Регистрация
Публикувано на 15.10.2008 / 9:06

Бойко размахва видеоархив, свит от ГДБОП незаконно

 

 

Опозицията от ГЕРБ и червените се хванаха здраво за гушите. Този път поводът е как се финансира управляващата соцпартия. Папки с видеоматериали и документи, уличаващи БСП, пристигнаха в кабинета на столичния кмет Бойко Борисов в началото на месеца. "Това бяха ксерокопия на касови ордери, списък с имена на дарители на БСП, които работят във фирми, посочени в доклада на ОЛАФ за злоупотреби с програма САПАРД", обяснява за "Стандарт" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Фирмите благодетели на Столетницата са "Палмигруп", "Родопа-Шумен" и "Еврофриго", сочи докладът. Папките пристигнали в анонимен плик на бюрото на кмета, гласи версията на герберите. Цветанов коментира, че вероятно същият плик с копия е разнесен и на други места, вероятно в централите на още партии. Според ГЕРБ схемата е следната – 15 служители или роднини на бизнесмена Марио Николов, посочен като един от финансиралите кампанията на БСП, получават премии. Няколко дни след това същите хора прехвърлят по 10 000 лева на социалистите като безвъзмездни дарители. Отделно сред документите, предадени на главния прокурор Борис Велчев, от ГЕРБ има видеоматериал, в който премиерът Станишев и сегашният му началник на кабинета Веладин Битолски хапват гъши дроб заедно с разследвания от еврослужбите крупен бизнесмен Марио Николов, член на БСП от 1998 година. Почерпката се случва в птицекланица "Чубра" до Сунгурларе. "Това е фирмен архив. Имах, разбира се, копие от материала вкъщи, така че няма нищо уличаващо. Да, разбира се, имаше и един обяд, но той нито е бил на четири очи, нито е някаква тайна среща", заяви Николов пред bTV. Той обаче се възмути, че при обиска на дома му антимафиотите са иззели документите и видеозаписа, без да го уведомят. По това време шеф на ГДБОП е ген. Ваньо Танов, впоследствие провалил се кандидат-кмет на ГЕРБ в Русе. Самият Танов заяви, че е абсурдно да се прави обиск и да се изземат вещи, без да се описват в протокола. "Не мога да твърдя, че това, което е стигнало до партия ГЕРБ, е минало през ГДБОП", отклони атаките Танов.
От червения ъгъл също бързо отвърнаха на удара:
"Описаните фирми по времето на финансирането са били светли и са могли да даряват на когото искат. Спекулации са твърденията, че пари от САПАРД са изтичали като дарения към БСП", заяви Антон Кутев от соцръководството. Щом научи, че БСП отива на прокурор, премиерът Станишев също надникна в паничката на генералската партия. "ГЕРБ се финансира от мастити строителни фирми, които ползват общински имоти и въртят проекти в София на стойност милиони левове", заяви премиерът.
Сериалът вероятно ще продължи с нови удари и контраатаки, но въпросът кой изяде салама и кой му го е дал, винаги се разбира в последната серия, пише още “Стандарт”.

 

Afera.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>