Публикувано на 15.05.2008 / 21:11

БМФ – в ръцете на „Кей Джи Маритайм Шипинг“. Веселин Данов влиза в борда на директорите

 

 

Министерски съвет определи „Кей Джи Маритайм Шипинг" ЕАД за спечелил конкурса за продажба 70 % от параходство „Български морски флот". Цената на сделката е 440 100 000 лв., обяви официално премиерът Сергей Станишев. Инвестиционната програма на купувача за 10 години е за 779 880 000 лв. Очаква се приходите от продажбата да влезнат в т.нар. „сребърен фонд", който е за подпомагане на пенсионната система.
Параметрите на приватизационната сделка предвиждат и социални ангажименти на купувача сред които запазване на средносписъчен брой на персонала 2360 човека. За първите три години след приватизацията се предвижда намаляване на персонала общо с 9 %. Предвидено е  и увеличение с 15 % върху средната месечна заплата от първата до петата година. Социалните ангажименти на новият собственик включват и повишаване на квалификацията на специалистите и подобряване на организацията и условията на работа.
През първите пет години  „Кей Джи Маритайм Шипинг" ЕАД трябва да инвестира в БМФ 372 520 000 лв. Купувачите следва да придобият 25 нови кораба на обща стойност 780 млн. лв. с обща тонажност 890 000 тона. До два месеца сделката да бъде финализирана окончателно.
Според оценката на премиера Сергей Станишев изработената стратегия за продажбата на БМФ е много успешна, параметрите на сделката са достатъчно високи, предвидени са и ясни механизми за изпълнение на инвестиционната програма.
Купувачът „Кей Джи Маритайм Шипинг" е дружество регистрирано в България, в което основен инвеститор е голяма и известна професионална германска компания Martrade Shipping und Transport GMBH.
За основния инвеститор организации на немския бизнес са давали високи референции, отбеляза премиерът и каза още, че тази германска компания е позната на вицепремиер Плугчиева от работата й като посланик в Германия. Премиерът допълни, че не е маловажно и това, че тази компания управлява и такива пристанища като Одеса.

“Без частен капитал трудно бихме могли да се справим с модернизацията на предприятието, тъй като тя беше забавена с години. Едно държавно предприятие не може да бъде съфинансирано от държавата, тъй като това нарушава един от основните принципи на конкурентоспособността в ЕС”, коментира и транспортният министър Петър Мутафчиев.
Сега предстои Агенцията за приватизация  да подпише договора за продажба, след това той да се представи в Министерския съвет и сделката ще бъде финализирана тогава, когато инвеститорът изплати сумата за покупката на компанията. Средствата, които ще бъдат представени за купуването, трябва да отидат в Сребърния фонд.

Преди две седмици общинският съвет от Варна Веселин Данов в интервю за в. “Народно дело” заяви, че е поканен да стане член на борда на директорите на закупеният БМФ със задачата да търси лошите кредити на компанията.

„Една от функциите, които ще изпълнявам, са т.нар. лоши кредити и други неща. Публична тайна е, че БМФ го разграбиха и изнесоха. Ще се търсят пари от някои хора, които дължат пари, а да не говорим, че и в момента БМФ е хранилка за изключително много организации. Това ще ми е работата и аз ще трябва да се преборя с всичко това“, коментира Данов. Той не пожелава  да каже конкретни имена на хора, които са източвали компанията, но уточни, че става въпрос за видни политици, като „една голяма част са от управлението на жълтите“. „Наясно съм с всичко. Аз съм от Варна, не съм кацнал от Луната. Вече съм говорил с бившите служби, които са създали някои от тези хора. Вече са ми указали някаква помощ, като са ми дали някои материали, от които става ясно кой какво прави“ – закани се Данов.

 

afera.bg
Снимка: "Дневник"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *