Публикувано на 30.09.2008 / 7:40

Бизнесмени в паника, купуват заглушители за по 30 хиляди

 

 

У нас има повече от 50 частни фирми, които се занимават с откриване и унищожаване на подслушвателни устройства. Митичните телефони на специалистите се предават от уста на уста. Бизнесмени, използвали услугите им обаче, споделиха, че една "метла" на офиса струва около 2000 лева. В услугата се включва проверка на всички помещения, техника и автомобили. Цената, разбира се, варира според качеството, като може да стигне до 10 бона. Прочистването на едно помещение отнема от час до цял ден. Времетраенето зависи от броя на предметите и стените в даденото помещение, обясниха експерти.
Прочистването на специални разузнавателни средства у нас е напълно законно. Фирмите, които се занимават с тази дейност обаче, предпочитат да останат скрити за широката публика. Те внасят специалните уреди за откриване на "бръмбари" най-често от Англия и Америка. Едни от най-добрите устройства се произвеждат в Израел. Цените им обаче са тройно по-високи в сравнение с тези на Острова и САЩ. Цената на техника, с която се откриват "бръмбари", започва от 10 хиляди долара и може да стигне 100 бона. Експертите обясниха още, че всеки модел "бръмбар" може да работи на различна честота. Затова специалистите съветват хората да не търсят подслушвателните устройства сами, а да се консултират с експерти.
Освен прочистващите устройства има и друг начин да се избегне подслушването. Това става със специални заглушителни устройства, които ползват т. нар. акустичен бял шум. Това означава, че устройството кодира сигнала на мобилния телефон например и разговорът по него не може да бъде прихванат. По-заможните бизнесмени, а и политици използват и сателитни телефони, които не могат да бъдат "прихванати". Цената им обаче е доста висока и затова употребата им у нас е ограничена. Най-евтиният сателитен телефон струва 10 000 долара. Към него обаче има и куп устройства, които допълнително оскъпяват екстрата, пише “Стандарт”.

 

Afera.bg

Коментари 0 за
“Бизнесмени в паника, купуват заглушители за по 30 хиляди”

  1. я пак да седнеш да почетеш какво е бял шум и за цените на сателитните телефони да почетеш също…. за 10 000 долара ще си купя поне 5 заедно с минути разговор за всеки……..

  2. Скъпи столичани, вземете си купете по един бойлер,/вашата вода не е така варовита и по-малко ще се трошат/къпете се на воля, пък нека падне пустата му енергийна система! Дане би да не сме стояли на режим??? Какво ли не ни е минало през главите! Макар енергийната мафия у нас да е е от едно и също котило, когато стане дума за много пари няма приятелства и партий. Може пък да се избият помежду си, може пък да пуснат някои друг блок от АЕЦ, знае ли човек?! Не им плащайте, не могат 2,2 млн. души да влязат в затвора! Та това са пари за изборите!

  3. Аз пък искам да ме подслушват за да могат да чуят
    всички клетви и псувни на които съм способна по техен адрес и то спрямо т.н. „ченгета“, макар че по този въпрос имам собствено мнение, а именно те не са никакви ченгета, това жаргонно прозвище трябва да бъде заслужено, те просто си останаха милиционери и такива ще си останат докато са живи!
    За какви да ги броим след като в момент, в който се върши абсолютен геноцид и дори роден фашизъм с цените на тока и парното те отклоняват вниманието на цялата нация с милиционерски изцепки, че подслушвали този или онзи роден крадец-парламентарист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *