Публикувано на 11.07.2008 / 13:51

Варненски журналисти атакуват съдии, искат да спрат да се правят на “звезди”

 

 

До Председател на Варненски окръжен съд

До Министерство на правосъдието

До Висш съдебен съвет

ДЕКЛАРАЦИЯ

от варненски журналисти във връзка с неглижиране на оперативната им работа от страна на съдии от Варненския окръжен съд

Уважаеми господа и дами магистрати,

Поразени сме от високомерието на някои от съдиите във Варненския окръжен съд. Последният случай бе свързан с поведението на съдия Красимир Василев, който след приключване на дело от обществен интерес, демонстративно пренебрегна варненските журналисти, защото навън го чакала известна столична репортерка.

Разбираме естествения човешки комплекс, който напоследък е обхванал и цялата родна съдебна система – магистрати да се правят на медийни звезди, но е обидно да се неглижира пряката оперативна работа на цяла една местна репортерска гилдия. Подобно неадекватно поведение демонстрира и съдийката Жулиета Шопова, която "поради големия обществен интерес" изгони преди ден от съдебната зала всички репортери, които искаха да отразяват процеса срещу шофъора убиец Хюсеин Нихат.

Неведнъж сме се натъквали на снизходителното отношение на варненски съдии към работата на репортерите, които отразяват съдебната им работа.

Удобното оправдание, че си има пресцентър обаче не е валидно, когато всеки репортер иска да чуе прякото мнение на съдията, след като се е произнесъл в съдебна зала; още повече, когато присъдата му е скандална от морална гледна точка и ще предизвика изключително остра реакция сред обществото.

Затова категорично настояваме незабаво да бъде обърнато внимание на подопечните Ви съдии да променят отношението си към варненските журналисти и да откликват своевременно на желанието им за контакт с тях. Защото медиите, за разлика от съдебната система, са динамични и когато поискаш едно интервю или изявление, е абсолютно недопустимо то да бъде обещавано да се осъществи след седмица или две.

Настояваме за категорична промяна в комуникацията между магистрати и журналисти. Съдебната система е с един от най-ниските рейтинги на доверие в обществото и подобна демонстрация на затвореност, бюрократизъм и високомерие само още повече ще задълбочи огромната пропаст между вас и българското общество.

Работата с медиите не се свежда до един пресцентър, уважаеми магистрати. Ако изобщо имате интерес трудът Ви да бъде представен такъв какъвто е, то променете първо себе си и уважавайте другите. Тогава и те ще уважават Вас.

Подпис:

Веселина Томова – www.afera.bg

Георги Александров – RN Канал 0

Наталия Господинова – Дарик радио

Нели Кирчева – в. "Народно дело"

 

Дора Томова – Народно дело

Ангел Шишков – Народно дело

Стефан Денков – Народно дело

Юлия Георгиева – Народно дело

Иван Големанов – Народно дело

Виолета Гурнакова – Народно дело

Веселин Златков – Народно дело

Виолета Тодорова – Народно дело

Николай Караколев – Народно дело

Даниел Русинов – Народно дело

Нели Дерали – Радио „Фокус”

Калин Руменов – Дарик радио

Пламен Петров – Дарик радио

Георги Зидаров – Дарик радио

Славина Жекова – Дарик радио

Янита Николова – Радио „Фокус”

Диана Стоева – Радио „Фокус”

Димитър Димитров – Радио „Фокус”

Марияна Дянкова – Радио „Фокус”

Радостин Табаков – Радио „Фокус”

Орлин Димитров – Радио „Фокус”

Коментари 0 за
“Варненски журналисти атакуват съдии, искат да спрат да се правят на “звезди””

 1. nabludatel, ако споделяш опит, бих те разбрала- явно си свикнал на стадно мислене и изразяваш само колективно мнение, не свое. Но това е присъщ за слабите хорица комплекс. Съчувствам ти, та ти дори не си наясно, че журналистите си имат ресор на работа и не са специалисти по всичко. Ако бяха- подписката щеше да съдържа подкрепата на всички от конкретната медия. Не преекспонирай личната си дефиниция за лично отмъщение върху други хора, дори и така няма да се отървеш от комплекса си за липса на лично мнение. Наистина е жалко, ама за теб.

 2. Съдебната ни система е пълен ташак. Гонят журналистите, съдят кокошкари, а бандюгите са навън и дават интервюта. Да бъдат изгонени тези съдии, които възпрепятстват работата на медиите, защото по този начин отказват информираност на обществото, която му се полага по Конституция! Дано това да бъде отбелязано в доклада за „напредъка“ на страната ни!

 3. choveche, povqrvai mi, ne e neobhodimo da si vlizal v sadebnata zala, za da izrazish saprichastnost i podkrepa kum svoi kolega. vseki moje6e da stane obekt na kompleksarskite izblici na toq ili onq sadia, triabva da protestirame pootdelno li, a drugite da si mulchat kato zadnici, kakvito vsu6tnost sa.

 4. Ама верно ли кака Ели кльопа домати на работното си място? аахахахахахааа.

 5. Докато четях писмото, написано от журналистите, си казах – браво, най-сетне се обединиха за нещо. После обаче видях, че 15-те възмутени са от три медии, сложили подпис явно служебно, под строй. Доколкото съм чел и слушал, само 3-4 от имената ходят по съдебни дела, останалите даже не знаят откъде се влиза в съда. Поредната акция на някой лично засегнат, решил да употреби останалите за лично отмъщение. Жалко.

 6. хихихи хахаха. пчеличке, ама що не вземеш да станеш пресаташе на цирка. така ще бъде по-евтино за всички нас – няма да се налага да ходиш на семинари тук и там и да се правиш на умна за сметка на българския данъкоплатец!

 7. пчеличке, май те разконспирирахме, а? пчеличката ЕЛИ. ХА-ХА, КОЛКО УМНО! КАТО САМАТА ЕЛИ! ТИ КАТО ХОДИШ ПО СЕМИНАРИ КАКВО НАУЧИ, МЪРИ КАКА? ДА РЕДИШ ПАСИАНСИ И ДА КЛЬОПАШ ГРАДИНСКИ ДОМАТИ НА РАБОТНОТО СИ МЯСТО. И ДА ПРАЩАШ ПРЕССЪОБЩЕНИЯ ПО ИНТЕРНЕТ, А КАК ДА ГИ НАПИШЕШ ВСЕ ОЩЕ МАЙ НИКОЙ НЕ ТИ Е КАЗАЛ. ОЩЕ 5-10 СЕМИНАРА В СОФИЯ И ЩЕ СЕ НАУЧИШ, АКО НЕ СИ ИЗЛЯЗЛА В ПЕНСИЯ.

 8. що се криете би смешници корумпирани? Що не си пишете имената като плюете по журналистите тук? Ще ви кажа . защото ви е насран задника! И прекрасно го знаете!

 9. Че какво ви спира бе вас журналята да се обръщате към пресцентъра, да не сте началници в съда

 10. в бг няма истински журналисти, всички са лакеи на някой, не би трябвало да имат претенции и без това пишат каквото им се каже! кой ви накара да нападате съдийката?

 11. Мила ми пчеличке, защо ли не се подпишеш с истинското си име? Що за тъпоумие да взимаш позиция по такъв важен въпрос, а да се подписваш като „пчеличка“. Ако считаш обаче, че един репортер се учи на нещо на какъвто и да семинар, където се трошат грешни пари за пълни безумия, по-добре кацни някъде окончателно. Има си хора за семинари, има си за журналистика, има и такива, които вместо да си вземат поука и да направят нещо конструктивно, вече заплашват от камбанарията си на пресаташе, че отсега нататък щели да видят, тия, които са се подписали. Какво ще видим? И що за махленщина?!

 12. Питам се дали все пак журналистите ходят на някакви семинари и / или обучения за да се подготвят добре.Защото от това, което чета……….
  Май няма такива.

 13. da, mnogo si prava – ima edna sme6na lelka, koiato se izjiviava6ta kato topreporterka i si govori po telefona v sadebnata zala. sled kato ia izhvarliha ot suda oba4e, nikoi ot gildiata ne ia podkrepi. zatova ne ni postaviai pod ob6t znamenatel, ti si sudia i znae6 kolko tendenciozni sa tezi priomi. vinagi sme tyrsili i va6ata strana, kogato otraziavame sudebni procesi, samo 4e vie biagate ot nas, siaka6 biagate ot savestta si.

 14. Не смятам, че в РБ има такива журналисти, които да заслужават внимание – в общи линии понятието журналист се свързва с поръчки, едностранчивост и предубеденост!!!
  Важно е само да се отрази репортажа, нищо друго.А че той за нищо не става , ……..едва ли е важно.

 15. „Ако изобщо имате интерес трудът Ви да бъде представен такъв какъвто е, то променете първо себе си и уважавайте другите. Тогава и те ще уважават Вас“. Кого уважаваме като говорим на висок глас по телефона в съдебната зала? Кого уважаваме, когато представяме фактите едностранчиво , предубедено и непрофесионално? А и магистратите не се показват сами по телевизията, нито сами си вземат интервютата…

 16. Браво, колеги, издигнахте ми се в очите!Възхищавам се на реакцията Ви и Ви подкрепям напълно! „Сговорна дружина планина повдига“. Вие сте достойните журналисти с будна съвест и активно гражданско съзнание. 25 човека не е малко число за град като Варна. Поздрави на морето от София!

 17. Съдебната ни система е пълен ташак. Гонят журналистите, съдят кокошкари, а бандюгите са навън и дават интервюта. Да бъдат изгонени тези съдии, които възпрепятстват работата на медиите, защото по този начин отказват информираност на обществото, която му се полага по Конституция!

 18. Колеги, подкрепям основателните ви искания и принципно заставам зад вашата Декларация! Факт е, че Съдебната ни система е с един от най-ниските рейтинги на доревие от страна на обществото! Но… както вие така и аз отлично знаем отговора на този въпрос. Важното е да се „досетят „за него и магистратите за да променят тежестта на везните, която днес в много случаи, очевадно, не е в полза на истината и обективността на закона,който пък, както е ясно, не е с еднаква тежест за всеки гражданин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *