между членките на Евросъюза и кандидатстващите за членство.

– Оправдавате ли тази позиция на вашето правителство и защо?

-Аз пледирам за тази позиция много преди 1 август 2017 г., когато бе подписан договорът за приятелство между София и Скопие. Като бивш посланик в Република Хърватия и дългогодишен служител на българското разузнаване в Югославия аз предупредих, че този договор е непълноценен, защото не дава никакви гаранции на българската страна, че Македония ще изпълни дори едно от посочените по-горе условия.

Създаването на Смесената историческа комисия бе опит на Бойко Борисов и Зоран Заев да прехвърлят отговорността на политиците към историците.

Договорът бе алибито на Борисов пред българските граждани за решението му да пусне Македония в НАТО. Защото той взе това решение под американски натиск, тъй като Вашингтон държеше на македонското членство в НАТО, за да се затвори обръчът около Сърбия.

Още тогава предложих в серия от публикации: След като не можете да откажете на САЩ членство на Скопие в НАТО, не подписвайте договор, който няма да има никаква стойност за македонската страна!

Освен това винаги съм смятал, че договорите с Република Македония трябва да се подписват на английски език. В противен случай ние признаваме силно сърбизирания югозападен български диалект за отделен език.

– Как коментирате твърдението на Захариева и Каракачанов, че Тито не може да бъде празнуван и да се търси влизане в ЕС? Според германския анализатор Флориан Бибер Хърватия и Словения вече са успели.

– Това българско условие за Тито е ново и ме изненадва. Всъщност то е адресирано към Брюксел и е опит да се внесе антикомунистически елемент в българското решение да блокираме членството на Македония в ЕС. В София наивно вярват, че в ЕС антикомунизмът е по-силен аргумент от неоспоримите исторически документи за българския фундамент на езика и историята на славянското население в Република Северна Македония.

В Хърватия и Словения Тито отдавна е демитологизиран – най-вече заради масовите убийства в края на Втората световна война, извършени от югославските партизани на територията на тези две страни. Да не говорим за Титовия терор във Вардарска Македония след 1944 г., довел до избиването на стотици хора с българско самосъзнание и до интернирането на хиляди македонски българи на Голи оток.

В Република Северна Македония е необходима сериозна преоценка на ролята на Тито в репресиите в следвоенна Югославия. Но това е изключително право на македонските граждани, а не на съседни държави.

– Кой според вас ще отстъпи първият в спора – Заев или Борисов? Дали подобни искания от българска страна може би се дължат на предстоящите избори в страната?

– Борисов няма право да отстъпи. Той вече направи една отстъпка на вашата държава, която ни струва скъпо. София нито се опита да предотврати, нито реагира на Преспанското споразумение между Атина и Скопие, с което получихте името „Република Северна Македония“. Това име е с географски определител и е открита териториална претенция към България. Затова толкова държим на условието да декларирате писмено, че нямате никакви териториални и малцинствени претенции към България.

През 1987 г., в Международния пресцентър в Белград, по време на представянето на издадената на английски език книга на Перо Коробар „The Macedonian national culture in the Pirin part of Macedonia“, влязох в остър спор с автора и рецензентите. Всички в залата бяха изненадани как един българин си позволява да оспорва македонски малцинствени претенции към България.

Много такива полемики, по време на пресконференции в Съюзния секретариат за външни работи, имах и с говорителите на югославското външно министерство – със словенеца Иво Вайгъл и с македонеца Сърджан Керим.

Радвам се, че това мое поведение на самотен играч е вече официална политика на Република България.

И не си правете никакви илюзии – България няма да отстъпи от своите позиции по т.нар. македонски въпрос. Ние сме член на ЕС, докато вие сте пред вратите на ЕС. Вашето еврочленство е в нашите ръце.

Също така на нас ни е ясно, че вашите посолства по света провеждат рафинирана антибългарска кампания, която за съжаление не среща адекватна реакция на нашите посланици. А откриването на десетки катедри по „Македонистика“ в университетите по света е дело на координираните усилия на външното ви министерство и на Службата за външно разузнаване.

Ако зависеше от мен, бих предприел много по-активни действия срещу тази ваша политика, защото въпросните катедри са академични рупори на антибългарска пропаганда.

В това отношение сте особено активни в Европейския парламент, където успешно лобирате, напр. чрез един депутат от Малта, за приемане на резолюции за т.нар. македонско малцинство в Пиринския край.

Тази политика трябва да се прекрати, защото това е удар по добросъседството. Но вие не сте в състояние да го сторите, тъй като македонизмът се гради върху присвояването на чужда история и култура.

Макар и малко вероятно, допускам Борисов да се огъне под германския натиск. Направи ли го, неговият лик в историята ще стои редом до портрета на Тито.

Що се отнася до предстоящите избори в България и сегашната ни политика към Македония, това е просто съвпадение.

– Изпраща ли София лошо послание към Западните Балкани по отношение на интеграцията в ЕС? Каква ще бъде вредата върху взаимните отношения след ветото?

– Отстояването на историческата истина не е лошо послание към Западните Балкани. Точно обратното – това е послание най-вече към евроамбициите на Сърбия. В определени среди в Белград се надяват, че България ще им даде „зелена светлина“ за членство в ЕС, без да се подобри положението на българското малцинство в Западните покрайнини – Босилеградско и Царибродско. Асимилацията на българите в Покрайнините се вижда само от един факт – от над 200 000 след двете световни войни, сега там живеят около 25 000 българи, тоест почти десет пъти е намален броят на българите в тези изконни български земи, дадени на Кралството на сърбите, хърватите и словенците през 1919 г., когато е подписан Ньойският договор.

А вие какво очаквате? В името на европейските ценности да жертваме националните си интереси, под натиска на Брюксел и Берлин, както това правехме под натиска на Кремъл 45 години?

Всъщност, вчерашната церемония, на която Зоран Заев бе награден от Фондация „Фридрих Еберт“, а наградата му бе връчена от германския външен министър, е дипломатически ултиматум към Борисов. С тази награда Ангела Меркел казва на Борисов да отстъпи до края на годината, за да може германското председателство на ЕС да отчете успех.

Само че канцлерът Меркел греши. Тя не е Горбачов, а Република България не е васал нито на Москва, нито на Берлин.

Ще бъда изненадан, ако през декември т.г. българското правителство ревизира сегашната си позиция и пусне Скопие в ЕС, без да са изпълнени българските условия.

– Официална София многократно е заявявала, че омразата,  която младите хора в Македония кърмят по отношение на България и миналото, трябва да бъде премахната. Блокадата в ЕС и по този начин тяхното бъдеще ще помогне ли на тези усилия? Какъв е изходът от тази на пръв поглед невъзможна ситуация за страната?

–  Младите хора и в Македония, и в България не бива да живеят с митове и легенди, нямащи нищо общо с историческата истина. Живот в лъжа рано или късно ще доведе до колизия, която може да ескалира както във вътрешни етнически конфликти, така и в междудържавни сблъсъци.

Време е да подложите на ревизия доктрината на македонизма, която е антибългарска по презумпция. Доктрината е дело на сръбските държавници и учени от края на 19 век, които в лицето на проф. Йован Цвиич и Стоян Новакович формулираха този постулат: „След като не можем да направим от македонските българи във Вардарска Македония сърби, ще ги отродим от България като ги направим македонци…“

Да не забравяме и ролята на Коминтерна от 30-те години на 20 век, когато от Москва нареждаха на българските комунисти да решават националните въпроси на Балканите, като създават тракийска, мизийска и македонска нации.

Колкото по-рано приемете тези истини, толкова по-добре за Македония и за Балканите.

От своя страна ние признаваме вашата история, етнос, език и култура след 1945 година. Признаваме вашата македонска идентичност на територията на Република Северна Македония.

Друг път не виждам.

 

Коментари 39 за
“ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: ОГЪНЕ ЛИ СЕ БОРИСОВ ПОД ГЕРМАНСКИ НАТИСК, НЕГОВИЯТ ЛИК ЩЕ СТОИ РЕДОМ ДО ПОРТРЕТА НА ТИТО”

 1. Мили съотечественици. Всички вие тук и вие „идентифицираните“ покрай Вардорот.
  Потомък съм на българи от неидентифицираните, тъй като тази част на България сега е „Северна Гърция“ / какво съвпадение ?! , не ирония, а ГАВРА – и сега и тогава 1913 и 1919 години.
  Каква само – НЕ историческа, а ПОЛИТИЧЕСКА ! На тези, които и в момента се гаврят с България и българите.
  Само един въпрос към „идентефицираните“: СПРЯМО КОГО СЕ ИДЕНТИФИЦИРАТ?
  Очевидно не спрямо съгражданите си албанци! Те са си албанци – шиптари. Не срещу сърбите – няма нужда, защото с просто око си личи.
  Не претенидарам, но тежко им на „идентефицираните“, когато, а то ще стане по съображенията на тези, които не споменавам, но се знае кои са, /на които/ е нужна Велика Албания. Ето тогава вече: СПАСЯВАЙТЕ НИ БРАКЯ БУГАРИ. Сигурен съм ще забравят за „ИДЕНТИТЕТОТ“
  Дано, а ма надали, ще я има България, за която на новите ни опекуни НЕ им дреме, както повече от видно, КОЛКОТО ПО ОНОВА ВРЕМЕ, ТОЛКОВА И СЕГА! но ще са живи моите внеци и правнуци!

 2. Или ТAТO, или ТИТO?! Тoвa e нaкрaткo дeвизa нa днeшния мaкдoнoфoбcки БКП+ДC-„възрoдитeлeн прoцвec“, прилaгaн пoд индигo oт Тaтoвия „възрoдитeлeн прoцec“ Oт 1980-тe oт нeгoвтитe БКП+ДC-пoклoнници! A рaзликaтa нe e caмo в eднaтa буквичкa!
  Със започване на ускорените предприсъединителни преговори за членство на Македония в ЕС умирa привaтизирaният oт кaрaПрac БКП-мaкeдoнoфoбcки прoпaгaнднo-мaнипулaциoнeн БИЗНEC за бюджетни „секретни“ милиони – и в Мaкeдoния и в Б-ия, къдeтo трябвa дa ce връщaт oткрaднaтитe имoти и aктиви нa умишлeнo нeдoпуcкaнитe зa прeрeгиcтрaция мaкeдoнcки брaтcтвa! Умира и замисъла за ползване на Македония за изпиране на корупционните милиони от шкафчетата (като Бисеров от ДПС)! Cъщo умирaт и привaтизирaнитe oт шeфoвeтe нa кaрaПрac ДC-кoнтрaбaнднo-шпиoнcки кaнaли прeз Зaпaднитe Бaлкaни и Eврoпa, пoдcилeнo и oт удaрa нa Eврo-пaкeтa Мoбилнocт – кoнтрaбaндaтa и шпиoнaжa c ТИР-oвeтe, пoлзвaни и oт руcкитe CВР и ГРУ! Зaтoвa Джaндбaз пeeeрac, Aндрo cлaбaнкa и Андюша Ковач контеса Месечкова ca първи плaтeни бoрци cрeщу пaкeтa Мoбилнocт и срещу Македония в ЕС!

 3. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

  Пияницата-коминтерновец и сталински ибрикчия Георги Михайлов Димитров трябва да бъде прокълнат и анатемосан.

  1. Едно прекрасно предложение!!!
   И се чудя българи ли живеят в онова населено място с името на националния предател димитровград, та не си сменят името?
   Ами благоев не е ли същият?
   Що за народ сме да имаме димитров град и благоевград????

 4. Г-н Енчев,
  Дълбоко ви уважавам, но преди да почна да ви чета, ще кажа, че не е честно Афераджийката да ми пуска когото и да е без да позволява коментари. Ще продължаваме ли да се кеворкираме и таковаме?
  Ай сиктир, както казват в Сливен.
  Отивам да Ви чета..

 5. Между 1944 и 1948 в изпълнение на задачата за балканска федерация димитров насилствено македонизира 310 хиляди българи от пиринския край, от които 40 хиляди изчезват.
  Оттам започна цялата трагедия.

  1. Протестирам!:-) Трагедията започва с орязването на Санстефанска България, минава през Балканските и Първата Световна, т.е. през катастрофалното управление на виенския вертепаджия и чак тогава стигаме до Коминтерна и до Г.Димитров. Искам да кажа, че щом като не сме си свършили работата навреме (заради неадекватността на Фердинанд) -тогава, когато сме имали най-силната армия на Балканите, значи никой не ни е виновен.

 6. Makедонците са обещани и прилепнали като гербова марка за АЛБАНИЯ .
  Цялото им правителство и министри са АЛБАНЦИ Буяр,Агим,Ерол,Аднан,Шекер НЕ звучат като български
  Зоран Заеев работи усърдно с бързи темпове да насочи Македония към проекта “Велика АЛБАНИЯ“ само гледайте като дойде ДЕМОКРАТА БАЙДАН как ЩЕ УСКОРИ ИСЛЯМизациятя и АЛБАНизацията на Македония и целия район на Западните Балкани

  1. Нали затова беше свален Груевски(макар и американски възпитаник),- защото се инатеше като магаре и беше вироглав. А Зайко Байко е удобен на шиптърите и скоро македонците ще бъдат изцяло командвани от тях. Та като се осъществи замисълът за Велика Албания(велика, велика-колко да е велика!? ), потомците на българите, считащи се днес за македонци, ще останат в малкото Скопско десподство(или нещо такова) :-).
   /Из „Предполагаеми хипотези Мариини“ 😉 /

 7. Ако македонците си признаят,че са българи,това означава,че и помаците трябва да направят същото,защото и едните и другите са с български корени,със насила променена националност. Което означава,че това никога няма да стане. ПО СКОРО И НА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ НЕСРЕТНИЦИ ЩЕ ИМ ПРОМЕНЯТ ИМЕНАТА И РЕЛИГИЯТА. АЛИЛУЯ.

 8. Г-н „И сам Воинът е Воин“, т.е. г-н Енчев не е спирал да се бори за българската кауза в Македония- от посланичеството му в Хърватия до ден днешен.
  Кой го чува обаче?! И защо българската външна политика е все „след дъжд- качулка“?! https://youtu.be/fJin7JojJhE
  Спомням си как беше представено подписването на договора от мисирковите ни медии- като „исторически ден“, след който ще пишем радостни и щастливи съвместните си учебници и ще живеем в мир и любов. И не- не беше поради наивност и великодушие. Това бе съзнателна продажба и родоотстъпничество.

 9. https://www.youtube.com/watch?v=6NgvJ1kOqJA
  Един истински българин – Владо Черноземски, който се жертва в името на нещо свято!
  Отвратително е напиканият и пияндето да претендират за нещо общо с този велик българин!
  Не случайно това е „Атентатът на ХХ век“ защото е първият истински атентат в съвременната история.

 10. ако имахме ПРОКУРОР след натиска от МЕРКЕЛ и официалното ПРИЗНАВАНЕ че ГЕРБ е създадена от германска фондация за да прокарва техните интереси …трябва да започне наказателно разследване за НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ни РАБОТИ и ВЪНШНА ПОЛИТИКА…срещу ЛИЦА и ОРГАНИЗАЦИИ ТУК…В ГЕРМАНИЯ и АВСТРИЯ…

  1. Нали тази Дропла Екатерина Захариева заяви : „Щом сме признали Македония, ние сме признали и македонския език“ ?

   От продажна мисирка, какво добро за България може да очакваш !

 11. България е икономически слаба, последна в ЕС и всеки съсед си взима каквото му хареса, територия ( турци, гърци, сърби, румънци), а сега т н Северна Македония и ИСТОРИЯ!

 12. За да спаси пършивата си дебела кожа Мутрата, Била Шопара, както и Шайката покрай тях ще отстъпят, другият довод, че ще го направят е, че знаят, че никой няма да им потърси сметка. А само преди 70-100 години щяха да са разстреляни на улицата, като долни предатели, каквито са си.
  Готов съм да се обзаложа на един Джак Даниелс за това си твърдение.

 13. И министър председател да си, и журналист да си, и какъвто и да си, щом си български гражданин, никога не трябва да забравяш:
  „Що е маке – все е лайно!“

 14. Енчев е прав.
  Ветото се налага.В омразата си към борисов и захариева някои отричат това.Отстъплението пред македонците, които изобщо не ни смятат за братя, а за неприятели, няма да доведе до нищо добро.

  1. Ще го напиша пак, защото виждам, че уважавания от мен Енчев също има илюзии, че сегашното правителство има скрупули да извърши национално предателство:
   Ветото ще трае до 8 декември, когато Борисов ще подпише победоносно анекс към договора от 2017г, който няма да има стойност даже на хартията на която е написан. С две думи сега се репчим, за да не изглежда като пълна капитулация, която ще ни излезе през носа, каквото всъщност е. Не е важно какво е станало и какво си подписал, а как ще го представят медиите. В случая бъдете сигурни, че ще бъде отразено като грандиозен успех най-голямото предателство на идеята, заради която сме водили три войни и са загинали над 600 хиляди истински българи. Вероятно място имат и някакви преговори, но не за защита на нашите интереси, а свързани с грабежа над българите от управляващите. За такова нещо в други държави правят народни въстания и линчуват всички политици които са замесени, но не и ние.

   1. Той допуска тая възможност.Ако стане, наистина тиквата ще си направи сам харакири по принципа След мен и потоп.
    Скоро ще видим.Аз смятам, че няма да се случи това.

    1. Даже и да не стане сега, което е по-малко вероятно, новото правителство след изборите ще го направи до края на 2021г., като при това няма значение кой ще спечели и формира кабинет, защото обслужват един и същ интерес на задгранични сили. И докато първия вариант за мен е с вероятност 60-70%, то вторият е с над 90%. Нека не забравяме, че през Македония минава стратегически важния още от римско време военен коридор Виа Игнация.

 15. Просто г-н Енчев трябваше да бъде външен министър при последното правителство на Борисов и сега РСМ щеше да е поканена в ЕС. Нивото на Захариева е класен ръководител в гимназия, а на ББ – началник на районно управление на пожарна. За това сме си виновни само ние и никой друг. Ако бяхме станали нормална държава за последните 10 години, самите граждани на РСМ нямаше да имат нищо против да се сближават с нас. Те много добре знаят на какъв огън се пекът на запад от Скопие и че България е единственото им спасение от населените с албанци територий. Сега ние какво им предлагаме? ББ, корупция,мафия,плащане за паспорти, най бедната държава в ЕС, Доган и Пеевски, разбито здравеопазване и образование и всичко онова за което младите и нормалните хора в България протестират. Те предпочитат да станат член на ЕС и да емигрират в Австрия например, отколкото да се приобщят към своите български корени в нашата страна. И това е логично, след като нашите млади вече избягаха от мафията и простака ББ.

 16. https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_EU_Ital_1929.jpg
  Италианска карта 1929 г.
  https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_anglijska_EU_1923.GIF
  https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_Mitteleuropa_ethnische_1932.jpg
  Английски етнически карта от 1923 и 1932 г.
  https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_German_Bg_1926.jpg
  Немска карта на българската народност 1925

  Общото е – има Албания, Сърбия, България..
  Македония я НЯМА на картите!!!

 17. Като специалист по славянските езици ми е много неприятно как толкова ясен български диалект като „македонския език“ се възприема от някои хора като друг език. Българска граматика с внесени тук-там сръбски думи като влада – правителство, луѓе – хора и т.н, също и измислени такива като напр. во иднината – в бъдеще.

  Български диалект – ясно и просто!

  В България има и други интересни и разноцветни, много забавни диалекти – разложки, банскалийски, родопски! Познавам много от тези хора и никой от тях не е казал, че не е българин!

  СТОПИЛ БОБУНЬ НА ТОРНКА
  И ЗАФАТИЛ ДА БОРБУНИСВА!

  Превод : Кацнал бръмбър на трънка и захванал да дрънка!

  ВЕЛИКИ РОДОПЧАНИ!

  Поздрави, Мери!

  1. И аз съм филолог и е точно така.Но за жалост вече се възприема за нов и различен език.Създаден е изкуствено, по политически причини, но има такива случаи.Норвежкият например си е чист датски, но след създаването на норвежка държава вече се води норвежки.

   1. „Льотчик“, ти не си никакъв филолог, даже не си и катоЛик, а си просто катоГъз…Махай се, не разбра ли най-сетне, че никой в този форум не може да те диша.

    1. На фона на разумните и интелигентни коментари тоя олигофрен изглежда доста жалък

    2. Забравих, двамата или тримата илитерата, които лаят по мен, да се заврат в на президента ауспуха и да вдишват с пълни гърди любимия си аромат.

 18. Г-н Енчев – ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ! Дано българските държавници докрай да запазят твърдост, водени от същата позиция в Името на България!
  Що се отнася до политиката на Меркел, да не забравяме, че тя е родена в Хамбург, но е израснала и възпитавана в ГДР. Била е комсомолска активистка с високи постове, а за партийно членство са й отказали, защото баща й е бил лутерански свещеник. Самият кремълски сатрап Путен нееднократно е правил изявления за тяхната близост от времето, когато е бил резидент на КГБ в ГДР.
  Та, мисълта ми е, че днес самата Меркел продължава коминтерновската политика по отношение на Балканите, като се опитва да я налага на целия ЕС. И всичко това – в огромен ущърб за България!…
  Затова и аз се обръщам към българските политици – НИКАКВИ ОТСТЪПКИ КЪМ МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ!

  1. Абсолютно вярно.
   Меркел е путинистка и срам за Германия.

 19. Поздравления за г-н Велизар Енчев!
  Това интервю – с големи букви, трябва да стои в рамка в кабинета на Мутрата от Банкя, поне докато е премиер на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *