Публикувано на 05.08.2008 / 20:00

Бойко Борисов и Лили Маринкова

 

 

В интервю за програмата "Неделя 150" с водеща Лили Маринкова, Бойко Борисов изпада в конфузна ситуация, от която цитираме подбрани моменти:
…Водещ: Може ли да обясните вашата инициатива, която беше съставена… която беше назована като призив към президента, да се състави служебно правителство – дали не подозирахте, че ще стигнете до този отказ, до това да ви кажат, че не познавате Конституцията и това не е възможното решение в настоящия момент? Не бяхте ли предвидили това?
Бойко Борисов: Естествено че го бяхме предвидили. В нашата програмна декларация ние сме се обърнали и към правителството…
…Така че, обръщайки се към парламента, опозицията, правителството, ние сме се обърнали и към президента, и то много ясно и точно защо. Ние имаме много юристи в ГЕРБ, много специалисти по конституционно право и те биха много часове дебатирали със специалистите на президента по конституционно право. Но целта не е била тази да се упражняваме в риторика или кой е по-вещ в правото. Всички знаем, а и има стенограми, които ние ще качим на сайта на ГЕРБ, че президентът Първанов е искал точно същото нещо от Петър Стоянов по времето на 1997 година.
Водещ: Какво точно?
Бойко Борисов: Освен това…
Водещ: Как е било формулирано, моля ви?
Бойко Борисов: Ще го прочетете в сайта. Освен това всички знаем, че той именно беше човекът, който считайки тогава, че най-доброто за България, а и за ЕС, би било тройната коалиция, той я конструира. Е, как в едни случаи той има инициативата и прави всичко това, а в други се позовава на Конституцията. Ами, само преди месец и половина да вземем консултацията, която направи в НДК с всичките политически партии. Ние в нашата декларация просто сме казали той да направи консултации с политическите партии, всички да стигнем до мнението, че най-добро за държавата е да се отиде на предсрочни избори.
Водещ: Все пак, моля ви, тази конкретна аналогия, когато Първанов е апелирал от Стоянов да не приема мандата на новото правителство, какво е съдържал този текст?
Бойко Борисов: Много ясно и точно е казано, че той иска да се води от консултации в парламента с политическите сили, за да може да се излезе от кризата. Тоест движещата сила е бил тогава, въпреки че много добре знае, че от президента Стоянов не зависи да прекрати мандата на правителството…

Какво разбираме от това интервю?
1. Че все пак има поне един български журналист, който си позволява да задава реални въпроси на Борисов и да настоява да получи конкретен отговор.
2. Че Борисов не знае за какво говори.
3. Че от текста на стенограмите, публикувани тук, става ясно, че намеците на Борисов не отразяват действителността.
4. Че Бойко Борисов е обикновен хвалипръцко, който дори не може да говори нормално, когато срещу себе си има журналист, търсещ отговор на въпросите си, а не влажния поглед на "генерала".

 

www. boikob.blogspot.com

Коментари 0 за
“Бойко Борисов и Лили Маринкова”

 1. „…ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Аз съм длъжен да информирам, че в нашата парламентарна група общо взето доминира резервираното, сдържаното отношение и затова бих предложил следното: след като ние очевидно сме на път да постигнем едно принципно съгласие, може би още тази вечер да се обърнете, г-н Президент, с едно предложение към ръководителите на парламентарните групи, в което ясно и точно да се обоснове необходимостта, виждането за обхвата на едно такова решение, и на тази база ние да отговорим положително или негативно. Надявам се положително…“

 2. „…ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Аз бих предложил в резултат на нашата работа да се приеме едно решение на Консултативния съвет:
  1. Приема декларация за принципите за излизане от кризата.
  2. На основата на декларацията препоръчва по отношение на служебното правителство…, и изреждаме няколко неща.
  Но това да бъде в две самостоятелни точки на решението, защото документът, надявам се той да остане в историята, е нещо по-компактно, по-принципно, а конкретните идеи и предложения по адрес на служебното правителство да ги обособим в самостоятелно решение…“

 3. „…ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Г-н Президент, позволете ми да кажа само няколко думи.
  В кръга на шегата, продължавайки това, което каза г-жа Мозер, може би следващите дни трябва да потърсим политическо убежище при ОДС, защото наистина общо взето подобни действия се приемат, меко казано, нееднозначно. Но мисля, че сега е времето, сега е моментът да заложим един нов модел на политически взаимоотношения…“
  БЕЗ КОМЕНТАР, НАЛИ!?!?!?!

 4. ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Аз бих предложил да помислим документът да има не само като наименование, но и като подход вида – Декларация за принципите по изхода от кризата. Имаме определени очаквания от един такъв документ. Става дума за едни необходими принципи по изхода от кризата, и да се договорим, примерно, в рамките на утрешния ден да си разменим, т.е. ползвайки посредничеството на г-н Президента, идеи и проекти за този текст, които да бъдат обобщени, и след това да седнем и да го скрепим с подписите си.

 5. НИКОЛАЙ ДОБРЕВ: Аз виждам формално изборите да бъдат в първата 15-дневка или 20-дневка на м.април, приемам го това. По-нататък трябва да се види възможен ли е този вариант. ОДС не го приемат варианта. Лично за мен той е все още възможен, не натискам на него обаче, защото ще върна топката в началото, а няма смисъл. Говоря за едно правителство изградено с мандат на други, посочено от Вас, г-н Президент, и избори 15 – 20 август. Аз не виждам какво трудно има президентът да назначи едно правителство, негово правителство, да се съгласим всички с него, което ще може да изпълни някои неща? …“

 6. „…НИКОЛАЙ ДОБРЕВ: Първата ми задача е да осигуря проходи утре към парламента…“… Тук г-н Първанов каза, че много трудно е ние да организираме нашите народни представители. Трябва да опростим неговата дейност…“…Това е моето мнение и мисля, че тук с г-н Първанов не се разминаваме.
  ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Така е, аз бях малко по-реалистичен, когато преценявах настроенията в парламентарната група.

 7. Маринкова води предаване по Канал 3 /всеки Четвъртък от 21.30ч/ и там кани политици от всички партии, без да клони към едни или други, но това си е мое мнение.

 8. Според мен,без да съм меродавен,Лили Маринкова е един изключително конюнктурен журналист,със залитане към червеният цвят.Така наречените и „остри интервюта“ ,винаги са много остри към изпадналите от каруцата политици. При това никога не е грешала в това отношение. Колкото по-изпаднал е политикът,толкова по „остра“ и съскъща е въпросната госпожа. Не съм слушал въпросното интервю. Но, госпожата никога не греши, добре я информират. Щом си е позволила подобно поведение спрямо Мухобойко ,песента му е изпята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *