Публикувано на 12.07.2008 / 17:26

Богомил Бонев: Когато бъдат хванати извършителите и окажат съпротива, да бъдат застреляни

 

 

Попитан как оценява действията на полицията, Цвятко Цветков коментира: “Можем да говорим, че полицията е подходила професионално, ако както сме свидетели, досега никъде не ставаше дума за участие на полицията в разследването и разкриването на целия случай, а беше сложен под едно информационно затъмнение, правилно според мен. Професионалният подход личи и по това, че след толкова много време човекът е жив, тъй като обикновено след месец няма никакви гаранции, че човекът ще бъде оставен жив, ако престъпниците не са постигнали целите си. Ако наистина при предаването на парите е станала, грубо казано, смяната на Бончев с жена му, тук нещата са изтървани и не е подходено както трябва. Целият въпрос за професионализма тук е дали работата си полицията е опазвала от информационни пробиви към престъпния свят, т.е. дали не е изтичала информация по случая”.
”Много е опасно за обществото някой да си помисли, че чрез отвличания може да печели пари”, каза бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев, помолен да коментира случая с Ангел Бончев и полицейските действия. Бонев направи уговорка, че за действията на полицията съди само по публикациите в медиите, защото е нормално информацията да се държи строго секретна. Той обаче коментира отвличането на съпругата на Бончев така: “Ако предаването на част от откупа е било контролирана полицейска операция, очевидно става въпрос за много тежък гаф”. Той е по-обезпокоен от безразборното говорене за подобни случаи. Това създава опасност “престъплението отвличане може да придобие модерен смисъл, което е отвратително”. “Затова аз се надявам всеки от случаите полицията да разплете бързо и да бъде безпощадна, защото това трябва да се пресече в самия зародиш”, каза още той. Попитан какво означава “безпощадни действия на полицията”, Бонев отговори: “Означава, когато бъдат хванати извършителите и окажат съпротива, да бъдат застреляни”.
В специално обръщение на близките и приятелите на Ангел Бончев се казва: “В целия свят има етика и човещина дори и сред най-големите престъпници. Има морални граници, които не се прекрачват. В България явно такива няма. Начинът, по който бе отвлечен и върнат президентът на “Литекс” Ангел Бончев и последвалото отвличане на неговата съпруга, е ужасяващ и унизителен.  
Посегнато бе на един достоен българин, дал много за страната си, който сега е настанен в реанимация с опасност за живота. Посегнато бе и на една беззащитна жена, на една майка, разбито бе едно семейство.
Питаме – дали сега не е моментът българската полиция и българската държава с всички свои властови възможности и структури да достигнат до всяко кътче на страната, за да се защити животът на тези хора и в крайна сметка на всеки един от нас. България трябва да защити своите граждани, защото когато отделният българин не се чувства сигурен, как можем да говорим за сигурност в държавата, за държава въобще?”

 

Агенция Фокус

 

Коментари 0 за
“Богомил Бонев: Когато бъдат хванати извършителите и окажат съпротива, да бъдат застреляни”

  1. Предложението да бъдат застреляни престъпниците при залавянето им на пръв поглед звучи примамливо.Човек не знае дали след това съдът няма да ги оправдае.Но всъщност това е много опасно предложение, защото първо, представлява саморазправа и второ, с убийството на обикновените извършители се замитат следите към техните шефове и главни виновници за престъплението. Иначе по другия въпрос – в условията на господство на големите пари борбата с престъпността е изключително трудна, ако не и невъзможна задача.И така е по цял свят, къде по-открито, къде по-завоалирано.

  2. „Богомил Бонев: Когато бъдат хванати извършителите и окажат съпротива, да бъдат застреляни „. Когато престъпниците са хванати те би трябваро да са обезоръжени и закопчани с белезници, кой идиот ще ги застреля тогава. Трябва да е някой садист, безхаберник или назначен с някои от прословутите за полицията конкурси и тектовете. То май наистина там всички са такива, тогава и заповедта на тоя си е съвсем редовна. Е не се чудете тогава защо няма разлика между полиция и престъпност.

  3. Искам да попитам тия „специалисти“: Толкова ли е трудно да се справи полицията с престъпниците, особено когато много голяма част от тях пзнават? Лесно и просто: тръгва се от западната ни граница, подбират ги наред, докато стигнат до морето! Там вече няма къде да избягат Какво са 500 км държава?Какво са Ако с такива малки мащаби не знаят как, какво ли би се случило, ако държавата ни беше голяма?! Могат няколко хиляди полицаи да бдят за височайши посещения, от които едва ли има смисъл /видя се, че все по-зле ставаме/,а не могат да оберат бандитите! Просто не искат това е. Е, и? Да се разрасне ли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *