Публикувано на 14.08.2008 / 18:26

Анелия Цветкова: Целта беше да ме свалят от поста ми

 

 

При специализирана операция на служители на ДАНС и Софийска градска прокуратура на 17 юли тази година, с 10 000 лв. в чантата, във варненския ресторант „Лавера” беше задържана Анелия Цветкова, председател на Административния съд във Варна. Парите са били дадени на Цветкова от бившия й любовник бизнесменът Стефан Стефанов. По информация на прокуратрата в дома й са били открити още 150 000 лв. и около 400 грама злато. Още същия ден срещу Цветкова бяха повдигнати обвинения за корупция. Три дни по-късно съдийката беше освободена от следствения арест в София срещу гаранция от 20 000 лв. След излизането си на свобода тя подаде оставка като председател на Административен съд – Варна. Преди да оглави новосъздаденото съдилище в морската столица Цветкова е била шеф на административното отделение на Окръжния съд.
– Съдия Цветкова, разкажете какво се случи на 17 юли във варненския ресторант ”Лавера”?
– След многократни позвънявания от страна на известния вече Стефан Стефанов предишните седмици аз склоних да се срещнем в избрания от него ресторант "Лавера". По време на разговора той ненадейно извади две пачки с банкноти по 50 лв. и ги хвърли на масата срещу мен. Което привлече вниманието на хората, които стояха на съседните маси. Това ме притесни изключително много, защото съм познато лице във Варна. В паниката си ги прибрах, ситуацията беше изключително злепоставяща. Минути след това се появиха служителите на ДАНС и нататък ситуацията е ясна. Бях арестувана, бях заведена в районна прокуратура, където ми бяха снети обясненията и повдигнато обвинение и бях задържана за 72 часа. След това от Варна бях прехвърлена през нощта в следствен арест в София, където ми се разгледа мярката. След това взех едно много тежко решение за себе си – подадох си оставката като председател на Административния съд на Варна. Беше изключително тежко, но реших, че за да защитя честта на съда е добре да не бъда вече негов ръководител. След това – на заседание на Висшия съдебен съвет, бях отстранена временно от длъжност. А сега се опитвам да разбера какво точно се е случило с мен тези дни.
– Казахте известния вече Стефан Стефанов. Какви ви бяха отношенията с него?
– Бяха лични. Не желая да ги коментирам.
Чуха се и версии, че синът на Стефан Стефанов, който е адвокат, се е хвалил, че няма никакъв проблем за решаването на дела в полза на негови клиенти от Административния съд?
– Да, това е вярно. След като чух за тези „хвалби”, аз веднага предизвиках разговор с баща му, не с него, защото с него не общувам. Казах, че съм чула подобно нещо и предупредих, че трябва незабавно да престане да злоупотребява с моето име и служебното ми положение. Чувала съм, че се хвали и с други колеги, с други хора, които заемат държавни постове в града, като обещава, че може да урежда дела. Т.е. използването на моето име не е прецедент.
– Усещате ли подкрепа на адвокатите и магистратите във Варна или са настроени срещу вас?
– За мен е изключително важна човешката подкрепа на юридическото съсловие в града. Факта, че в момента, в който се прибрах във Варна, много от колегите се свързаха с мен, говорихме. Всички изразиха становището, че са твърдо зад мен, че не вярват в тази „постановка” и че няма причина аз да се срамувам от каквото и да е. Факт е обаче, че това не е нормалното поведение в такива ситуации. При тази показна акция очаквах хората да се отдръпнат, но не го направиха.
10 000 лв. са парите, с които бяхте задържана. Това ли е обичайна тарифа? Има ли съдия, който да жертва кариерата си на магистрат за такава сума?
– Ами аз не мисля, че има какъвто и да е магистрат, който да взима пари в заведение, на маса, където има хора. Колкото до цената – не мога да коментирам колко би могло да струва едно решение. Но начинът, по който бяха хвърлени тези пари, е достатъчно красноречив затова, че ситуацията е скалъпена. Парите бяха набутани насила. Имайки предвид отношението му към мен към момента, прецених, че той иска да ме злепостави публично, затова ги прибрах, не исках да стават скандали.
А парите,, намерени в дома ви?
– Това са пари от семейно жилище, голямата част от тях. Другата част са средства, с които издържам племенницата си – от майка й и от моята майка. Има и дребни спестявания.
Предположението на прокуратурата беше, че това са пари от подкупи, намерени при обиск?
– Обиск в дома ми не е извършван. Аз доброволно заведох служителите на ДАНС и прокуратурата вкъщи и им показах парите. Доброволно им ги предадох, те дори не са иззети.
А златото, което е 400 грама, как ще обясните?
– Вижте, не съм си теглила семейните бижута, затова нямам представа колко грама са били. Но бяха накити в рамките на нормалното. Не са кюлчета злато – а пръстени, синджири и обеци.
В личностен план какво последва за вас от цялата тази история?
– В личен план… какво да ви кажа – три седмици не бях излизала от вкъщи. Сега е едно от първите ми излизания, просто се наложи да постъпя в болница – това беше и поводът да изляза от вкъщи, иначе нямах никакво намерение да се показвам по улиците. Срамът и позорът са много силни. Изключително тежко ми е да общувам с когото и да било.
Слухове във Варна носят мълвата, че това е лична битка срещу вас, подета от кмета на града заради ваши решения, които не са в негов интерес. Това така ли е?
– Не бих искала да коментирам такива предположения, защото аз самата не знам точно какво се е случило. Имам обаче известни съмнения, че това не е провокирано само от желанието на Стефан Стефанов по някакъв начин да ме дискредитира.
– Как приемат децата ви всичко това?
– Те са в голям стрес, но го приемат с разбиране, в смисъл че не се срамуват. Много тежко го изживяват. Надявам се обаче да го преживеят, макар че целият този спомен едва ли би могъл да се заличи някога.
Едно подобно дело за какъв период се решава, питам ви като съдия?
– То може да се реши много бързо, но колко ще се проточи във времето, не мога да кажа. Политическият интерес към този случай в момента обаче е много силен и смятам, че няма да се проточи дълго. Което е добре и за мен, защото колко по-бързо се приключи, толкова по-добре ще бъде за всички около мен.
Ако евентуалната присъда е оправдателна, ще се върнете ли на работа?
– Това са много далечни неща за мен, не съм мислила, но едва ли бих могла да се занимавам отново с това. В този смисъл не смятам, че бих могла да бъда магистрат повече.
– Запозната ли сте с доклада, с който Европейската комисия разкритикува България за правосъдието ни?
– Да, запозната съм и силно ме притеснява съвпадението на акцията срещу мен само няколко дни преди да излезе докладът. По това време вече се знаеше, че критиките в него са силни. Това е доста притеснително, за мен самата не знам по какъв начин ще рефлектират критиките в този доклад към моя случай.
– Друг път във Варна случвало ли се е подобно нещо? Такъв крупен скандал?
– От 18 години съм магистрат и не помня такова нещо. Нито такава показна акция, каквато беше тази, нито такъв огромен скандал.
– Меглена Тачева, която също е от Варна, се въздържа от коментар по вашия случай?
– Аз уважавам нейната позиция. И действително считам, че докато не се запознаем всички с материалите по делото, дори и аз не мога да давам заключения какво се случва.
Казахте, че няма да се връщате в системата като магистрат. А като адвокат?
– Много зависи от развоя на събитията. Но факт е, че в момента мисля за някаква работа, защото издържам две големи деца. Лошото е, че сега не бих могла да започна никъде, а много бих искала да работя нещо. Сега хем съм отстранена, хем не получавам заплата, хем съм болна. В една патова ситуация съм, в която съм притисната от всички страни.
А парите по гаранцията ви – 20 000 лв., откъде са?
– Вуйчо ми взе заем, за да я плати. След това колегите ми – адвокати и приятели ги събраха, за да ги възстановим. Очаквам все пак да има произнасяне по въпроса за връщане на парите, които доброволно предадох с документи, приложени към тях.
Т.е. вие казвате, че към парите, намерени в апартамента ви, има документи за произхода им?
– Да, разбира се – представила съм документи. И очаквам произнасяне, но до момента няма такова, въпреки че доколкото знам трябва да има незабавно произнасяне след депозиране на молбата.
В момента кой се грижи за децата ви и на каква възраст са те?
– Синът ми е на 18 години, племенницата ми на 15 години. За момента бащата на сина ми се грижи за него, а племенницата ми я заведох при баба й – майката на нейния баща.
Бившият ви съпруг как реагира на тази ситуация?
– Той също е много притеснен, нормално е да се тревожи за сина ни, защото детето го е преживяло много тежко, докато бях в ареста. Държат се двамата. Лошото е, че аз действително не знам как ще ги гледам тези деца, при положение, че племенницата ми няма никого освен мен. Баба й не може да си грижи за нея, няма кой друг да поеме отглеждането и възпитанието й. А тя самата е в една много труда възраст и е много емоционално дете, загуби и двамата си родители, което усложнява нещата.
Колко адвокати имате?
– Ами те са приятели преди всичко, така че не ги броя като адвокати, а по-скоро като приятели, които искат да ми помогнат. Още повече, че не съм ги търсила аз. Те сами се появиха в деня на ареста ми. Не е важен броят на адвокатите ми, а помощта. Пак казвам – дори не ги потърсих аз. Единствено на бившия ми съпруг се обадих, но той беше разбрал, защото синът ми се прибирал от някъде и видял униформени пред запечатаната ни врата. Той беше много притеснен и ме пита ”къде ще живеем”.
И един последен въпрос – съвсем негласно във всеки един град се чува кой „взима”…?
– Досега не съм чула в Административен съд – Варна да има подкупни магистрати. Той е един нов съд и това говори само добре за него. Това говори много добре за системата.
Напрегнати ли са варненските магистрати след 17 юли и акцията на ДАНС?
– Колегите са много притеснени. Всички са наясно, че това не е случайно и е атака срещу поста, който съм заемала. Чувам и мнения, че целта била да бъда махната от председателското място. И тя е постигната. Оттук нататък всеки, който седне на председателското място, би се чувствал притеснен.

 

Полина Паунова

В. “Новинар”

Коментари 17 за
“Анелия Цветкова: Целта беше да ме свалят от поста ми”

 1. Постановка е бе балък ти сега ли го разбра?Не виждаш ли ,че ония от ДАНС мълчат като путки за реализацията си и статията с ония адвокат Гошко.Що не вземат и да дадат някакво смислено обяснение.Щото не могат просто всички разбраха за какво става дума.Мълчание му е майката.Комунисти тъпи.

 2. Какво се правите всички на ударени бре.Каква постановка.Тя момата явно се е поонесла.От къде толкова парички у една съдийка…аха,от наследство или от някой богат вуйчо! Да ама не.Изнудвала е горката и драла кожи така както го правят всички в бранша.Според мен точно такива хубавици и хубавци трябва да ги съдят както по времето на Тато.Но както е казал народът „гарван гарвану око не вади“..А аферата нека ни убеждава колко била честна съдийката..Да бе да!!!ВЕрвам Ви!

 3. Какво се правите всички на ударени бре.Каква постановка.Тя момата явно се е поонесла.От къде толкова парички у една съдийка…аха,от наследство или от някой богат вуйчо! Да ама не.Изнудвала е горката и драла кожи така както го правят всички в бранша.Според мен точно такива хубавици и хубавци трябва да ги съдят както по времето на Тато.Но както е казал народът „гарван гарвану око не вади“..А аферата нека ни убеждава колко била честна съдийката..Да бе да!!!ВЕрвам Ви!

 4. Да, постановка е, но ако не се направи принципно /да се надяваме, че е така, а не е махленско отмъщение/, никога не можем да ги хванем рушветчиите – всичко става на четири очи и „доказателства“ няма. Точно по този начин се изпробва податливостта им на рушвети, което е факт при съдия Цветкова. Ако бях на нейно място, нямаше да се срещна с този човек, с когото уж е приключила отношенията си, а най-вече при хвърлянето на парите щях да скоча и да напусна, без да ги докосна – нека режисьорите си останат с гл.герой Даващият.

 5. Доста артистични са тези лица-изучили са се на бялото да казват „черно“ и обратно ,но това не ги прави по-привлекателни…Хората вече се посъбуждат

 6. Като са ти подхвърлили пари ти защо си ги взела ? Ами като нямаш нищо общо с тези пари защо си се протегнала и си ги взела ? Какво като си познато лице ?! Просто можеше да напуснеш масата без да ги вземеш и толкова. И тогава никой нищо не можеше да ти каже.
  Да, ама не ! Взела си парите и сега……
  И друго – как така ти с една държавна заплата се оказа, че държиш в дома си 150 х. лева ? Това пари за семки ли са ? Защо тия пари не са в банка, а в дома ти ?

 7. Стига бе хора , как можете да си представите ,че лекомислено би се работило по случай със съдия-шеф. Цялата им система се основава на подкупи и пращания за удобни решения на наддаващия.Вижте само какъв наплив да се става съдия и прокурор та даже и за дознатели да не си мислите ,че това са идеалисти…

 8. И на децата в 5-ти Б клас им е ясно, че рушвет, и то на такова ниво, не се взема на маса в заведение, и то от бивш любовник. Което за мен означава, че това е една твърде плитка постановка. Не твърдя, че тази съдийка е вземала, нито че не е вземала рушвети въобще. Просто това не се прави по този начин. Другият вариант е тя да е малоумна, но не ми прилича на такава.

 9. Не мога да разбера защо толкова много се толерира „госпожата“.Редно е да чуем и другата страна, дай те думата и на тях.Може би, не всичко е толкова розово.

 10. верно! хич не са корумпирани съдиите!познавам спестовна съдийка,която издържа студентка с квартира в центъра на София,ежегодно цялото семейство пътува извън бг,вкл.и до Мексико.имат 3 автомобила,абонамент за ориндж клуб-3000 лв. на сезон. при доскоро безработен съпруг

 11. Следовател наказан по предложение на съпругата ми за доказана корупция и пред уволнение ,беще подготвил целият този цирк.Дознателите които пристигнаха незабавно ме попитаха защо не съм ги взел,за да имат доказателства.Казах им че това е нормалната реакция на всеки честен човек,а предсавете си какво би станало,ака бях взел тези „доказателства“,макар че аз не бях длъжностно лице което взема подкуп.Акта е целял евентоална дескридитация на съпругата ми ,ако се бях потдал.Та да ме прощава госпожа“МАГИСТРАТА“ за родост вече бивш,която в поредица от публикации вашият сайт оневинява.

 12. Да,реакчията на честния не може да бъде като тази на госпожа „магистрата“.Ще ви разкажя случай със самият мене.Беше преди 27-28 години,бях женен за съдийка в районен съд която беше в наказателен състав и гледаше валутни престъпления.Веднъж в офиса ми влязоха две персони ,които носеха доста обемиста торба на която личеше че е от“КОРЕКОМ“.Те започнаха разговор от който стана ясно ,че торбата плюс два златни пръстена са за мене ,при положение че спругата ми оправдае тяхен близък.Реакцията ми беше да ги изгоня и да се обадя на милицията.След време разбрах че всичко е подготвено от следовател койт

 13. Както е речено „Гарван гарвану око не вади“, така, че неочаквайте и тука да се случи нещо. Но това не е гарван, а „Гарга“. 400 гр. злато предполагам са нещо нормално за всяко българско семейство. Да не говорим и за 150000лв. Та това са дребни спестявания, просто залтото и парите трябва да се върнат.

 14. Как мисли читателя ,защо ДАНС не си разследват успешните разработки?Ами попитайте Петко Сертов?Попитайте бе хора.Според Вас какво е било казано в Софийски градски съд.как мислите защо доказателствата са противоречиви?ДАНС са безгрешната служба.Попитайте бе хора.

 15. Искам да ме замерят с пачки! и да ги прибирам! няма значение кой е ресторантът – лавера, примавера или …а бе,да има далавера!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *