Регистрация
Публикувано на 19.09.2018 / 16:35

БУХАЛКАТА НА БРЮКСЕЛ

ВИКТОР ОРБАНЕвропейският парламент гласува да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС.

Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от съвета (страните членки) да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС“ в рамките на чл. 7 от договора на ЕС.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“.

Тази новина обикаля медиите и фокусира вниманието на обществото през последните дни.

* * *

В своя фантастичен роман от 1961 г. „The Man in the High Castle” („Човекът във високия замък”) американския белетрист Филип Дик, пресъздава една дистопия в следвоенните САЩ, адаптирали се към управлението на победителите във Втората световна война – Германия и Япония. През 2015 г. по едноименния роман на Дик беше заснет и сериал. Едва ли някой от солидно платените европейски чиновници е страстен (по)читател на Филип Дик (повечето от тях, вероятно, дори не са чували името му), но, ако се запознаят с романа или поне с нелошо заснетия сериал по книгата на Дик, вероятно европейските чиновници ще открият доста прилики със собствената си хранилка – ЕС.

Цензурата, „боят по канчето”, изритването в ъгъла на (инако)мислещия винаги са били белези (и специалитети) на тоталитарните режими и системи.

* * *

Днес в уж демократична Европа виждаме как едно правителство и един държавен лидер, които не са съгласни с диктатурата на европейските институции и отказват да са просто безгласни послушковци на техните (често безумни и вредни) директиви и решения биват деликатно „натупвани” с голямата административна бухалка.

Може би тук трябва да си припомним и за Рей Бредбъри и за вездесъщия Оруел и за други „пророци” на диктатурата и обезправянето на индивида в далечното (тогава) бъдеще, което е днешно настояще, та, затова ще се върнем към него.

За никого не е тайна, че Европейският съюз отдавна е една куха и грозно кънтяща система. Тромав и нефункциониращ механизъм, затлачен от корупция, лицемерие, бюрокрация и неефективни европейски чиновници, чиято основна драма от 8:00 до 17:00 е каква поредна безсмислена директива да се измисли и наложи на бедняците от (Юго)Изтока, за да се защитят едни нелоши заплати (които всички ние плащаме), а истинските проблеми, за нас – бедняците от (Юго)Изтока отново и отново да се замитат под килима. И едни евра да не спират да капят, че даже и да текат в нечии пробити джобове…

ЕС днес наподобява шпицкоманда (което, впрочем е наше, родно, българско изобретение), за разправа с инакомислещите, все-още-незаспалите и будни, с несъгласните…

Защото правителството на Орбан, което е обвинявано именно в потъпкване и незачитане на европейските ценности, в диктаторски уклон и авторитарност, с подобни жалки действия на ЕП се превръща именно в символ на свободата на мисленето и изразяването на индивида.

Защото какво пречи, след Унгария, утре да бъде „ударен” някой от нас, „затварянето на усти” да се изроди в тенденция и потърпевш да е всеки редови гражданин на ЕС?!

А, вероятно, правителството на Орбан е трън в нечии очи, тъй като защитава изконни християнски ценности, които днес са подложени на гонения, невиждани от епохата на Римската империя и на които християнски ценности (колкото и това да не се харесва на някои пребоядисани “демократи”) „стъпва” и Конституцията на ЕС, а оттам и т. нар. „европейски ценности”?!

В този смисъл борбата срещу правителство, което защитава изконни християнски ценности, с аргумента, че нарушава европейските такива е категоричен нонсенс.

Естествено, Виктор Орбан не е ангел, но той съвършено осъзнава факта, че пускането в Унгария и Европа, на едни съмнителни по състав и цели, азиатски тълпи, освен с главната опастност от тероризъм и потоците джихадисти, прикрити като мигранти, носят на приютяващите ги страни и редица други проблеми.

Спомням си воят който се изви, след заявената от Българската православна църква позиция по въпроса с имигрантите у нас. А не е тайна, че сред потоците имигранти между беззащитните деца, жени и възрастни, буди сериозно недоумение наситеното присъствие на млади и здрави мъже, лицата на много, от които могат лесно да бъдат открити в джихадистки профили в социалните мрежи.

И нали няма съмнение, че, ако фрау Меркел не си играеше на лицемерен хуманизъм и не беше „помирисвала” Бундестага, терористичните актове в Европа, отнели стотици невинни животи, никога нямаше да се случат? Или от 1914 г. Фатерланд е способна да носи на Европа и света единствено хаос и смърт?

Защото въпросните онеправдани „страдалци” често демонстрират нагло и арогантно поведение, гарнирано с цинична агресия и откровени закононарушения, спрямо държавите, които са ги приютили. Поведение, подходящо повече за мастит бизнесмен от ъндърграунда, отколкото, за „прокудени”, „изстрадали” и „онеправдани” бездомни номади с празни стомаси и неясно бъдеще.

Излишно е да припомням бунтовете и размириците в центровете за бежанци в България, кражбите, изнасилванията и блудствата с местни момичета в Германия и т.н., и т.н….

Святата истина е, че Виктор Орбан действа напълно рационално (от лат. „рацио” – разум), т. е. действа разумно и прагматично. И това със сигурност не се харесва на някои висши чиновници, защото, ако най-печелившият „бизнес” е войната, то съвременното Велико преселение на народите – свързано с контрабанда, трафик на хора и робство – също генерира стабилни доходи.

По същата причина, светът си затваряше очите за зверствата на Ислямска държава, няколко години. Не защото терористите не можеха бъдат смазани за няколко дни, а защото войната и хаоса носят пари. А и джихадистите продаваха нефта на доста ниски цени…

Но нека не се потапяме в мътните води на европейската и световна бюрокрация.

По-важното е да си отговорим кога ЕС, прокламиран и пропагандиран още от създаването на своя „предшественик” Европейската общност за въглища и стомана, през 1951 г., като една от най-демократичните организации в следвоенна Европа, от стожер на мира, свободата и демокрацията се превърна в репресивна машина за борба с (инако)мислещите и несъгласните?

Или е необходимо да си припомним старата шега, че „1984” на Оруел беше предупреждение, а не ръководство…

Тихомир Илчев

Коментари 27 за
“БУХАЛКАТА НА БРЮКСЕЛ”

 1. Връзката. Унгарците са с голям процент хунски гени, а европейските хуни са готи+ксианг-ну ( по други географски ширини се наричат викинги) , т.е. много инатести индивиди, които отстояват моралните си ценности. Дай боже и на българите.

  1. Унгарците са фино-угри,живяли са на североизток и в Русия,те идват към централна Европа много по-късно от хуните,около и след 9 век,пресичат тогавашна северна България(мястото е около границата на днешна Румъния и Полша) и след много войни с европейски държави,племена и България,се настаняват в северозападните територии на Средновековна България,където живеят и до днес.
   Будапеща е създаден от българи,около Будапеща е била границата на Средновековна България и франките.В Панония също са живяли българи някога.
   ФИНО-УГРИ са унгарците.
   Хуните са началната закваска,те освобождават европейските народите от тиранията на римляните.С тях са участвали и българи,може би и други източни племена.Но хуните са заемали огромни територии и не са били с еднакъв състав,има европейски хуни,азиатски хуни,дори в Индия са навлезли хуни.

 2. Така става когато политиците (и задкулисието, което представят) не знаят историята и ГЕНОФОНДА на европейските държави, и отвъд.
  Примерче – Щатите, с история около 400г., си мислеха, че чинковете, с история 5 000г, ще им работят за жълти стотинки да края на света. Изнесоха си будалите почти цялата индустрия, тежка и лека, и вече духат таратора. Е, по-голяма грешка в цялата история на икономиката в последните 10 хил. г. не е правена!

 3. ВСТРАНИ ОТ ТЕМАТА

  РЕПЛИКА

  Е, как е, патриоти с нрав хайдушки?
  Пак врътка сърчицата ви разби.
  Нали гласувахте единодушно
  за доблестния Орбан. Но… уви!

  Мутрягата уж честното си слово
  със свойта поврътливост поруга.
  А вие ще кротувате отново
  заради пуста власт.
  Е, докога?

 4. Ясно стана, че няма кой да ни обедини „отдолу“ – те са само писаници, плюеници и всякакви недействени процеси. Дано се появи силна фигура като Орбан – ама ,надали……

 5. „IF YOU DON’T COME TO DEMOCRACY, DEMOCRACY WILL COME TO YOU !“
  дъвката на либерастите – „демокрация“ е древногръцка дума и означавала народовластие, но на практика е била диктатура на част от хората върху останалите… защото право на глас са имали само свободните и имотни въоръжени елински мъже – а това означава, че на дискриминация са били подложени несвободните /робите/, чужденците, жените и джендърите, гърците без имущество, а също и гърците които не притежават оръжие или поради физически недъг не са в състояние да носят такова…

  1. Бойко отиде в Австрия, издърпаха му ушите, и се врътна: Вече сме против Орбан…
   Решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за „някой ден“, ако се стигне до такова решение.
   Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария.
   Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Австрия, където ще участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.
   Премиерът уточни, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.
   „Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас.
   Няма драма, няма нещо, което да е решено”, добави премиерът Борисов и уточни, че темата няма да бъде разглеждана и на неформалната среща в Австрия, която започва днес.
   Министър-председателят допусна, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения. Борисов отново подчерта позицията на България по темата за миграцията. “Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция”, каза премиерът Борисов и припомни мерките, които предприе страната ни – с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията.
   Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. “Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали”, каза още премиерът Борисов.

   1. Циркът продължава! Красимир Каракачанов: Борисов гласува “с две ръце” за решението в подкрепа на Унгария
    Вицепремиерът Красимир Каракачаноз изрази пред Епицентър.бг учудване от изявлението на премиера Бойко Борисов в Залцбург, че решението, което правителството прие днес в подкрепа на Унгария срещу санкциите на ЕС “няма правна стойност”, защото не е било точка от дневния ред, а е взето на оперативно заседание. Борисов заяви още, че позицията на България по въпроса за санкциите срещу Унгария ще бъде изготвена за “някой ден”, ако се стигне до такова решение след години.
    “Не вярвам премиерът да е казал, че днешното решение на правителството няма правна стойност”, заяви Каракачанов. Той обясни, че правната стойност на решенията на кабинета както на оперативно, така и редовно заседание, е една и съща.
    За да се стигне до това решение в сряда, Красимир Каракачанов е внесъл още във вторник в МС Доклад, с който обосновава предложението си България да защити Унгария. В Доклада ясно е посочено, че България трябва да се обяви против санкциите на ЕС, с които може да бъде отнет гласът на Унгария.
    “И българското правителство взе единодушно решение да изготви позиция в защита на Унгария”, разказа Каракачанов.
    “Никой не бе против. Нещо повече, самият премиер Борисов каза, че гласува с две ръце за Доклада, с който се предлага да бъде изработена обща позиция на българската държава в защита на Унгария”, подчерта пред Епицентър.бг
    Вицепремиерът недоумява как е възможно министър-председателят да каже, че решение на правителството, взето на заседание на кабинета в присъствието на всички министри, няма правна стойност!
    “Или не се е изказал правилно, или не е бил разбран“, коментира той думите на премиера от Залцбург, които бяха разпространени от правителствената пресслужба.
    В Докада на Каракачанов се казва: “В интерес на Република България е да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7(1), предложена от Европейския парламент. По този начин ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България.”
    В края на доклада вицеппремиерът предлага: “Министерския съвет да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в която страната ни не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС, взето със споменатото решението от 12.09.2018 г.”
    Въз основа на този единодушно приет доклад правителството е взело решение, с което възлага на всички държавни институции за обща позиция в подкрепа на Унгария, обясни още Каракачанов.
    След заседанието на кабинета пред медиите застанаха двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които обявиха официално решението на българското правителство в защита на Унгария.
    Затова е учудващо изразената няколко часа по-късно, и то от Залцбург, позиция на премиера, която се различава коренно от обявената от неговите заместници.
    Ето и докладът на Каракачанов, приет на заседанието на правителството, за който премиерът е “гласувал с две ръце”…

    1. Корнелия Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата…
     “И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата”. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.
     Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че днешното “решение на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за “някой ден”, ако се стигне до такова решение”.
     Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:
     “И какво стана сега?
     Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.
     Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.
     Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга – навън пред началниците.
     А коалиционните ви партньори са за украса.
     Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.
     А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.
     То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за “някой ден”. Епицентър

 6. Бре, този ЕС е доста по-бетер от СИВ и Съветския съюз.Юнкера/заради ишиаса/ порка повече от Брежнев.
  ЕК реже финансови глави повече от басмачите. В СИВ имаше хляб, сега при ЕС и ЕК само зрелища. Само дето не подмиваме задниците на Меркел и Макрон. Но такава перспектива има!

 7. Както кажуваше дедо ми-“Брейвикуване му е макята на тоз гръчав народ“…

  1. Борбата срещу сорос дава днес резултати е незабравяите че чичко сорос е сват ма чичко ротшилд а чифутите са много ама много отмъстителни

 8. Намери се един истински мъж ,да се противопостави на тези либерал- педерасти.Трагични са резултатите от тяхната политика в България ,като започнем от Кобурга,Тройната коалиция и сега Боко.Получи се чудовищно
  разслоение ,огромна миграция,недофинанасиране на публичния сектор,неработещи институци,липса на елементарна справедливост.и тн

  1. Геноцида срещу Булгария от е много отдавна но някой не го забелязват или поне се правят че не го забелязват още откакто хазарските чифути насъскаха монголите срещу Волжка България и сринаха град Биляр

 9. Карай, авторе, важното е че сме в европата за която бленувахте. Е вярно, цялата държва я кара на помощи, като последни прошляци, ама важното е да се отъркаме в западняците. Както каза един идиот – цивилизационен избор! И да сядате и да изядете с кориците „Криворазбраната цивилизация“, пък току-виж нещо сте проумели. Да се натискаш да си с държави, които винаги са били против българските интереси, си е жива глупост!

 10. Святата истина е, че г-н Орбан е един обикновен овчар. А всяка овца има нужда от овчар. Поздрав!

  1. за rokamet

   Орбан яко бърка нечии планове.
   Ако Орбан е овчар, а унгарците овце, какъв е Юнкер тогава и европейците като теб?

 11. Респект г-н Илчев. А Виктор Орбан е един умен и праволинеен политик отстояващ интересите на своя народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>