Публикувано на 11.04.2008 / 19:31

Бойко: Срещал съм се с Косьо Самоковеца! Има такава практика да се убиват хора, за да се клати МВР

 

 

След като месец Бойко Борисов спази правилото си “За МВР или добро, или нищо” и мълча тежко по скандалите, разтресли вътрешното министерство, на втория ден след убийството на хроникьора на мафията Георги Стоев, проговори странно защо именно пред таблоида “Уикенд”. Издателската група, която издава вестника бе издател и на последните три романа на Стоев.

Интервюто започва с описание на това как в 7,30 часа в Столичната община няма още никой, но Бойко Борисов вече работи. “Бойко Борисов е сам в кабинета, подписва документи и чете доклада на МВР за престъпността. Интервюто е удобен повод за столичния кмет да спре да чете и да запали малка пура “Кохиба”.

– Г-н Борисов, как ще коментирате убийството на Георги Стоев?

– Грозно и неприятно нещо. Посред бял ден в центъра на София…

– Досега не бяха стреляли по писател. Убийството на Стоев доказва ли, че той  е ранил мафията в сърцето с разкритията си в книгата си?

– Не съм чел книгите на Георги Стоев. Сега от прокуратурата казват, че ще ги четат, той искал да свидетелства. Но да убиеш човек на словото посред бял ден в София е показателно за това, което се случва в държавата. Убийците дори не са били с маски – това показва, че положението е излязло извън контрол.

– Вие имате ли версия защо се стигна до убийството на Георги Стоев? За нас няма съмнение, че той е ликвидиран от някой от героите в книгите си. А се появиха и някакви версии, че едва ли не е застрелян, за да бъде свален Румен Петков…

– Това последното не е лишено от логика. Аз го казвам, защото съм го изпитал на гърба си. Когато бях главен секретар на МВР, на мен също ми правеха тия номера. Две убийства в разстояние на няколко часа и държавата се парализира. И тогава политическите лидери започват да задават въпроси. Така беше, когато застреляха Илия Павлов. Часове по-късно гръмнаха и Рибаков. Имах и други такива случаи, и за себе си съм убеден, че имаше такава практика да се убиват хора, за да се клати МВР.”

На това място репортерът на “Уикенд”, който иначе има самочувствието на разследващ журналист, хладнокръвно проспива логичния въпрос, който трябва да зададе на Бойко Борисов – какво значи убеден съм, че има такава практика да се убиват хора, за да се клати МВР? Кои са тези хора, които убиват “в тази практика”? Все пак Борисов е бил главен секретар и трябва да посочи кои са тези хора, които практикуват да убиват хора само за да се клати МВР, и защо не е работено по тях по негово време?

Репортерът обаче очевидно е опиянен от дима на пурата “Кохиба” и предпочита да се плъзва по безопасната ивица.

“- Опозицията настойчиво иска оставката на Румен Петков, но вие не сте от хората, които застават срещу МВР шефа. Вървят слухове, че той ви държи с нещо…”.

Този въпрос, зададен по този начин е откровена лъжа. Не вървят слухове, а точно убитият автор на в. “Уикенд” Георги Стоев в прав текст, в последното си интервю казва, че Румен Петков държи с нещо Бойко Борисов. Репортерът като че ли обаче не смее да се позове на този факт, нито да цитира какъвто и да е пасаж от книгите на убития писател, касаещи Бойко Борисов. Отговорът на Борисов е:

“- С какво ме държи? Аз не съм яростен критик на МВР поради една простичка причина – имам сантимент, така да се каже, слабост към полицията. Знам колко е трудно и знам как се работи. Знам също, че точно в този момент промени на върха на МВР не трябва да се правят. Това само ще дестабилизира положението. Сега искат да махат ДОТИ. Знаете ли какво означава това? Това са най-важните неща за залавянето на един престъпник. Защото най-лесното е да подслушваш телефони, ама по телефона е илюзия, че ще хванеш някого. Отдавна се говори с кодове по телефона. И да го подслушваш, нищо няма да разбереш. Но друго е, когато подготвиш терена за наблюдение – примерно в този кабинет има среща, да поставиш микрофоните, да осигуриш фотоапаратите и когато се напият двамата хубавци, те тогава започват да говорят…

– Румен Петков се среща нерегламентирано с Галевците от Дупница. Това работа на министъра ли е?

– Румен Петков е трябвало да отбележи с писмен доклад за тази среща, за да не бъде атакуван. То това е работата на МВР-шефа – да се среща с хора, които съобщават важна информация. Но е трябвало да е отразено някъде… Аз също съм се срещал с Косьо Самоковеца. Тогава отидохме в кабинета на Румен Стоянов.

– Срещали ли сте се със Самоковеца? Какво си казахте?

– Аз директно го попитах кой точно иска да го убие, ставаше дума за един взрив. И той даде информация, която бе полезна на МВР, благодарение на тази информация, по-късно разбихме една група. Но срещата с Косьо Самоковеца бе отразена”.

Разследващият журналист на “Уикенд” отново си е глътнал езика за важните въпроси и естествено не ги задава. А точно на това място те са:

Защо Бойко Борисов внушава, че срещата с Галевците и Румен Петков не е била отразена, след като вътрешният министър непрекъснато обяснява, че срещата е била отразена с писмен доклад. И ако не е било така, има ли, и откъде има затова информация Бойко Борисов. Освен с дебилен възторг “ама верно ли е, че сте се срещали със Самоковеца и за какво си говорихте”, репортерът трябваше директно да цитира Георги Стоев, който твърди, че докато е бил главен секретар, Бойко Борисов е ходил у Маджо и редовно са “редили пешки” със Славчо Христов, и да го запита – вярно ли е това.

Човекът на “Уикенд”, които днес редят най-дълги редове сълзи и сополи по убития си писател Георги Стоев, трябваше да запита Бойко Борисов и вярно ли е, че  Маргините са му викали Бойко Тиквата, и че “са знаели какво иска – внимание. Е, дадохме му го това внимание, да се парви на важен.” по времето, в което е бил главен секретар на МВР.

Вместо това, нататък интервюто продължава с няколко въпроса за това, че Борисов цени жените, че са го хванали да целува Жени Живкова по бузата, че никога приятелката му Цветелина Бориславова не го била издържала, че също бил целувал по бузата Цеца Величкович и още куп подобна евтина пиарска плява.

Междувременно, в същия си брой издателската група на “Уикенд” зове да си купим накуп преиздадените последни три книги на Георги Стоев. И тръби, че убиха трибуна на истината за мафията.

Нито един от въпросите на Георги Стоев обаче не бе зададен от “Уикенд” на един от героите на убития хроникьор на подземния свят.

 

Яна Маринова

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Бойко: Срещал съм се с Косьо Самоковеца! Има такава практика да се убиват хора, за да се клати МВР”

  1. Защо в България не се разбира риска от похода към властта на Бойко Борисов?
    Защо българските журналисти работят за него?

    Бойко Борисов е лице свързано с престъпния свят. Той е политическото лице на мафията.
    За да сложим край на мутренския период в новата ни история, е нужно ББ да не стига до централната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *