Регистрация
Публикувано на 02.09.2017 / 10:06

БНТ, НЕ ПРЪСКАЙТЕ МИЛИОНИ ЗА ПИАР НА ГДБОП /“ПОД ПРИКРИТИЕ“/, А КУПЕТЕ РУСКИЯ СЕРИАЛ „МЕЧ“! АКО ВИ СТИСКА!

МЕЧСедя и си гледам страхотния руски сериал „Меч“. Сериалът е с три сезона, предстои излизането и на четвърти. Всеки сезон на „Меч“ е от по 20-25 серии. Режисьори на сериала са Рустам Уразаев, Виктор Конисевич, сценаристи  Илья Куликов, Василий Внуков, а главните роли изпълняват – Александр Баринов, Тимур Ефременков, Игорь Литовкин, Дмитрий Антимонов, Ян Воробьев, Игорь Фомин, Эдуард Флёров, Роман Курцын, Дарья Повереннова, Нина Гогаева.

Слоганът на руския сериал „Меч“ е: «Невиновного кровь – беда, виноватого кровь – вода».

Че руснаците правят изумително, истинско кино е ясно. Но сериалът „Меч“ е порязяващо не само актуален, но и взривяващ с ръба на избора – какво правим, когато всичко, всичко, всичко в една държава е потънало в брутална корупция, има ли изход, отчаяние ли е, когато си притиснат до стената от тази повсеместна корупция и липса на законово правосъдие, потънало също в корупция, да започнеш сам да раздаваш правосъдие, или дълг и чест…

Седя си си гледам сериала „Меч“, а през това време по българските телевизии текат всякакви петмезени американски и турски бози. И се сещам за също толкова петмезения български сериал на БНТ „Под прикритие“, за който бяха пръснаха милиони, и който бе обявяван като едва ли не върха на сладоледа в жанра.

Да, де, ама като гледате руския сериал „Меч“, ще видите как безпощадно и безмилостно е показана тоталната корупция в Русия до най-високо ниво, докато в нашата боза „Под прикритие“ гледахме тъп, дърварски пиар на ГДБОП, което предизвика само смях у онези, които знаят за какво всъщност става дума в реалността.

Руският сериал „Меч“ започва с драмата на Максим Калинин, който работи като оперативен в УБОП, но е и бивш командир на разведките ВДВ, служил в Приднестровието и Чечня. Като служител на УБОП Максим Калинин задържа опасен престъпник, отлякъл дете и оказващ съпротива при задържането му. Задържаният обаче се оказва племенник на един много „добър човек“ и съдът го осъжда условно, а Максим Калинин го уволняват, защото отказва да влезе в „играта“ престъпникът да бъде „изваден с най-лека присъда“. Уволнен е без право да работи в органите на реда.

И тогава Максим решава, че така повече не може да продължава и взима правосъдието в свои ръце. Убива престъпника, пуснат от съда условно, и създава своя група от 7 човека, чиято цел е да се бори ефективно с престъпността, включително като се наказват корумпирани съдии, прокурори и ченгета със смърт.

МЕЧРешението за убийствата се взима от цялата група след провеждана детайлна разработка, а трите основни правила са – че се елиминират само доказано виновни престъпници и корумпета, не се допуска невиновен да бъде елиминиран, а който от групата убие невинен отговаря по първа точка от правилата.

В групата Максим първо привлича свой подчинен от ВДВ снайпериста Костя, а нататък в нея влизат бивш следовател, настояща прокурорка, бивш служител на ФСБ, лекарка, чийто съпруг е убит следовател…

Знакът на организацията е „Меч“, тъй като снайпериста Костя при една от първите акции на групата оставя умишлено на местопрестъплението карта Таро с Асо меч. Групата „Меч“ става заплаха не само за корумпираните служители на правосъдието, но и за престъпните групировки.

Филмът е жестоко реалистичен, без никакви пудри, пиарни тъпотии или недомлъвки. Темата за „народното отмъщение“ е изведена брилянтно и с психологическите драми на всеки един от героите.

Блестящо са развити нишките чрез образите на героите, нишките, които намират своите отговори у всеки у нас – заслужава ли си отмъщението, как да го направим, когато живеем в прогнила държава на всички нива, какво ще кажем на семействата си и близките, безсмислено ли е всичко това, или има значение, че обикновените хора, отчаяни от тоталната корупция припознават групата „Меч“ като своя и я приветстват…

Актьорският състав е изумителен.

Така че, БНТ, престанете да пръскате милиони за пиарни родни „криминалета“, а купете руския сериал „Меч“.

Ако ви стиска.

Веселина Томова

Коментари 28 за
“БНТ, НЕ ПРЪСКАЙТЕ МИЛИОНИ ЗА ПИАР НА ГДБОП /“ПОД ПРИКРИТИЕ“/, А КУПЕТЕ РУСКИЯ СЕРИАЛ „МЕЧ“! АКО ВИ СТИСКА!”

 1. ДЪРВОСЕКАЧЪТ, защо не отидеш в гората и да си вземеш едно шимпанзетата, че за се успокоиш!?!?

 2. Меч трябва, но не останаха истинските офицери, които са се кле ли за родината!!!

 3. Чета споделянета в сайта и се чудя!Наистина това ли са читателите на Афера?
  Споделят и коментират сезоните ,сериите и какво ли не,а истинската същност на статията като ,че ли остава на страна.
  Не се ли разбира ,че сериала „МЕЧ“ поставя остър въпрос за липсата на държавност,за това ,че липсата на справедливост кара хората да нарушават законите за да осъществят възмездие и правда.И когато това не го прави държавата идва самоуправството.
  В нашата държава е същото.Правдата е сгазена и тъпкана.Корупцията е прояла всичко но като гледам коментарите,у нас МЕЧ скоро няма да има.Тихичко стискаме зъби ,псуваме пред компютъра и до тук.
  Тази статия и този сериал,дали ще я чете и гледа някой като ББ ,Цацаров или от силовите структури?Дали си задават въпроса ,че нещата и в нашата държава са отдавна изпуснати,че остава само малко смелост или напълно отчаяние за да се стигне до МЕЧ.

  1. …,,sashtata,,polemika se pokazvashe I v amerikanskite filmi ot nachaloto na 80/te godini…prosto pri nas ,,vsichko idva po/kasno,,!…vagnoto e ,,da doyde,,obache!

 4. Г-жо Томова, интелигентността е доминиране на шумата над корените. За това ни брулят! В началото бе словото! Мечтаенето на англосаксонски е „дрийм“,от наша гледна точка-дремане. На словенски, български (не славянски) меч-тая е, таиш меча, преследвайки определени ценности. Но други западни ценности ни се налагат и ние дремеме. За това от духовна гледна точка трябва да се гледа на изток. И за това прокарваните материалните интереси на Запада, водят до западане, точно както доминирането на отходните процеси над енергийно образуващите деструктират личности, общества и държави. Запада е необходим, но прекаленото вглеждане в него ще ни детерминира да гледаме само задници и те да управляват.

  1. Имам въпрос, Колега ! – Давидов или Десарокагебеев ? (Сте)
   ––
   Разенторяването НЕ е шега. …и определено Ще вкара Вси’наште’ дет им Е Мястото.

  2. Съжалявам, но „“““меч-тая е, таиш меча“““ това не е истина. По Вашата логика се получава, че меч-ок = мечът е в изправност. Нали не мислите, че това, което сте написали е истина.

   корен – МЕЧТ; окончание – А;
   Основа на думата: МЕЧТ

   ∩ – МЕЧТ; ⏰ – А;

   Думата Мечта съдържа следните морфеми или часии:
   ¬ приставка (0): -
   ∩ корен (1): МЕЧТ;
   ∧ суфикс (0): -
   ⏰ окончание (1): А;

 5. ДА, АМА НА „ПОД ПРИКРИТИЕ“ ПРОДУЦЕНТ Е СЕВДА ШИШМАНОВА, ПРОГРАМЕН ДИРЕКТОР НА БНТ (уж Обществена телевизия). НАЙС А? ВЗИМАШ МИЛИОНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ГИ ДАВАШ НА СЕБЕ СИ, УЖ ЧЕ ФИНАНСИРАШ СЕРИАЛ, НА КОЙТО СЛУЧАЙНО СИ ПРОДУЦЕНТ!!! ДЪЩЕРЯТА НА БАЙ САЛИ (СЕВДА Ш.). ОТДАВНА Е ПРЕВЪРНАЛА БНТ В ЛИЧНА КАСИЧКА, А ПОЛУЧЕНИТЕ МИЛИОНИ СЕ ИНВЕСТИРАТ В ИСТАНБУЛ, В ИМОТИ!

  1. Na ,,undercower/a,,Martincho/nay/nespoluchlivijat personag/,pone da mu bjaha ,,dublirali,,glasa s,,po/magki,,tembar….,,chikidgii,/pone da bjaha popitali njakoi ,,savremennici,,ot 90/te g.ili ,,njakoy s missal,,v glavata!Smeshni ,,aktjori,,I ,,naporisti,,v karierata actrisi…,praveno za pari,,!

 6. Бидейки-Ви задължен за упътването към сериала (Потвърждавам че си го бива !) – позволете Да отбележим, г-це Томова :
  а. има СамоДве страни, където Целево се вихри Държавен Олигархичен Рекет-Диктат
  - Да ! – именно в РусияДнес и задунайската-й незнамквоси….а де-факто Идентитетът на ‘управлението’ в двете – Изказва Всичко
  б. у Нас по отн.медиите (и то Несамо телевизиите)
  - едно че де-факто СА Тотално опеевскизирани…а на#Кой Е лице (или обратното) ‘наш’ Делян – Ясно ! , като за мамицата-му – Хептен
  - второ – Имайки предвид ‘запазената марка’ на ‘наште’ (ТроянскоКоние) която ‘лъсна’ и Е Ясна на Цял Свят – естествено че най-вече Се ‘прилага’ в/виа медиите
  в. РусияДнес – Е Агресор НомерЕдно по Тази Планета !
  - НО ! – Вътре В СаматаНея – СЕ ‘управлява’ СвръхТвърдо
  ….колкото до пустата-му Америка – …ами какво да го усукваме зер ?! – Продължава да Е Земя ЗА Идващи Хора… Продължава да Има Икономика… като естествено – Има И проблеми
  –––
  Навремето (1950 и около) – Дошли Американски кораби в порт Варна. Бая Варненки – пристанали.
  ….пък в-к РаботническоДело и Стършел – пуснали оная ‘знакова’ карикатура (пияни янки от КокаКола ) ….демек Дори кокаколата НЕ разбрали ‘наште’ що Е.
  ************
  Си стоейки Твърдо на Предложението към Варненци/ки (Варна да Е стартът на Двустъпковата ) – позволете да попитам :
  - доколко и къде Е Диаспората на Варненци/ки по Тази Планета ?
  И ! – Е ли Налице стабилна&Надеждна комуникация между Варненци/ки-у-Нас и Варненци/ки-НЕ-у-Нас ?
  (Позволете да съм Убеден че разбирате Защо питам.)

   1. Туй Мъри – от мъра-мяу или от Онзи ‘наш’ Иде ?
    … Вижте, Колега – че Искате да кажете нещо – Ясно ! …чипикЪ ли Въ стяа ли що уи ? , че да го Изкажете де.
    …и Дискретно – сЕди кротко, ‘наш’ Мъри…че да Н’зьемьи да Ви се Дебело интернетот изпосатъри.

 7. Кажете,моля, къде го гледате и може ли да се свали някъде?Благодаря.

  1. Като напишете в Гугъл „руски сериал Меч“ ще ви излязат български сайтове за онлайн гледане на филми, където сериала го има с български субтитри! Има ги и трите сезона на „Меч“. Няма нужда да го сваляте, гледате го директно в сайта, където са всички серии. Ето тук например: http://kinofen.net/filmi/ekshani/7393-seriali-mech-mech-season-1-mech-sezon-1-2009.html#tabs-4

 8. Това е филм, който отразява сложните 90 -те години за руснаците.
  Те направиха много филми, които до болка засегнаха най-тънките струни в руската душа, след големите промени. Въпросите за честта, достойнството и патриотизма струят от всеки техен филм! Гадните и продажни политици са разгледани до високите етажи на властта. Един сериал като „Ментовские войны“ е показателен!
  Сериалите им имат по няколко сезона, защото засягат проблеми, които вълнуват всички хора в Русия! А и имат възпитателен ефект върху младото поколение, защото ясно са очертани образите на „добрите“ и „лошите“.
  Въобще филми направени по руски!!!
  Това не значи, че холивудските ефекти не навлязоха в съвременното руско кино. Да не забравяме, че много руснаци се снимаха в холивудски продукции. Много от тях се върнаха в Русия и работят здраво, за да изградят съвременното руско кино – атрактивно, провокативно, иновационно, обърнато към всички!

 9. „Меч“ е два сезона. За трети и чак четвърти си е чисто пожелание. Гледах пърия сезон още като излезе и дълго време очаквах втория, но беше значително по-слаб от очакваното, тъй че трети най-вероятно няма да се случи.

    1. Забравяте за буизнеса. Хора направили нещо по-така събират брой отваряния за единица време. после отиват по компаниите и казават : ето, още не сме пуснали новите серии, а интересът е едикакъв си. та за това 4 група серии неизпезе лани, неизлезе пролетта, както и през това лято. предполагам че ще излезе преди коледа за да им се палти рекламирането по-достойно. Та кой меч срещу кой меч ке се они тепаю нимойме да наими. Важното е че сериите са оригинални, с нелоша игра, а ако се резнали многоумните „замисляния“ на артистите кой къде какво прави направо 2 часови класически трилогии може от всеки серал да се изчопли.

   1. Четете, но не проверявате.Този линк всъщност е към 1-ви сезон, но не знам защо наистина пише ,че е 3-ти.В действителност сериите са от 1-ви.Във втори състава на част от групата е различен.А за трети никой не знае.И преди втория се пускаха периодично новини, че е на път да излезе.Като излезе в kinozal.tv, значи е излязъл. Името ми, тук не е изпразнено от съдържание:).

 10. ТЕ НА ТИЯ ИМ ЗАДАЙ ВЪПРОСА ДАЛИ ИМАТ ДУПЕТА ДА ПУСНАТ АМЕРИКАНСКИЯТ ФИЛМ „СЕРПИКО“ …… ДА ВИДЯТ НЕГРАМОТНИТЕ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ В АМЕРИКА ….. ТОТАЛНА КОРУПЦИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ , КОИТО НИ ГИ ПРИВНЕСОХА И У НАС ……. АКО НЕ ПОНЕ НЯКОЙ ДА СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА ПРОЧЕТЕ КНИГАТА, ВСЕ ОЩЕ СЕ НАМИРА ТУК ТАМ ПО БИБЛИОТЕКИТЕ ……

  1. Телевизията и Холивуд захранват децата в Америка със силно токсично съдържание. Заради масмедиите насилието в обществото е толкова голямо. Това заяви в специално интервю за „Дарик“ легендарният нюйоркски полицай Франк Серпико, който в началото на 70-те години става известен като първия служител на реда, осмелил се да свидетелства срещу корупцията. Световна популярност му носи книгата на Питър Маас, в която се описват разкритията на Серпико за корупцията в полицейските управления в най-големия американски град, както и филмът на режисьора Сидни Лъмет от 1973 година, когато Ал Пачино изстреля историята му в сърцата на зрителите с перфектна игра.

   Сега 77-годишният пенсиониран полицай живее в малко градче край Ню Йорк, далеч от суетата и славата. Няма телевизор, интернет и мобилен телефон. „По последни данни през живота си американецът ще изгледа 100 000 акта на насилие и около 8000 убийства на екрана на телевизора си“. „Докато родителите са толкова заети, че нямат време да обърнат внимание на децата си, телевизорът се е превърнал в детегледачка. Така от най-ранна възраст всеки е обучаван в насилие и страх“, коментира още Серпико.
   http://standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/serpiko_televiziyata_e_otrova__-218240.html

  2. В Русия през последните 7-8 години протича един сериал със вече 6-7 сезона под името „Кодекс чести“ ….. бивши военни от ВДВ преминават на работа в един спец отдел към ФСБ и разследват различни престъпления и шпионаж …….РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА Е ОТЧЕЛО ГОЛЯМ НАПЛИВ НА ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОСТЪПЯТ ВЪВ ВДВ И ДР. ПОДОБНИ СТРУКТУРИ СЛЕД КАТО Е МИНАЛ 1 И 2 СЕЗОН НА СЕРИАЛА …….

 11. Елементарно изискване – на ръководител на високопоставена позиция в нормалните държави се обръща внимание на външния вид, което в повечето случаи е решаващо.

 12. бОПа е поръчкова служба и маша на властта. Няма никаква полза за хората от тях. Заплата и власт от данъците на лошият матрял. Там престъпления не се откриват а извършват. Обири, отвличания и убииства се извършват от ченгета

 13. Да, ама не им стиска, особено на напудрения Коко, по който се прехласнаха безмозъчните кукли от СЕМ и гласуваха в несвяст!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>