Публикувано на 15.05.2008 / 23:02

БНБ: ПИБ няма проблеми

 

 

Първа инвестиционна банка няма проблеми с платежоспособността и ликвидността си. Това заяви за "Дневник" Румен Симеонов, подуправител на БНБ, отговарящ за "Банков надзор", по повод слуховете за проблеми в банката. Няма да допуснем слухове да пратят една системна банка на произвола, добави още той. Не са предприемани надзорни мерки спрямо ПИБ и приключилата неотдавна обзорна проверка не е показала нищо притеснително, допълни Симеонов.
Банката е стабилна, осигурили сме пари на всеки, който се чувства застрашен, да изтегли средствата си, обясни Мая Георгиева, изпълнителен директор на ПИБ. Тя обясни и че прекратените през последните два дни депозити са на дребни спестители и не са в размери, които да повлияят на ликвидността на институцията. Корпоративните клиенти имат добра финансова култура и недоказани слухове не могат да ги притеснят, а през изминалите два дни те не са предприели действия за изтегляне на пари от ПИБ, допълни тя. Вярваме, че ситуацията ще се успокои в най-скоро време, каза още Георгиева.
Цеко Минев, собственик на 28.94% от капитала на ПИБ, заяви пред "Дарик радио", че някой се е възползвал от момент, в който банката е в процес на смяната на софтуера си и е уязвима. Според него са предприети нужните мерки да бъде разкрит източникът на слуха, като информацията е подадена в прокуратурата, Държавна агенция "Национална сигурност" и Агенцията за финансово разузнаване.
Не съм получавал от БНБ никакви обезпокоителни данни, които да притеснят вложителите в една или друга банка, заяви и премиерът Сергей Станишев в отговор на репортерски въпрос след заседанието на правителството. Българската банкова система е стабилна и отговаря на достатъчно високи изисквания за ликвидност, допълни той.
Към края на март 2008 г. ПИБ е на пето място по привлечени депозити от граждани по данни на БНБ, съобщиха във вторник от кредитната институция. По този показател тя е реализирала ръст от 46% спрямо същия период на миналата година, като привлечените средства са над 580 млн. лв. ПИБ е шестата по големина банка у нас според размера на активите – над 4.069 млрд. лв. към края на март.

“Дневник”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *