Публикувано на 22.04.2008 / 8:51

Арест на зам-шеф на ОДП – Варна осуетен

 

 

Ново обвинение е повдигнато срещу зам-шефа на ГДБОП Иван Иванов, съобщава в. “Стандарт”.  Както е известно Иванов бе пуснат тихомълком под домашен арест, но все още е в ареста, тъй като прокуратурата обжалва решението на съда. Вчера Иванов е бил разпитван три часа по новото обвинение.

Според разследване на “Стандарт”, то е заради изтичане на секретна справка по разработка на направление "Терор" в ГДБОП през лятото на миналата година.  По това време Иванов бил в Боровец. Той говорел едновременно по два телефона. На единия негов доверен човек от направление "Контрабанда" му четял справката, а на другия телефон Иванов препредавал данните на човек, близък до братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Тя касаела готвена операция срещу групата. Полицейската разработка се е водела в антитерористичното направление, но понеже част от нея касаела и улики за извършена контрабанда от групата около братята, тя била копирана и в икономическото направление, за което отговарял Иванов. Така той получил достъп до секретния материал. Защо е трябвало да я чете по телефона, а не да я изнесе от службата, засега не е ясно.
”Стандарт” съобщава, че според военните прокурори срещу Иванов имало достатъчно улики, включително и подписани от него документи, които доказвали престъпление. След като станало ясно, че в МВР няма официална разработка срещу висшия антимафиот, военните прокурори планирали да арестуват още двама полицаи, твърдят източниците на "Стандарт". Това се случило след ареста на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. За да покажат, че виновните за незаконното подслушване са зад решетките, военните прокурори имали дори подписана заповед за ареста на хората, разработвали Иван Иванов. Единият е Диян Нанов, тогавашен шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. На 29 февруари, две седмици преди да избухне скандалът в МВР, той спешно бе изпратен като зам.-директор на полицейската дирекция във Варна. Другият човек е Кирил Златков, оперативен работник във вътрешната сигурност, който пряко е отговарял за разработката. Впоследствие обаче арестите пропаднали.

Диян Нанов изненадващо стана зам-шеф на ОДП – Варна, въпреки че за поста претендираха както бившият антимафиот №1 на морската столица Емил Петров, върнат в МВР заради незаконно съкращение, така и служители на полицията, които бяха с предпочитанието на шефа на вътрешната дирекция.

Нанов обаче цъфна в морската столица с подписана заповед, сам, без никой от висшето ръководство на МВР да благоволи да го представи пред състава, както е редно. Тогава и в ОДП – Варна, и сред криминалните репотери висеше въпроса защо толкова бързо и спешно бе изпратен зам-шеф на дирекцията от столицата.

Две седмици по-късно гръмна скандала в МВР и стана ясно, че забъркания в незаконното подслушване на зам-шефа на ГДБОП Иван Иванов, тогава шеф на “Вътрешна сигурност” Диян Нанов очевидна е трябвало да бъде “потопен ниско под водата” и отпратен далеч от столицата.

Защо е бил осуетен ареста му от Военна прокуратура, засега не става ясно.

 

Afera.bg

Коментари 0 за
“Арест на зам-шеф на ОДП – Варна осуетен”

  1. да г-н. Нанов като беше в одп-шумен настъпи анархия и затова до настоящият момент в РПУ-Нови пазар е още по-голяма анархия защото беше толериран от него Г.Георгиев както и Ст. Иванов от ОДП-Шумен това е положението можете да питате редовия състов от двете РПУ-та

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *