Публикувано на 27.01.2008 / 12:20

Ваня Йорданова: Д-р Сердев ме осакати и трябва да си получи заслуженото!

Пластичният хирург Николай Сердев, който нашумя скандално с пропищелите от инжектирания от него украински гел в гърдите им, отново се подвизава необезпокоявано, този път на варненска територия. Наскоро местните медии щумно рекламираха новите му “сензационни” методи в пластичната хирургия, които д-р Сердев практикува във варненската болница “Света Ана”. Afera.bg разговаря с една от потърпевшите пациентки на д-р Сердев Ваня Йорданова, на която се наложиха две тежки операции на гърдите заради престъпното нехайство на пластичния хирург, който отново зарибява на варненска територия потенциалните си жертви.

-Г-жо Йорданова, разкажете ми как попаднахте в ръцете на д-р Николай Сердев?

-През 1996 година отидох с приятелка в София, тъй като тя беше решила да си слага гел за уголемяване на гърдите. По онова време този метод, ако изобщо може да се нарече метод бе популярен, благодарение на д-р Николай Сердев. Аз нямах намерение да си слагам гел, а исках само лифтинг на гърдите, или повдигане, тъй като нямах нужда от уголемяване на бюста. По същото време дори имах една инфекция, но д-р Сердев ме убеди, че няма нищо страшно, даде ми някакво лекарство за инфекцията и буквално ме притисна с убеждения и думи, че и за трябва да си сложа гел. Заедно с моята приятелка д-р Сердев ни накара да подпишем декларации, че няма да имаме каквито и да е претенции към него.

Не Ви ли обясни какво ще инжектира в гърдите Ви?

-Не, абсолютно нищо не ни е разяснявал. Да не говорим пък за евентуалните последствия, които дойдоха по-късно.

-Какво се случи после?

-От самото слагане на гела започнаха бълките ми в гърдите, подуваха се, ставаха на буци. Докато се стигна дотам, че се наложи преди месеци да вляза във варненска клиника, където ми направиха 8-часова операция за да извадят гела. Оказа се обаче, че гелът е проникнал навсякъде и лекарите не можаха да ми спасят гърдите, излязаха ги и ми сложиха протези. Въпреки това гелът продължава да прави инфекции.

-Да разбирам, че не е изчистен добре ли?

Гелът се е разпръснал навсякъде, по ребра, мускули и въпреки втората операция, инфекциите продължават. Налага се да пия скъпи швейцарски лекарства, през ден ходя на прегледи за да следят лекарите продължават ли гърдите да текат.

-Познавате ли други пострадали пациентки на д-р Сердев?

-Аз познавам поне 50, а доколкото съм чувала те са стотици, да не кажа хиляди. По едно време по медиите се чуха много изявления на жени, съсипани от д-р Сердев, но така и прокуратурата не направи нищо по случаите. Потресох се като чух, че същият този “професионалист” наскоро отново гръмко се ракламираше, и че на всичкото отгоре е дошъл да оперира във варненската болница “Света Ана”.

-Колко заплатихте за това “удоволствие”?

-Тогава, когато Сердев ми впръсна гела, процедурата струваше 700 долара. Оттогава обаче по операции, лекарства и лекари съм дала поне 7000 лева дотук.

-Кой трябва да спре този човек?

-Не знам, според мен прокуратурата, толкова много потърпевши има от него, че ако се даде една обява да се явят на разпит, сигурна съм, че ще препълнят прокуратурата. Този човек трябва да си получи заслуженото, защото осакати не само физиката, но и душата на много жени!

Истината за инжектирания т.нар. хидрогел, инжектиран и в гърдите на Ваня Йорданова е, че той е внесен от Украйна. Оказва се, че този гел е създаден в Германия, но понеже там производството и употребата му не са разрешени, той се пласира в Украйна. Скоро след това самата Украйна започва да го произвежда и го пласира в страните от бившия соцлагер. Независимо, че у нас инжектирането му е разрешено, почти всички пластични хирурзи скачат срещу него, защото са наясно, че гелът не се задържа на едно място, разпръсква се и се разтича на навсякъде – под мишниците, между гърдите, в корема, по ребрата и мускулите.

Процедурата обаче е евтина и бърза, и широко реклавирана от медиите. Тогава имплантите струват 2-3 хиляди долара и жените са прибразнени от евтината цена на гела.Освен това жените се зарибяват и от факта, че не става дума за операция, а за едно впръскване с инжекция в гърдите.

Срещу д-р Сердев се водят поне 30 съдебни дела, а от Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия твърдят, че той не е техен член.

Употребата на хидрогела е забранена у нас две години след първото му инжектиране. Веществото обаче продължава да се употребява и никой в държавата не контролира този процес. "През 1994 г. украинският хидрогел е разрешен за внос и употреба на територията на страната ни. Но поради сериозни негативни ефекти, които се наблюдават през 1996 г., е забранен както вносът, така и употребата му в България", заявява пред в."Политика" Елена Чобанова – началник на отдел "Медицински изделия" към Изпълнителната агенция по лекарствата. Никой обаче не знае колко хирурзи ползват този гел и днес за разкрасяване. Това лято в хотел “Империал” д-р Сердев отново се подвизава този път в международен конгрес по козметична хирургия. Там той рекламира нови и “революционни” свои методи в разкрасяването. Ваня Йорданова искрено съжалява, че не е разбрала за това събитие за да отиде там и да покаже поразиите върху гърдите си, които и е нанесъл “светилото” д-р Николай Сердев.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Ваня Йорданова: Д-р Сердев ме осакати и трябва да си получи заслуженото!”

 1. Най важното нещто не е ли здравето ни???В кой век живееме, че да плащтаме на лекарите да ни осакатяват безнаказано???Най хуманната професия се е превърнала в тарговия.Родните ни“спетциалисти“вместо да се засрамят, не спират да рекламират навсякаде“способностите си“.Не би трябвало да се приближават и до месарница…

 2. Съчувствам ви за преживените неблагополучия, но считам, че не е справедливо да се опетнява един уважаван в цял свят специалист заради единични случаи – каквито могат да възникнат във всяка работа, включително и в лекарската.
  Всеки от познатите български – и не само – хирурзи, има такива провали, дори много по-драматични.
  Виждал съм как при д-р Сердев идват хирурзи от цял свят, собственици на клиники от Америка, Европа, Азия… за да изучават неговите техники. ВИждал съм как жадно заснемат с камери и фотоапарати всяко негово движение и после грижливо го изучават.

 3. До колкото знам хидро гела е бил единственото разрешено нещо от Министерството на здравоопазването в БГ , имало е случаи като вашия но доколкото знам проблема се решава лесно ,като в гърдата се поставя само игла и тънък мъркуч и гела сам изтича .Не е нужно да се правят операции. Трябвало е да отидете при Сердев за да ви извърши тази манипулация. Доколкото знам той е страхотен специалист ,цял свят се обучава на методите му ,тъй като работя с медии ,познавам много негови пациентки част от които в момента се считат за едни от най красивите жени в БГ и красят кориците на множество списаниа.

 4. Срещу сердев вече има заведени над 30 дела.
  Изчиствайте гела колкото е възможно по- бързо, защото с всеки изминал ден става все по-сложно и нанася все по-големи поражения. Ако има желаещи за личен контакт нека оставят ел. адрес.

 5. Съчувствам на г-жа Йорданова.Аз имам същите проблеми с тази разлика,че не съм започнала с операциите.Предложението за колективен иск срещу Д-р Сердев е справедливо.Всички които са съгласни да ми се обадят.

 6. хубаво е че има лекари като Н. Георгиев които поемат риска да помогнат и оправят престапните гафове на лекар които дори не е пласт.хирург но имаше такава клиника преди 14 г.

 7. добре, че има перефектни специалисти като д- р николай георгиев, за да оправят престъпленията на сердев.

 8. мили, дами аз си увеличих бюста при др.сердев и ми е малко трудно да повярвам на глупостите който се изписват по негов адрес. за 10 дена там невидях една некъдърна операция, освен ако си много грозна и очакваш да станеш софия лорен, защото има и такива жени. от 55 да заприличат на 30 няма как да стане. и все пак нали имате притенции за умни жени, мислете преди да се подложите на каквато и да е операция и при който и да е лекар

 9. аз също съм пострадала от сердев.пардон, измамена. той ми каза, че ми инжектира физиологичен разтвор. предлагам всички пострадали от него, да заведем колективен иск.

 10. А къде е Вашата отговорност, уважаема госпожо Йорданова? Вие нямате ли мозък да мислите? Защо не направихте някакво проучване за резултатите при други хора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *