Публикувано на 04.04.2009 / 9:22

Бунт зрее в БСП заради Гергов

 

 

Бунт зрее в редиците на БСП заради упорито налаганата кандидатура на бизнесмена Георги Гергов за депутат. Социалисти са готови да хвърлят червения си билет и да напуснат партията, влезе ли Гергов в Народното събрание пише в. "Марица".
Той ли ще е лицето на социалната партия БСП, човекът, дето разнасяше куфарчета с пари при СДС, хвърли и пари в кампанията на Славчо Атанасов, възмущават се стари активисти. Името на Гергов изплува като кандидат за парламента още миналата есен, когато стана заместник-председател на Градския съвет. През февруари пък бе избран и за заместник на Петър Мутафчиев като областен шеф на БСП. Бизнесменът е и член на Националния съвет на партията. Въпреки че бе обещал да не се кандидатира за депутат, пред Дарик радио Гергов преди дни обяви, че ако от БСП го издигнат, ще даде съгласието си за участие в листите. Името му е сред 39-те предложения за кандидати, посочени в сайта azizbrah.com, който БСП пусна с цел да проучи нагласите на пловдивчани. Листата ще бъде одобрена с тайно гласуване от Градския съвет.
Социалисти твърдят, че Гергов е обсебил 108-а партийна организация в район “Северен”, която си провеждала сбирките в хотел “Санкт Петербург”. Това е организацията, издигнала Гергов за делегиран член на градската конференция. Като делегиран е избран и в Националния съвет на партията. Крупният бизнесмен аргументира участието си в политиката така: “За политическия живот е вредно бизнесът да лобира скрито и да финансира партии от задна линия. В цял свет бизнесът движи политиката, тук сме обърнали реката срещу собственото є течение”. Само депутатски имунитет ли цели Георги Гергов?

Едва ли. В 40-ото Народно събрание бяхме свидетели как няколко народни избраници бързо се разделиха с имунитета си, за да бъдат разследвани. Въпреки че е в близки отношения с президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и бившия вътрешен министър Румен Петков, Гергов иска още власт. Амбицията му да влезе в политиката прозря още на местните избори през 2007 година. Тогава се заговори, че бизнесменът ще се кандидатира за кмет на Пловдив, издигнат от инициативен кандидат. Идеята била Гергов да потърси подкрепата на десните партии, ако тогавашният кмет Иван Чомаков се откаже от надпреварата. През септември същата година Гергов изпрати отворено писмо до пловдивчани, в което обяви, че се отказва от битката за кметското място и част от мотивите му бяха, “че се е развихрила компроматна война преди официалния старт на кампанията”. Името му се въртеше и за кандидат от НДСВ, бил засичан да излиза от централата на партията в София. Тогава социолози предричаха, че Гергов няма голям шанс за изборите.
Какъв е шансът му сега, 2 години по-късно, ще стане ясно в нощта на вота през лятото. Социалисти, разочаровани от политиката на местната организация, вещаят крах на БСП в Пловдив на изборите. Според тях червените ще извоюват само едно депутатско място в града и най-много две в областта. Ако прогнозата излезе вярна и финансовият министър Пламен Орешарски поведе червената листа, втори може би ще е Захари Георгиев, третото място остава за Георги Гергов. Тогава вариантът е бизнесменът да се бори за първото място в областната листа, за което, според социалисти, ще претендира и областният управител Тодор Петков. Реденето на червената листа в Пловдив ще предизвика напрежение. За избираеми места най-вероятно ще се борят и зам.-министър Кирчо Атанасов, народният представител Атанаска Тенева общинските съветници доц. д-р Илия Баташки, Ангел Батаклиев и др. Листата ще бъде утвърдена с тайно гласуване на Градски съвет. Недоволството ще изригне, когато Георги Гергов бъде одобрен за челни позиции. Нашите хора не харесват Гергов, всичко, което върши в града, се вижда и се знае. При явно гласуване ще вдигнат ръка, при тайно – обратния вот ще дадат, сподели социалист, пожелал анонимност.

Недоволството в партията открито беше изразено в началото на март на среща на клуб “Лява автентичност” с ръководството на БСП. На срещата тогава присъстваха Захари Георгиев и двамата му заместници Георги Гергов и Тодор Петков. Да чуе какво се случва в пловдивската организация, от София беше дошъл и стратегът на партията Александър Лилов. Защо за членове на Изпълнителното бюро и градския предизборен щаб се лансират хора, носители на компрометиращи обстоятелства. Не можем да се съгласим с начина, по-който на другаря Георги Гергов му бяха предоставени позиции в партийните ръководства на градски, областни и национални нива. Ръководните органи се формират на основата на лична преданост, икономически интереси и взаимна зависимост. Това буди остри реакции в много основни партийни организации, заяви тогава председателят на “Лява автентичност” Костадин Арнаудов. Хората, към които има дори най-малки съмнения за непочтеност, нямат място в партията, подкрепи го и Георги Панов. Възрастен активист пък директно призова: Гергов да си гледа бизнеса, но и да каже как се натрупват огромни пари за кратко време. От 40 години съм в партията, имахме по 5 депутати в трудните години, когато се викаше“БСП в Сибир!”, сега имаме само два мандата. Разочарованието е много сериозно и се чудя има ли смисъл да стоя в тази партия, попита тогава друг ветеран в БСП.
Червените упрекват градският лидер на БСП Захари Георгиев, че не отстоява твърда позиция в партията. БСП се управлява от двамата заместници Георги Гергов и Тодор Петков, Захари Георгиев е подложен на натиск от тях, твърдят активисти.Социалисти коментират, че на местните избори през 2003 година Захари Георгиев се е борил истински само до първия тур. На балотажа срещу Иван Чомаков той загуби с около 3000 гласа. “Победата” обаче за втория мандат на Чомаков била спазарена. Георги Гергов, Захари Георгиев и Румен Петков се събрали в Стария град и се договорили Чомаков отново да остане кмет на Пловдив. Приятелството на бизнесмена и Чомаков датирало още от правителството на Иван Костов, когато Чомаков бил депутат. Костов съсипал Гергов с проверки, но Чомаков успял да го спаси. В листите сега трябва да влязат чисти хора, но пък може би тези избори, ще предизвикат едно чистилище за БСП, защото тя се превърна в мафиотска организация, с болка сподели социалист, верен на идеите на социалната партия БСП. Червени активисти се възмущават, че в момента сред социалистите има членове, чиито съпруги или съпрузи са се врекли да са верни на ГЕРБ.

 

www.etrud.tk

 

Коментари 0 за
“Бунт зрее в БСП заради Гергов”

 1. Избиването за съжаление е поръчково и избирателно,там народа не играе,за още по-голямо съжаление.Има само един начин да бъдат простреляни окончателно и завинаги.След 2 месеца с 99,99% за АТАКА.Сидеров знае как после.

 2. Само веднъж го мярнах по телевизията и паднах под масата.Срам,срам да те хване,ако този е „другар“на някого!Преброих три пъти думата „помия“ в грухтенето му и повече не ми трябваше да ми светне за какво става реч!

 3. Що така,бе другари-майни? Че не ви ли харесва физиономията на др.Гергов? Я какъв е охранен,добре угоен, пък и така умно гледа,че и очилца носи!Га плюскахте пържоли от свинярника му не ривахте, пък сега се дерете!
  Впрочем,имахте един читав човек-Жан Виденов, а вие мълчахте като бити педали,когато Лукановата банда го унищожаваше!
  Така,че вашето стадо напълно си заслужава такъв пастир като свинарина Гергов!!!

 4. За да продължи ограбването на БГ. на БСП е по-лесно да разчита на старите си обръгнали отвсякъде муцуни, крали цял живот и неумеещи друго.
  Трудно се изграждат млади кадри със стар начин на мислене и действие.
  Времето тече неумолимо

 5. Ще цитирам едно заглавие от статия във в.Атака от 30/05/2008, защото е доста показателно.

  „Големият обир на България: Свинарят на Гоце – играчът за милиони“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *