Публикувано на 16.05.2008 / 9:21

А бе, земете го забранете тоя интернет, баси!

 

 

Светът вече е различен. От няколко дни чета коментари и коментари на коментарите по случая ПИБ. Всички коментари се позовават на предишни коментари. Всеки нещо е прочел от друг, който пък чул от трети, а на него му казал четвърти, който сигурно е чел коментар на първия. Порочен кръг без начало и без край.
Случката с Първа инвестиционна банка е най-добрият пример, че старата приказка е много вярна – парите са доверие. Изпари ли се доверието, изпаряват се и парите. А най-доброто доказателство, че слуховете не са толкова верни, е днешният ден на борсата. Акциите на ПИБ паднаха с между 10% и 4%, в зависимост от часа. Изкупени са били около 60 хиляди акции – въпреки спада. Т.е. има инвеститори, които не вярват на слуховете и са убедени, че акциите отново ще тръгнат нагоре. Това може да са акционерите на самата банка, но може и да са всякакви други хора. Безспорно е, че инвеститорите са по-информирани от масовката хора, които се редят на опашки, за да изтеглят сравнително малки суми.
Сега декларирам конфликт на интереси – имам малка сума в ПИБ и искрено се надявам банката да продължи да си е ОК. Не съм се наредил на опашка да си ги тегля, защото не е необходимо.
След серийните гърмежи на банки преди 8 години, в България вече има гаранционен фонд. Дори и да гръмне някоя банка, всеки ще си получи своите вложения до 40 хиляди лева от фонда. Слава Богу, все още тази система не е тествана.
Но опашките пред някои клонове на ПИБ показват, че вложителите или не знаят за този фонд, или не вярват на държавата. И двете са много вероятни.
Каквото и да стане накрая, изводът е само един – светът вече е различен! Или дребните реплики в Интернет имат качеството да заживяват собствен живот, или манипулаторите са станали много по-добри от преди.
Сега щели да разследват кой е пуснал слуха в Интернет. Идиоти! Нищо няма да открият. Просто светът вече е различен. Никой не може да обвини някоя майка, че споделя в женски форум разказа на съседката за проблеми в еди коя си банка и съвета й да си изтегли парите. Нали?
Ако пък е планирана манипулация, пак няма да открият нищо. Защото който е способен да сътвори подобна манипулация, със сигурност е способен да се защити от разследващите.
За трети път – Светът е различен! Не може с мерки Off-line да реагираш на явления On-line. /цитат от Нели Огнянова/
Затова най-добре – зЕмете го забраните тоя интернет, баси!

Иван Бедров

ivanbedrov.blogspot.com

Коментари 0 за
“А бе, земете го забранете тоя интернет, баси!”

  1. pokrai sumatohata okolo tazi banka se otklonqava sashtinskoto vnimanie na horata ot BULBANK I POSHENSKATA…..za koito shte ide rech v skoro vreme!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *