Публикувано на 29.05.2008 / 17:57

Българка бяга в Америка, заплашвана от син на български президент

 

 

На 5 декември 2006 година 31-годишната Гергана Александрова подава молба до шефа на ОДП – София за извършване на проверка във връзка със заплаха за нейния и живота на близките и. Заплахата за “хвърчене на глави” според Гергана е отправена от лицето Стефан Петров Стоянов, управител на фирма “Чейтън Прогон”.

Стефан Петров Стоянов е син на българският президент Петър Стоянов. В жалбата на Гергана Александрова пише, че заплахите са направени по повод покупко-продажба на имот, а Стефан Петров Стоянов и казва, че там интерес имат “руски евреи лихвари”, които искат да правят петролна база и за тях няма проблем “да режат глави”.

С проверката се заема Сектор “Борба с организираната престъпност” към ОДП – София. Антимафиотите приключват скоростно проверката и 7 дни по-късно, на 13 декемеври 2006 година, Ц.Пеювски прави докладна записка относно “извършена работа” по молбата на Гергана Александрова.

В докладната записка, адресирана до началника на Сектор “Борба с организираната престъпност” към ОДП – София са описани снетите обяснения от различни лица по случая.

Антимафиотът снема обяснение от Николинка Григорова, която е наследник на апетитния имот в с. Пролеша, за който възниква и спорът между Гергана Александрова и синът на президента Петър Стоянов – Стефан Петров Стоянов. Григорова разказва, че с нея се свързва лице на име Стефан / във всички понататъшни обяснения пред бопаджиите Стефан фигурира само с малкото си име/ за продажба на имота. Единствено в обясненията на Гергана Стефан фигурира с пълните си имена.

Според Григорова е уговорена продажба, като за целта е дадено и капаро. По същото време обаче, със собственичката на имота се свързва и Гергана Александрова, която също се занимава с недвижими имоти и работи за фирмата “ВМТ Проект”АД. Гергана и предлага по-висока цена, но Григорова и отказва. На следващия ден Гергана Александрова се среща с Николинка и и казва “да продава имота на Стефан”. На 4 декември 2006 година сделката е изповядана.

На 8 декември същата година е снето обяснение от майката на Гергана, Лиляна Александрова, която заявява, че на 28 ноември в 16 часа и позвънила Гроздана Михайлова от техническата служба в Община – Божурище като и предала, че “ставали страшни неща” и “щели да хвърчат глави”. Ябълката на раздора са отново въпросните земи в местността Прогон до с. Пролеша. Общинарката заявила на майката на Гергана, че дъщеря и трябва да се срещне с лицето Стефан, който пък бил познат на Атанас Атанасов от с. Божурище, известен като Наско Мустака.

Майката провежда разговор с Наско Мустака като го моли да и предостави телефона на въпросния Стефан. Атанасов звъни на сина на президента Петър Стоянов и от неговия мобилен телефон майката на Гергана провежда разговора. Според показанията на майката, Стефан и заявил, че дъщеря и се меси в чужди интереси. На 5 декември Стефан звъни на майката на Гергана и и казва, че тя му създава проблеми и ще я вкара в психиатрия.

Близкият на сина на президента Петър Стоянов, Наско Мустака или Атанас Атанасов също дава показания, в които твърди, че “лице на име Стефан” е предявил интерес към продажба на земеделски земи в района. Атанасов свързал Стефан със собствениците на въпросните апетитни 30 декара, които били в близост до ханче “Пролеша”. Той потвърждава срещата му с майката на Гергана, която е притеснена от заплахите на “лицето Стефан”. От самият Стефан пък Анасов разбрал, че Гергана го притискала и искала да я включи в сделката срещу процент.

Разпитана е и служителката от техническата служба в с. Божурище Грозданка Михайлова, която също твърди, че Стефан се е интересувал коя е Гергана Александрова като повода бил, че Гергана се намесва в продажбата на имоти, капарирани от неговата фирма.

Стефан Петров Стоянов, упоменат с пълните си имена единствено в снетите му обяснения твърди, че е научил от собствениците на земята, че въпросната Гергана Александрова предлага по-висока цена за имота. Стефан потвърждава, че е провел няколко срещи с Гергана по нейна молба и, че тя е заявила желание да работи с него срещу определен процент от извършените сделки. Стефан казва, че има три срещи с Гергана, на които е присъствал и неговия приятел Владимир Лазаров. Стефан твърди, че Гергана го е заплашвала и е отправаля груби руганти и закани срещу него.

Същото твърди в обясненията си и приятелят му Владимир Лазаров.

В докладната записка на антимафиота е отбелязано, че Гергана Александрова “е дала обяснения, в които са изложени факти и обстоятелства нямащи отношение към извършените спрямо нея”, каквото и да означава това.

“Предлагам материалите да бъдат изпратени в Районна прокуратура – Сливница по компетентност”, завършва Пеювски от “БОП” към ОДП – София.

И материалите наистина отпътуват към Районна прокуратура – Сливница.

Обясненията, които дава Гергана Александрова наистина са изключително пространни – 30 саморъчно написани страници и много от нещата в тях не касаят по същество казуса, но пък в обясненията си, тя подробно описва трите си срещи си със Стефан Петров Стоянов, заплахите, които е получила и това, което са разговаряли на самите срещи.

Гергана описва и спорните взаимоотношения във връзка с покупко-продажбите на земеделски земи в района, както и меко казано, странните действия на някои нотариуси. Според нея има съдебни спорове около спорните земи, за които са в конфликт със Стефан Петров Стоянов. Тя не отрича, че е имало разговор за взаимна работа между двамата. Във връзка с покупко-продажбата на “златните” 30 декара, според обясненията на Гергана, Стефан Петров Стоянов и казал, че е адвокат на инвестиционен фонд и “много съжалявал, че бил се захванал с тези клиенти. Те били руски евреи лихвари и режели глави. Затова си бил взел охрана, защото за тях не съществувал никакъв проблем, неговата глава да хвръкне първа, за тази на Гергана да не говорим”.

Впрочем, никъде в проверката на БОП, както и по-късно в проверката на Районна прокуратура – Сливница не се споменава дори и името на фирмата, за която работи лицето Стефан Петров Стоянов. Не се прави и опит да бъдат установени тези “руски евреи лихвари, дето режат глави”. Стефан Петров Стоянов дори не е попитан за кого точно е извършвал сделката. Самият той не назовава конкретно работното си място, а казва само, че работи за чуждестранен фонд. Очевидно това не представлява никакъв интерес за проверяващите, въпреки че очевадно става въпрос за конфликт на интереси на фирми.

Проверка на afera.bg в ДАКСИ показва, че сделката е осъществена от фирмата “Чейтън Прогон”, в която Стефан Петров Стоянов е управляващ заедно с лицето Майкъл Ерик Керъл, а като собственик на фирмата е представена “Чейтън Дюна Лимитид”ООД – Кипър.

Опитите за помирение и съвместна работа между Стефан и Гергана очевидно удрят на камък и тя дава жалба до полицията. От своя страна, в обясненията си Стефан също твърди, че Гергана го заплашва.

Майката на Гергана, Лиляна Александрова казва пред полицаите, че на “на 6 декември отново ми позвъни Стефан и ми каза, че “дъщеря ми не разбира от дума” и, че той се намира в центъра на София с десет човека, че ще пострадаме аз и дъщеря ми, и можел да реши да натисне “бутона”.

Стефан Петров Стоянов също дава обяснения. В тях той казва дословно: “управител съм на местно юрдическо лице, собственост на чуждестранен инвестиционален фонд”. Странно, но никой не го пита за името на този фонд и за наименованието на “местното юридическо лице”. Стефан твърди, че Гергана го плаши със силови групировки и, че го изнудва за пари като го притеснява по всяко време на денонощието.

На финала, на 29 януари 2007 година прокурор Емил Милев от Районна прокуратура – Сливница подписва постановление за отказ да се образува досъдебно производство срещу Стефан Петров Стоянов.

Прокурор Емил Милев на три страници разказва кой какви обяснения е дал, квалифицира, че обясненията на Гергана Александрова са неграмотно написани и пълни с правописни грешки, твърди, че не Стоянов, а Александрова е отправяла заплахи към него и отказва да образува наказателно производство срещу сина на президента Петър Стоянов.

По-късно същият прокурор Емил Милев ще стане скандално популярен с това, че живее в скъпа къща, по-точно – малък палат, в Драгалевци, с показан материал по bTV. Семейството на прокурора Емил Милев е било проверявано и за невярно попълнена декларация и придобиване на евтин общински имот без право на него. За да потули проверката, приятелят му прокурора Ангел Дончев поискал 20 000 евро, при което Милев му дал белязани банкноти. "Скъпа цена за едно приятелство, за което вероятно ще платят и двамата", коментира тогава вътрешният министър Румен Петков.
Наскоро стана ясно и това, че прокурорът Емил Милев от районната прокуратура в Сливница е подал оставка. Проверката срещу Милев прерасна в разследване срещу неизвестен извършител за укрити данъци. "По това дело се извършват данъчна ревизия на Милев и счетоводна експертиза на евентуалните дължими данъци. От тях зависи дали ще повдигнем обвинение. Ако се установи несъответствие на декларираните доходи и приходите, ще реагираме", каза неотдавна шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов.

Гергана Александрова обжалва постановлението на Дупнишкия прокурор Емил Милев пред Окръжна прокуратура – София, но с постановление на прокурор Н. Филчев е потвърдено постановлението на Районна прокуратура – Дупница.

На 2 април 2008 година от Лос Анжелис, САЩ, Гергана Александрова пише до Министъра на правосъдието на България молба, с която иска да бъде освободена от българско гражданство.

В изложението си Гергана пише: “Аз като млада и переспективна личност не желая да си пропилявам живота в държава, в която не зачитат моите права, държава, в която не мога да си защитя законно интересите. Държава, която може да ме тъпче нагло отгоре и да ми се смее право в лицето. Това не е моята България, това е държава на некадърни и безкрупулни управляващи”.

Гергана Александрова вече живее в САЩ. За afera.bg тя твърди, че част от фирмите, в които участва Стефан Петров Стоянов са свързани по неведоми пътища с групировката СИК и братята Маргини. Самата тя не отрича, че преди 10 години е работила в хотел “Орбита” в столицата, където се е помещавала “базата” на сикаджиите и знае много за т.нар. “първоначално натрупване на капитала”. Подробно обяснява това и в обясненията си пред бопаджиите. Те обаче очевидно не проявяват интерес.

Апетитният имот, заради спора, за който Гергана се чувства застрашена е в община Божурище и се намира до сами магистралата. Това е и един от най-апетитните имоти в този район. “Инвестиционалния фонд”, както се изразява в обясненията си пред антимафиотите Стефан Петров Стоянов има намерение да строи първоначално петролна база. В момента, по сведения на afera.bg тече процедура за превръщане на земята от земеделска в годна за строителство. Гергана твърди, че дори служител от БОП е чул как Стефан и е казал, че десет човека в София чакат само да им каже да натиснат спусъка.

В писмото си до Министерството на правосъдието, с което иска отказ от българско гражданство, Гергана Александрова пише: “Защо лицето Стефан Петров Стоянов върти в България милиони евро и никой не го пита откъде са тези пари, откъде е техния произход. Никой не го пита и какви са връзките му, свързани с фирмите на братята Маргини.”

До afera.bg Гергана написа: “Америка е прекрасна и това е моя нов дом. Тук имам поле за развитие по законен път без да заплашват семейството ми, че ще го обезглавят, поради простата причина, че си изкарва честно прехраната. Поздрави от Америка. Гергана”.

Проверка на afera.bg установи, че Стефан Петров Стоянов, според системата ДАКСИ участва в пет фирми: “Чейтън Прогон”, “Чейтън Лозен”, “Бургас Кепитъл Проджект”, “София Сентрал 1” и “София Сентрал 2”.

В “Чейтън Прогон” Стефан Петров Стоянов е управляващ, а фирмата е собственост на кипърската “Чейтън Дюна Лимитид”ООД – Кипър.

В “Бургас кепитъл проджект” Стефан пак е управляващ, но странно, фирмата е собственост отново на “Чейтън Дюна Лимитид”ООД, но – не Кипър, а регистрирана в … Малта.

Третата фирма “Чейтън Лозен”, в която Стефан отново е управляващ, пак е собственост на кипърската “Чейтън Дюна Лимитид”ООД – Кипър.

Във фирмата “София Сентрал 1”, синът на президента Петър Стоянов е по традиция управляващ, а фирмата е 100% собственост също на офшорката “Чейтън Дюна Лимитид”ООД, но със седалище Малта.

Фирмата “Сентръл 2” има за шеф Стефан Петров Стоянов и 100-процентово е собственост отново на малтийската “Чейтън Дюна Лимитид”ООД.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Българка бяга в Америка, заплашвана от син на български президент”

 1. Наистина сте смешна! Защо не опитахте да се реализирате в киното или театъра?Виждам и симките, които сте предоставили са от Hollywood.
  Преди време бях на стаж в Районния Съд в гр.Сливница..съвсем отговорно казва/респективно-пиша,че вие сте неграмотна!И не само съдейки от обясненията ви,а и от едно писмо, с ваши снимки, което сте пратили до съда, на което се натъкнах!Америка,Америка…добре де,стойте си там,какво ни интересува!?Като решихте да се откажете от българско гражданство, си мислите,че ще трогнете някой!Имаме си много луди,един по-малко!
  За Емил Милев-Изключителен пофесионалист!

 2. Negramotnoto Vi pisane govori dostatachno za profesionalnite Vi iziavi.
  Poveche greshki ot tsiganka.Sama si protIvorechite i barkate poniatiata – ‘vashta firma“Mihail“OOD „“ne se vodi vasha, a i prihodite i niama da vidim v lichnata Vi deklarazia…Ne se izlagaite, Gospozho…
  Tolkova zloba i loshotia laha ot dumite Vi – dano Bog Vi dade pokoi – POTRAPV se kato cheta pomiata vi.

  Tozi Stefan mai e MOSHENIK, NO AKO VI BE STRAH NIAMASHE DA PISHETE I ZLOBEETE, I T.N. PREVRASHTAIKI GO V FIKS IDEA…
  Ako biagate OT ‘evrei lihvari s petrol..“
  ste za BOLNITZA ZA GLUPAVI, AKO NE OTZEUBIIZI

 3. ЗАЩО ВИЕ КОИТО ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СЕ КРИЕТЕ ЗАД ПСЕВДОНИМИ А НЕ СИ ПИШЕТЕ ИМЕНАТА СРАМ ЛИ ВИ Е. А ВЪПРОСНИЯ СТЕФАН НЕ Е ИМАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДОГОВОРИ А ДЕПОЗИТАРНИ РАЗПИСКИ. ТОЙ ИЗПОВЯДА СДЕЛКИТЕ СИ ПРИ ПОМОЩНИК НОТАРИУС ПАНДЖАРОВА А МЪЖТ Й Е БИВШ СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА ПЕТЪР СТОЯНОВ . В ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ КОИ КОЛКО Е БОГАТ ОТ ПОСРЕДНИЧЕСТВО ПРИ СДЕЛКИ ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ. АЗ БИХ СИ ПОБЛИКУВАЛА ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ОТНОСНО ПСИХИЧНОТО МИ СЪСТОЯНИЕ -ОТ 18 ГОД СЪМ НЕЩАТЕН СЪТРУДНИК НА МВР А ТАМ СЛУЖИТЕЛИТЕ МИНАВАТ ПРЕГЛЕДИ ОТНОСНО ПСИХ ГОДНОС КАКВИТО И АЗ МИНАВАМ И СПОРЕД ТЯХ СЪМ ГОДНА

 4. ЗАЩО НЕ ПРОВЕРИТЕ ФИРМАТА МИ МИХАИЛ ЕООД КАКВИ ОГРОМНИ ДОХОДИ Е ДЕКЛАРИРАЛА ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА- ПОСРЕДНИЧЕСТВО ПРИ ПРОДАЖБА НА АКЦИИ НА ВМТ ПРОЕКТ СОБСТВЕНОСТ НА ВАСКО МИНЕВ-ВАСКОНИ- ЗА КОГОТО ИЗКУПИХ МАСИВА ЛАЗАР ДО МАСИВА ПРОГОН. А ЗА СТЕФАН ПЕТРОВ СТОЯНОВ ИМА ДАННИ ЧЕ В АНГЛИЯ ДОКЪТО Е УЧИЛ СЕ Е ЗАНИМАВАЛ С НАРКОТИЦИ. А ГРОЗДЕНА МИХАЙЛОВА Е БРОКЕР КОЙТО НЕ Е РЕГИСТРИРАЛ СТОТИНКА ДОХОД ПРЕД ДАНЪЧНИТЕ КАК СТАВА ТОВА. ПОИСКАЙТЕ ОТ НАП СОФИЯ ОКРЪК КАКВИ ДОХОДИ СЪМ ДЕКЛАРИРАЛА АКО НА ТАЗИ ОГРОМНА СУМА МУ СЕ ВИКА МИЗЕРИЯ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. ГЕРГАНА АЛЕКСАНДРОВА

 5. Статията е базирана единствено на факти от водената проверка от БОП и прокуратурата по жалбата на Гергана Александрова. Посочени и са фирмите на Стефан Стоянов според системата Дакси. Всеки може да прави изводите си сам.

 6. Статията е доста манипулативна. Не познавам никой от посочените действащи лица, но очевидно се прави опит за злепоставяне на определени хора, което явно е постигнато, четейки коментарите. Ако тази Гергана е някакъв брокер, ако се занимава с такава дейност, би трябвало да е наясно, че е некоректно, при започната сделка – дадено капаро, тя да се опитва да я развали, предлагайки по-висока цена. Очевидно целта й е била да се включи в апетитните сделки на Стефан и е започнала играта на изнудване. Ако тя е почтен човек, не би трябвало всичко това да й се случи.

 7. Poznavam iztochnika na tazi info.
  Gergana e ot selo Hrabarsko, Bozhurishte.
  VSEKI IA ZNAE KATO PSIHICHNO BOLNA OT DETE, ofizialno kartotekirana, do predi 6 meseza beshe hospitalizirana. neshtastna i kleta zheniza. HORATA IA OTBIAGVAT, treperat che dori e ubila bashta si,
  Edva plashta gsm-a si, hodi siromashki, pesh po kalnia pat kam selo kasno ve4er, bezrabotna

  KAKVI SDELKI ZA MILIONI???

  Ne Vi pravi chest da ia izpolzvate za CLOUN i posme6i6te – GREHOTA e. I taka se predlaga i be sexualno izpolzvana ot uniformeni, za da pridobie izvestnost s tazi maniakalna istoriika za nekoi si kelesh vie

 8. тази Гергана за сведение на всички четящи тези редове е психично болна жена от която се срамува дори и майка и не другите – тя самата заплашва конкуренцията с мутри и чупене на крака и ръце цяло Божурище е свидетел на нейните истерични изблици

 9. ДОКАТО УМНИТЕ СЕ НАУМУВАТ – ЛУДИТЕ СЕ НАЛУДУВАТ!!!

  ДАНКО
  http://WWW.ENKADE.BLOGSPOT.COM

  IN VINO VERITAS
  ПАРАЛЕЛНАТА ВЛАСТ
  http://WWW.LUBAMANOLOVA.INFO

  ТРАПЕРИТЕ,ДРАКОНЪТ И КАПАНИТЕ ЗА ГУЩЕРЧЕТА
  http://WWW.IANKOV.BLOGSPOT.COM/2008/05/BLOG-POST_25.HTML
  http://WWW.IANKOV.BLOGSPOT.COM

  Не трябва само ядене – трябва и акъл…

 10. Мошеник като баща си ,пере неговите пари!докога ще ги търпиме?Да ге почваме!!

 11. Ами как ще го оставят да си вее байрака и наглостта там, където е завършил? То е ясно, че е създаден кадър точно за тук, срещу държавата си да работи, да остане ненаказан, защото няма кой да го свърши това? Няма, това е! Богопомазаните, недосегаемите са тук и никъде другаде! Тук им е най-спокойно, а не там!

 12. Tova li be sincheto deto edno vreme mnogo se gurmeshe che se uchilo na Zapad. ami to kvo izlezlo ot nego – pak se vurnalo v Bulgaria i s offshroki se zanimava.
  ai da ne se lujem i W e neshtastnik i nekadurnik, ama nego tati Bush si go spasyava i dori POTUS go napravi. ama drugo si e dali tati e bil shef na CIA ili obiknoven brakorazvoden advokat ot Plovdiv.
  takiva sa ni vuzmojnostite , takuv ni e elita , emi tova se poluchava 😉

 13. Е, ама ако така ще разсъждаваме – знаем мутрите и метресите, да си гледат работата, значи? Така ли? Все едно ли ти е да живееш в нормална държава, където отрочетата на важни личности са по-ниски от тревата и си гледат съвестно бизнеса, или да си сам сред мутрии мутреси? Я помисли малко! Верно, въпрос на гени, но защо все на такива дечицата стават още по-нагли от родителите си? Май не е случайно – просто някой предварително им гарантира неприкосновеност! Така и да може, не бива!

 14. Не мога да имам позиция, защото това е спор между мутра и мутреса. Това са един дол дренки. Поне това излиза от начина, по който историята е представена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *