Публикувано на 21.05.2008 / 19:37

Братът на Станишев строи „Блек сий гардънс“ върху 2000 декара защитена зона до морето

 

 

Братът на премиера Сергей Станишев – Георгий Станишев, строи в защитена зона по Българското Черноморие, алармира в “Експрес”.

Георгий Станишев участва като главен проектант в изграждането на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс". Комплексът ще цъфне върху 2000 дка в местността Карадере край град Бяла, Варненска област.

Теренът, върху който ще бъдат построен пет миниградчета, представлява гориста местност с голям плаж, която до този момент е девствена природа.

Цялата тази зона е защитена и влиза в “Натура 2000”. Проектът за застрояване е одобрен миналата година от Община – Бяла.

Бизнес-партньор на премиерския брат Георги Станишев е световноизвестният архитект Норман Фостър. Предвижда се ваканционния комплекс да бъде изграден от пет отделни селища. Те съответно ще носят имената Sky Village, Wildness Village, Meadow Village, Cape Village и Sea Village. Първите четири ще бъдат разположени по хълмовете, а последното – в близост до пристанището на морето.

Ще бъде построен и подземен паркинг, а придвижването в курорта ще става с електрически автомобили, автобуси и велосипеди.

Според идеолозите на проекта върху 2000-те декара в района на Бяла, състоящи се от девствена брегова ивица с гъста дъбова гора, открита ливада и златен пясъчен плаж, щяло да бъде направено показно как трябва да се "пипа" в една толкова чувствиетелна природна тъкан.

Основните инвеститори на проекта са "Бибити проджектс" и "Мадара бългериан пропърти фънд". Свързаната с "Бибити проджектс" "Бяла бийч тур" пък е сред инвеститорите в "Камчийски пясъци – Пчелник – Шкорпиловци – Обзор ДЗЗД", гр. Бяла – проект за застрояване на уникалната и защитена плажна ивица.

Името на братът на премиера Георгий Станишев нашумя и през август 2003 година. На 6 август 2003 година бизнесменът Петър Русев Бъчваров купува от кмета на община Царево 2382 кв. м. в местността "Рибарницата" – землището на с. Лозенец. Цената, която той плаща, е много под пазарната – 7 евро на кв. м., разкрива тогава в. “Политика”.

В замяна Бъчваров се задължава да разкрие минимум 20 работни места и да изгради улица в близост до хотелския комплекс, който възнамерява да строи. Това е записано и в идейния проект, представен в община Царево. Благодарение на него той печели конкурс и купува земята толкова евтино. В договора обаче Петко Арнаудов забравя да упомене задълженията на инвеститора. Архитектурният план на хотела е направен именно от Георги Станишев – брат на Сергей Станишев, който по онова време е лидер на БСП. Не е ясно дали бизнесменът Бъчваров тогава е използвал името на Станишеви. Пред журналист Бъчваров твърди, че това кой му е правил проекта "няма нищо общо", след което внезапно добавя: "Ами аз и премиера съм го изхранвал преди години, трябва ли да го споменавам това нещо?"
От своя страна арх. Георгий Станишев категорично опроверга това изявление на Бъчваров. "Не, това са пълни глупости. Това е абсурд, разбирате ли. Абсолютно не съм го познавал преди 2003 г.".
Петър Бъчваров е собственик на фирма "Топ транс 2003". Когато участва в конкурса за изграждането на хотелски комплекс, се предполага, че е представил доказателства за сериозна дейност и финансова възможност за изпълнение на условията. Към момента на сключване на договора дружеството работи едва от половин година. Не е ясно как тогава Петър Бъчваров е гарантирал, че ще изгради работните места и ще инвестира в изграждането на улица. Във финансовите отчети на фирмата си за 2003 г. той е декларирал нулева печалба – 7000 лева приходи и точно толкова разходи. Срокът за приключване на строежа е изтекъл още на 6 април 2005 г., но и до днес той не е започван, а Бъчваров се похвали пред "Политика", че вече има не 2300, а 6000 кв. м. Справка в Дакси показа, че той е оставил във фирмената си регистрация само един телефон за контакти.

Пред "Политика" арх. Георгий Станишев признава: “Бъчваров ми беше клиент, да. Но там проектът не е завършен, той спря поради някакви причини. Изрязал е мисля парче от територията си и го продаде на някой. Проектът сега стои на идейна фаза.”

Зад една още по-мегаломанска идея стои също името на премиера и неговия брат – построяването на ново административно сити в столицата.

За новото административно сити правителството ще търси световноизвестни имена в архитектурата от ранга на Норман Фостър. Очаква се ултрамодерният комплекс да засенчи колоритния квартал Дефанс в сърцето на Франция. Идеята е подобни кули да се вдигнат и в София. Част от тях ще приютят министерствата, на които са им тесни сградите на пъпа на столицата. Самият Министерски съвет обаче щял да си остане на “Дондуков 1”.

Новият комплекс грандиозен комплекс на 6-и километър ще се вдигне чрез публично-частно партньорство, което в прав текст означава, че държавата ще даде имота, а частниците ще се занимават със строителството. 500 000 кв. м ще заеме корпусът за администрацията на министерствата, каза миналата година премиерът Сергей Станишев. Проектът ще бъде консултиран от брата на министър-председателя арх. Георгий Станишев. Очаква се инвестицията да е за не по-малко от 350 млн. евро, което ще включва и събарянето на старите сгради върху 700-декаровия терен до бул. “Цариградско шосе”.

Afera.bg

Коментари 0 за
“Братът на Станишев строи „Блек сий гардънс“ върху 2000 декара защитена зона до морето”

  1. E, и какво толкова ви дразни? Какво лошо е направил , само защото е брат на Станишев не трябва да работи? Още повече, че е архитект от голяма величинау, с компетенции, не всеки може да проектира такива обекти!

  2. Безсилие,възмущение, буца в гърлото ти засяда когато четеш всичко това.Няма ли най-после да се намери някой ,който да ги сложи там,където им е мястото на тия БАНДИТИ?!

  3. Явно няма как политиците сами да си отрежат клона, затова в блицките години най-вероятно ще се стигне до нещо като революция. Не може да продължават до безкрай да смъкват кожата на народа-колкото е останал. То и по турско сигурно не е било така(не че сега не е турско) поне започнаха да показват палатите им и да се коментира с какви пари са направени, но докато няма осъдени и конфискувано имущество все тая.

  4. За какво са ви толкова имоти, бе, ненаситници? Кога ще имате физическа възможност да си ги обикаляте? НЕ знаете ли, че алчността е смъртен грях? ЧОвешкият живот е толкова кратък, а вие нямате насищане! Трябва поне малко срам да имате, че държавата и сънародниците виобеднявт, а вие се кефите, че имате най-много? Що за логика, що за морал, що за щастие е да виждаш все по бедни край себе си и да продължаваш да си щастлив? Лакомията е и умствено забляване!

  5. Наистина,че човек няма сили да чете вече за това ,което става в държавата ни.Турците ни изкупуват земята,управниците ни ограбват и се обогатяват до девето коляно,корупция,липса на правосъдие.Боже,колко страшно става в нашата държавичка!Няма ли кой да ни помогне?!

  6. Каквото и да пишем и да говорим – даже и Господ не може да ни помогне – те са ненаказуеми – ограбват, разделят и унищожават – дано да сме живи за да видим какво ще остане от България един ден за нас „простосмъртните“

  7. Каквото и да напишеш,все едно.Разпределят държавата като бащиния.То чак тъжно му става на човек.Те си знаят какво вършат,но всичко се срива един ден,само с една алчност ще ги запомнят хората.

  8. Няма смисъл да се чете всичко! Нямам думи за всичко, което се случва в милата Родина на тия антибългари! Явно е взето категорично решение ЕДИНСТВЕНО ТЕ да останат да живеят на тази територия, на която българите са излишни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *