Регистрация
Публикувано на 09.08.2017 / 19:25

БОЙКО РАШКОВ: РАЗМАХВАТ НИ ПРЪСТ: ВНИМАВАЙТЕ ВИЕ И ОСТАНАЛИТЕ! АКО СЪС СПЛАШВАНЕ ЦЕЛЯТ ДА СЕ СЕТИМ КАКВО СЕ ИСКА ОТ НАС – НЕ, НЯМА ДА СЕ СЕТИМ!

БОЙКО РАШКОВПречим на всички, които не искат да бъде разкривано нарушаването на конституционни права на гражданите. Георги  Гатев ще си обжалва по съответния ред в закона. Но аз като ръководител на това ведомство чакам септември и ще поискам да се свика съответната парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност, която наблюдава и нашата дейност. И ще настоявам за реакция и съдействие, защото това което става е недопустим натиск над държавна институция, каквато е НБКСРС, свързан с упражняването на нашите законови правомощия. Ако смятат да закриват бюрото да го кажат, но без такива акции на натиск и сплашване, за да се сетим сами какво се иска от нас. Не, няма да се сетим.“, заявява в интервю за „Дневник шефът на Бюрото за контрол върху СРС Бойко Пашков.

И още:

„Ще поискам да бъде извикан председателят на ДАНС. Ако има някакви факти, които сега не разкриват, да ги разкрият там. Защото се посяга на орган, който е излъчен от парламента и е подотчетен на парламента. И там би следвало да се изяснят много въпроси заедно с фактите – има ли нарушения, извършени от зам.-председателя на бюрото Георги Гатев. В крайна сметка, ако актът за отнемане на достъпа не бъде отменен по административен път, или по съдебен път, с този въпрос накрая ще се занимава парламентът. Защото отнемането на достъпа да класифицирана информация е равнозначен почти на уволнение на заместник-председателя на НБКСРС. Тоест контролираният от бюрото орган /ДАНС – бел. ред./ уволнява член на бюрото! И по такъв начин размахва пръст на бюрото: внимавайте и вие, останалите, тъй като ние /ДАНС – бел. ред./ не сме длъжни да изтъкваме мотиви! Забележете какъв абсурден архаизъм е това! И според мен стои въпросът дали не трябва редът да претърпи някакво изменение и фактите, с които разполагат службите за сигурност, да бъдат докладвани на парламента.“

На въпрос за безпрецедентното сваляне и цензуриране на интервюто му от в. 24 часа, Бойко Рашков коментира така пред „Дневник“:

„Преди известно време във в. „Стандарт“ ме цензурираха при обсъждане на проект за Наказателен кодекс, където исках да мотивирам чисто професионално мнението си за инкриминирането, каквото се предвиждаше, на журналисти да снимат в някои случаи. Написах експертно становище, но в „Стандарт“ излезе каквото те поискаха.

Вторият случай е вчерашният в „24 часа“, и признавам, че съм много изненадан и силно разтревожен. Защото вие, журналистите, твърдите, че много държите на свободата на словото, нали така. В случая не виждам свобода на словото, а диктат над словото. Значи прессъобщението на прокуратурата с тези изключително спорни – пак най-меко казано – твърдения може да излезе и всички с охота да тиражират, даже някои да си позволят да пишат как тук, в бюрото, „ятаци на обвиняеми съдии“ и подобни „газели лука“ и т.н., а сериозно обсъждане на въпроса не може да бъде публикувано. Изумен съм!“

Според Рашков има НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ СЛУЧАЯ НА НАРУШЕНИЯ СЪС СРС И ПРОКУРОРИ НЕ РЕАГИРАТ И НЕ ОБРАЗУВАТ ПРОИЗВОДСТВА:

„Няколко десетки случая на нарушения сме установявали и сме сигнализирали главния прокурор, имаме много откази от прокурори на различни нива за образуване на производства, сигнализирали сме повторно главния прокурор… Имаме няколко случая на решения, които не можем да възприемем… Ако се очертае такова разбиране на закона, че един човек може да бъде подслушван и 180 години, ще поискаме парламентът да реши въпроса с уточняване в закона.

Нашето становище е категорично и в съответствие със закона – че един човек за едно деяние не може да бъде подлаган на повече от 6-месечно наблюдение. Докато се опитват някои да ми наложат мнението, че всеки орган, който има право да поиска прилагане на СРС, а тези органи са повече от 300 в страната, може за едно и също престъпление да поиска и да получи разрешение за 6 месеца. Значи 300 органа по 6 месеца – 180 години. Разбирате ли за какво става въпрос…

А освен че прокуратурата отказва в редица случаи да образува производство за такова нарушение, има случаи, в които са изтекли сроковете да се търси и административна отговорност. Излиза че човекът може неправомерно да е бил подслушван, но отговорни няма. Когато един регионален директор на МВР например допусне грешка, направи пропуск, е едно. Но когато юрист – наблюдаващ прокурор, който е длъжен да бди за спазването на закона, допусне същото – смятам че е недопустимо и опасно.

Казах на ДАНС, че проверката на прокуратурата по моето мнение е непълна и е по-скоро имитация. Като имам предвид случаите по отношение на магистрати, спрямо които са вършени или не са вършени проверки в миналото, исках да представя на ДАНС и на прокуратурата съответната документация, която да спомогне за пълна и реална проверка. Ще публикувам тази документация, да. Тя не е секретна.

В момента когато отнеха достъпа на Гатев, тази проверка / за съдия Светлозар Георгиев/ не е завършена – не са попълнени всички данни от молителя, изпращане на допълнителни уточнения се налагаше… И като отнеха достъпа, сме принудени да възложим проверката на друг служител. Само дето пропуснах да питам ДАНС дали го смятат за благонадежден…

Не става за шега, да. Защото колегата, на когото бе възложена проверката по случая пък на варненския съдия след отнемането на достъпа на Гатев, сега отказва да я извърши…

…Потърсих премиера преди седмица, но не защото всички го търсят. Той заминаваше за Скопие и срещата ни не се състоя – нито тогава, нито по-късно. Потърсих и главния прокурор – от неговия кабинет ми отговаряха, че е зает или ще ме потърси по-късно, но не стана.“

Afera.bg

Коментари 11 за
“БОЙКО РАШКОВ: РАЗМАХВАТ НИ ПРЪСТ: ВНИМАВАЙТЕ ВИЕ И ОСТАНАЛИТЕ! АКО СЪС СПЛАШВАНЕ ЦЕЛЯТ ДА СЕ СЕТИМ КАКВО СЕ ИСКА ОТ НАС – НЕ, НЯМА ДА СЕ СЕТИМ!”

 1. Слушай,бе боклук,да ме извинява боклука,защото е много над тебе,ти няма ли най-сетне да се скриеш!?Иди на лекар,казах ти ,няма да боли,Само ще ти облекат една риза с дълги ръкави и ще ги вържат отпред!
  Афера,можете да триете някои от нашите коментари,които не ви харесват,а този боклук не можете да отстраните!
  Дървосекач,не,малоумносекач!

  1. Триете-ли-триете, тов. Задунайшкин…а Би следвало
   –> да Осъзнаете Накъде отиват Нещата !
   ––
   Осъзнахте ли че ДанниОттук бяха представени виа БиАй ?
   Осъзнахте ли че виа Една шайба – Казвам къде Физически сте ?

 2. Пак съм потресена….
  Кога ще се събуди това общество,в света няма такъв народ,който по такъв начин да неглижира действията на мафията….
  Хора като Господин Бойко Рашков и те ще изчезнат от общественото пространство,след като метлата за посистване е стигнала до тях…..
  Жалко жалко много жалко да гледаш как един народ загубва суверенитет,достойнство по такъв безропотен начин,доброволно…..
  Няма такъв народ,видяхме румънците и поляците,как въстават срещу всичко което може да ощети народите им….
  При нас такова нещо няма,има единици които все още притижават качества като почтеност,достойнство,чест,чувство за общност,но докога ли ще имат шанса да просвещават такива като нас и същевременно да бъдат и светъл лъч за надежда….
  Господин Рашков е наивник,като смята да се обърне към народното събрание,нима нещо ще се промени….
  Според мене Духа е излязъл от бутилката,Пеевски мачка всичко по пътя си….
  Как им въздейства,или как ги наказва мафията нашият“покровител“-поробителил Европейскиият съюз,който така щедро ни наказва заради мравките и мухите,а няма наказание за свинщините на мафията,имитация на Справедливост…..
  Обречени сме,всеки път когато чета интервюта на Достойни хора,които са така разочаровани като Господин Рашков,натъжавам се…..

  1. ,,Dargava,,…,,tashaci,,I,,chalga,,po TV,,,vesti ,ot Bankja za Vogda…,,pravoimashtite,,I,,pravoprilagashtite,,,chrez advokatite si samo si,,proverjavat,,ofshornite smetki,decata I’m otdavna sa v,,chugbina,,….. I..izpalnjavat,,programata,,spusnata,,otgore,i,,otvan,,,!..,,matr,jalat,,tarchi I blee,na kadeto go,,povedat,,spored interesa na ,,Vogdovete,,..

 3. Лично&Откровено :
  - съобразно РеалносттаНапоследък у Нас, Включая И-новите ‘искания’ на ‘нашта’ полиция а И-последните Данни (отн. Кикьов и Рашков) – по Всичко изглежда че ‘наште’ СА Си наумили да ‘взривят моста’.

   1. Хубаво е когат Пак се Докаже че Свинствата из Нашето интернет Пространство СА ‘резултат’ на ТочноОпределени индивиди…
    –> а, Задунайшкин ?!

    1. :))))))) Смени си дилъра. Навсякъде виждаш вещици и Двустъпковата!

     1. Не. …- просто Внимавам да НЕ навредя на Афера.бг/г-ца Томова кат Ви оттаковам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>