Публикувано на 01.04.2019 / 9:24

АНДРЕЙ ПАНТЕВ: НИКОГА У НАС НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ ПАРВЕНЮШКО-ПРОСТАШКИ ГРАБЕЖ

АНДРЕЙ ПАНТЕВАндрей ПАНТЕВ е роден на 25 март 1939 г. в с. Раковица, Видинско. Завършва история в Софийския университет. От 1984 г. е доктор на науките, а от 1985 г. – професор. Работил е в Института за история на БАН. От 1975 г. преподава в СУ. Специалист по нова история на България и по история на международните отношения ХIХ-ХХ век. Специализира в Англия и в САЩ, където 1982Ц1984 г. преподава балканска история. Бил е депутат в три парламента от гражданската квота на „Коалиция за България“. Автор е на над 300 публикации на български, английски, руски, испански, немски и на около 40 книги. През 2002 г. проф. Пантев получава наградата ДГолям Платонов Нобел на векаУ на Световната академия ДПлатонУ, чийто член е.

„Достойнството не се измерва с магистрали и апартаменти“

– Нали няма да ме питаш за апартаментите на Цветан Цветанов?

– Няма. И без това след всичките далавери, корупция, криене на данъци го изкараха герой. Ще те питам обаче защо у нас никой политик няма доблестта да признае, че е сбъркал?

– Как пък един не каза: „Съблазних се, съгреших, подведен бях“. Дори такива, които вече отдавна са вън от играта, когато започнат да разказват за миналото си, излиза, че всички други освен тях са постъпвали неправилно. Това е част от нашия национален манталитет, ако има такъв – винаги за провал някой друг е виновен. И тук стигаме до един много любопитен въпрос – как така всичките тези изкушени и врели в политиката толкова добре се справиха с личния си бизнес, с личните си стопански, финансови, хотелиерски начинания, само там, където тяхното участие има обществено предназначение и функция, все някой им е пречел и друг е виновен?

– Всичките скандали очевидно са свързани с предстоящия евровот, но почти никой не говори защо иска да отиде в този Европарламент, каква програма ще има там, какво ще защитава…

– Преди да кажем мотивацията, времето, замисъла, източниците на подобни скандали, има един основен въпрос – вярно ли е или не? Оттам насетне може да се намери обяснение за всичко. Истина ли е това с тези имоти, които като че ли потвърждават една максима на потомствената аристокрация от ХVттт в.: „На простите и бедните хора не трябва да се дава власт, защото ще започнат да грабят повече от нас“. С много малки изключения историческият елит на Европа рядко е замесен в такива истории – да купува замъци, да прехвърля имоти и пр. В това отношение можем да кажем, че триумф на парвенющината е тази лакома страст към имоти. Това е като да пуснеш гладен човек в колбасарски склад. Даже радостта от това притежание не е равна на тихата печал, че все пак случайно или заслужено ти си на повърхността на едно общество.

– Когато обаче ме занимават със скандали, аз искам да знам друго преди всичко – кой от тях какво ще защитава в този Евросъюз, какво ще направи за България там?

– Първо, не знам до каква степен тези хора имат езиковата подготовка. Защото това, че има симултанен превод на български като официален език, не ограничава смехотворното състояние, когато с чаша в ръка на един от постоянните приеми някой те попита на модерен език как си, и ти започваш да тичаш за преводач ли? Или започваш да фъфлиш с някакви заучени фрази? Освен това, самото понятие защитаване е много условно. Ти отиваш там като съюзническа страна. Формално един български депутат представлява и интересите на Ирландия. Това не е конно надбягване. Не може винаги да съвпада националният интерес на Португалия с този на Румъния или на България. Т.е. трябва да се намери някаква балансирана мярка, с която се съобразяваш, която и страна да те е изпратила. Все пак ЕС е съюз, а всеки съюз е и форма на ограничение. Една парламентарна коалиция, военен или стопански съюз ограничава до голяма степен възможностите за собствено решение. Тук компромисът и защитата вървят ръка за ръка. Да си мислил, преди да ходиш в този съюз. Но когато си вътре в него, не може да договориш само собствените си национални интереси, без да се съобразяваш, че си приел едно доброволно ограничение на своята политическа свобода. Когато съобразяваме законодателството си с това на ЕС, то е не само юридическа, но и морална норма.

– Преди да стигнем до Евросъюза, нека завършим първата ни тема. ГЕРБ си решават едни изцяло техни проблеми, като намъкнаха в листите си СДС чрез Александър Йорданов. И вече го видяхме – отново пещерния антикомунизъм от 90-те години и още по-пещерна русофобия… Какво цели Борисов с това?

– Това е комизъм… Трябва му някой, който да ругае Русия; да каже, че в България има тайнствена руска служба, която иска да ни затрие; който да повтаря какво е било в „Белене“, колко престъпно е било допреди 30 години и колко е прекрасно днес. Йорданов е показал комерсиализъм, безпардонност, грубиянщина, дебелащина, но явно, че им е потребен и такъв човек.

– Ако говорим за ЕС, там виждаме все по-сериозно разделение между държавите, основно по линията за и срещу слагането пред САЩ, които се месят от Венецуела до Корея, но набеждават Русия за агресор, защото си била върнала изконно руски район като Крим. Как ти изглежда този Европейски съюз?

– Много ясно, че Европейският съюз в тази си форма и с тази функция е обречен. Той може да носи доходи на една многобройна бюрократична част от неговите не само представители, но и обикновени служители. И това че има страни, които се стремят към този съюз, показва, че те се надяват той да промени своя облик. Основното е, че не може да има равностоен съюз между неравностойни държави. Едно е примерно Черна гора или Малта дори, друго са Германия и Франция. България е най-бедната страна в ЕС, но това никого не впечатлява.

– Може ли еднакви правила – които обикновено са от интерес на големите, да се налагат и за България примерно?

– Когато си приел общите задължения, може. Цялата работа е, че във Франция и Германия се живее многократно по-добре, отколкото в другите страни.

– Не само това. Ние сме им конкуренти в много сектори. Това е с превозвачите, те са конкуренти на западните; това беше със забраната по Дунава нашите рибари да ловят моруна и да имат поминък, това е със затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ и с кое ли не. Т.е. има тенденция богатите страни в Европа да ликвидират конкуренцията си тук и да изсмучат каквото могат.

– Разбира се. Шкембеджийниците не бяха ли ликвидирани от „Макдоналдс“. Виждаме, че това население тук се приема така, както Хитлер е приемал унтерменшените срещу по-човеците. Като обслужващ персонал. Цялата работа е, че дори по отношение на туризма ние не успяхме нито да им наложим нашите кулинарни шедьоври, нито нашето културно-историческо наследство, нито дори нашата природна живописност.

 

– Ти беше един от четиримата депутати, които в парламента гласуваха против влизането на България в НАТО. Как днес ти изглежда НАТО?

– Ще ти отговоря с въпрос. Има ли място по света, в което намесата на НАТО да е донесла сигурност, мир, благоденствие и спокойствие? Никой още не отговаря на въпроса защо беше бомбардирана Югославия. Годишнината сега бе представена едва ли не като триумф, а аз си спомням, че 1999 г. се „празнуваше“ със свистящите изтребители над Белград. Никой не може да отговори защо, за да спреш етническо прочистване в Косово, трябва да бомбардираш болница в Ниш. Никой не пита онези осем дечица, убити от бомбите, какво общо имат с „режима на Милошевич“.

– Но именно заради НАТО, т.е. заради приемането на Македония в НАТО, властта ни се подложи и сега делим изконна българска история със съседите. Какви македонци са цар Самуил или Гоце Делчев?

– Цар Самуил е ключът на македоно-българската историческа разпра. Но аз искам да питам тези професионални патриоти, които преди се разтреперваха само при споменаването на Македония като държава, сега не знаят ли, че когато признаваш държава на Балканите, ти автоматично признаваш езика и нацията.

А не Желю Желев да се хвали как в самолета убедил нетрезвия Елцин, че Македония е българска. Има едно основно условие – причина за съществуване, при което на Балканите специално предизвика появата на черногорски език, на босненски език. Искам да ги питам тези изпадащи в транс професионални патриоти защо така клекнаха и изведнъж започнаха да говорят за добрите съседки отношения. Ами ако македонският език влезе в ЕС, а Македония ще влезе там, след като изпълни условието за НАТО, ами там ще има превод от македонски на български и обратно. Къде сте, хамелеонни патриоти? Къде е вашият свещен гняв срещу скопските историчари, срещу кражбата на историята, срещу фалшифицирането й? Къде сте сега? Изконни български земи, които са загубени от идиотската политика преди Девети септември. Сега все казват: Коминтернът създаде Македония, „Белене“ и прочее, но никой не казва, че основните трагически и необратими териториални загуби за България се извършиха преди 1944 г. и затова бяха наречени от Иван Евстратиев Гешов „престъпното безумие“. Тук не става дума за Коминтерна, става дума за онова време, което днес казват, че било царството на демокрацията в България. Територия трудно се завръща.

– Мълчат и за това, че благодарение на Молотов, на Сталин и на нашата партизанска Съпротива, която те отричат, България не е била разпарчетосана след Втората световна война.

– Никой не отговаря защо Молотов казва: „Българи, бъдете спокойни, вашите граници ще останат непокътнати“. Гръцкият представител тогава казва, че, за да има мир на Балканите, това българско племе трябва да бъде навряно между Дунав и Стара планина.

– Ти ходиш из страната, срещаш хора, това ли е техният дневен ред – тези скандали, с които ни занимават?

– Тях ги интересува – някои от тях, да станат още по-богати, да реновират хотелите си. Това папагалско повтаряне на „демократичен“ и „демокрация“ не само че не те прави демократ, ами вече буди възражение като фарисейство.

– Но има и 30 процента българи в риск от мизерия и 48 процента просто бедни. Те как гледат на проблемите, какво ги интересува?

– Тези, които не са толкова невежи да смятат, че всичко, което се върши, е редно – примерно да имаш 6 или 8 апартамента, те се успокояват с „утехата“, че така е било и така ще бъде. Но никога – даже и преди Девети, не е имало такъв парвенюшко-просташки грабеж и страст към имоти. Извинявай, но вилите на бившите членове на Политбюро са като колиби пред днешните палати.

– Политиците непрекъснато се обвиняват един друг в популизъм. А популизмът какво е – говорене на това, което народът иска да чуе. Т.е. той не показва ли какво иска народът?

– Да дадеш храна на един просяк не е популизъм. Дайте повече такъв популизъм! Но да забогатяваш, а да говориш за бедност, това е популизъм. Моята съпруга предложи да направим ден на отворените врати у дома, да види народът колко е забогатял тримандатният депутат.

– Ще те сметнат за некадърен, както казваше Иван Костов. Но да те питам – преди казвахме, че историята в училище е идеологизирна, сега обаче половината история просто я няма в учебните програми.

– И никой не може да каже защо имаше толкова велики писатели при социализма, а сега търсим някой да стане известен в чужбина, че тук да го харесаме.

– А интелигенцията търси ли я някой за съвет, или примерно теб медии те канят само по Трети март?

– Самата интелигенция не е най-достойната, нито най-скромната част на обществото. Няма авторитарен режим, който да не е поддържан и от българската интелигенция. Нека да не забравяме с какви озарени от възторг лица са приели влизането на България в Тристранния пакт, или как ръкопляскаха по пленуми и по срещи при социализма. Сега, видите ли, нямали нищо общо с това…  Някои от тях се държат като да са Мария Кюри.

Има представители на интелигенцията, които казват не без гордост: с мен се ръкува Бойко Борисов. Това е безсмъртната адаптивност. Ами че по време на режима на пълномощията 1881-1883 г. най-интелигентните хора са гласували за ограничаване на Конституцията. Храбрите – едно малцинство, бяха тези, които се държаха настрани. И сега да се държиш настрана и да гледаш с ведра печал на всичките развихрили се пророци не е безразличие, а по-скоро може да се сметне за мъжество.

– Има ли шанс България според теб, ако не да просперира, то поне да оцелее?

– Човечеството няма да страда, ако България не оцелее. Ще страдат нашите деца, внуци и роднини. Какво значи да оцелееш? Ние сме оцелели и при турците. Даже демографски сме се увеличили. Но аз благодаря за такова оцеляване. Така стигаме до основната идея – за чувството за достойнство. Достойнството не е абстракция. То не се измерва с магистрали и апартаменти. Ние имаме непривлекателен имидж в очите на света. Ние винаги сме били на страната на победителите срещу тези, които са ни помагали. Но ако всички бяха казали „защо да се бием с Хитлер, като той ще ни победи“, той щеше да стигне до Тихия океан. Историята, когато е наука, не може да извади с епруветъчна чистота само позитивното, а да забравим за другото. Хайде да кажат, след тежките векове на едно чуждо присъствие, робство – няма значение как ще го наречем, във всеки случай то е тъма, завеса, стена – ако не беше изнесена кирилицата в Русия, дали щеше да просъществува? Не става дума за самобичуване и хули по народа, когато ти лапаш от този народ, самореализирал си се чрез него, станал си нещо, благодарение на средата на този народ. И с оглед на моята 180-годишнина да ти кажа, че всеки човек смята, че заслужава по-добра съдба. Но всеки човек е нанесъл страдания на другите и е понесъл страдания от другите. До голяма степен това се отнася и за народите.

Велиана Христова

В. Дума

Коментари 12 за
“АНДРЕЙ ПАНТЕВ: НИКОГА У НАС НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ ПАРВЕНЮШКО-ПРОСТАШКИ ГРАБЕЖ”

 1. За Сашо-Лапашо Йорданов е прав, дал му е вярна и кратка характеристика. Това е новият бай Ганьо-нахален, арогантен, лаком, ламти за постове и държавни служби. АлЙо е бай Ганьо като евродепутат, но си е останал същия простак, парвеню и мръсник по природа.

 2. Афера е едно от много малкото места, в които може да се прочете истината за какъвто и да се обсъжда проблем или събитие по света и у нас! Тъй дръж!

 3. Чест и почитание, господин професоре!!! Аз мразя политиците , те носят най голямото зло на света. Лакомията и простотията им нямат край.Спомням си един прекрасен Български филм “Всичко е любов“ в който талисман на главният герой /Иван Иванов/ в ТВУ е едно циганче . Та това циганче влязло през ноща в една сладкарница ,яло баклава и заспало в тавата и така го хванали и изпратили в ТВУ.Нашите политици господин професоре са огледален образ на това циганче,толкова много са си повярвали, че са изгубили чувството си за самосъхранение. “Всеки зинал като ламя и прибира,мъкни,крие,като , че ще векува на земята“ “Гераците“ от Елин Пелин

 4. Браво Андрейко,услужливите въпроси и отговори приличат поразително като сказка от лектор на ОФ пред бабите от клубът по интереси на БКП.Браво,громи мръсните империалисти,ЕС,САЩ ,дерзай другарче,победа будет наша! апропо Ленин не имал един ден трудов стаж,както и Маркс

  1. Аман от мързеливи антикомунистчета, цитирам Енциклопедия Британика за да не излезе, че цитирам пропаганда на руските спецслужби 🙂

   „In November 1891 he passed his examinations, taking a first in all subjects, and was graduated with a first-class degree. After the police finally waived their political objections, Lenin was admitted to the bar and practiced law in Samara in 1892–93, his clients being mainly poor peasants and artisans. In his experience practicing law, he acquired an intense loathing for the class bias of the legal system and a lifelong revulsion for lawyers, even those who claimed to be Social-Democrats.“

   Пак от енциклопедия Британика:

   „Suddenly, at age 17, Lenin became the male head of the family, which was now stigmatized as having reared a “state criminal.”

   „This was not an uncommon phenomenon in tsarist Russia, where even the highly educated and cultured intelligentsia were denied elementary civil and political rights.“

   https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Lenin

   Т.е. Ленин не само има трудов „стаж“, каквото и да дрънка в главата ви под тоя термин, но го прави при условие, че държавата му пречи да има такъв изобщо !

   За Маркс си го проверете сами, той все пак е погребан в Лондон а не в Москва :-). Иначе неговия „стаж“ го признава не кой да е а Джон Кенеди 🙂 ! Давах речта му тук няма да ровя пак .

   1. За Ленин съм съгласен, но за Маркс просто не сиго чел внимателно: Навсякъде са „лошите“ индустриалци, които ограбват бедните работници с принадената стойност, а за „добрите“ банкери и понятието ЛИХВА – нито дума/ Не случайно е погребан в Лондон……/ Не случайно М. Твен е казал: „Единственото по-голямо престъпление от това да обереш банка, е да притежаваш банка!“ 🙂

 5. Най-сърдечни благопожелания на проф. Пантев!!!!Страхотен сте!Точен ,правдив и велик!!!!!Жалко ,че тоз народ тъне в забрава и мисли единствено за келепира!!!!Затова и ще го яздат простаците ,наглите,безпардонните ,безкрупулните и тъпите!!!!

 6. До Николай Митев от Фейсбука-Ники , този сайт не е за психично болни истерици на тема комунизъм!
  Хайде , пий хапчетата и бързо в леглото!

  1. Прав е Митев, в този резерват за цигански маймуни се краде и винаги се е крало в чудовищни машаби!
   Жилищният ми влог е от 1976, 40г. живях на свободен наем, но дом НЕ ВИДЯХ. Сега живеея в полусрутена къща, нашата, отчуждена след стражишкото земетресение и на почти километър около мен няма жива душа. Без работа от 10г., с 54.75 лв социална помощ – 4 остават за банката, 5 давам за автобус да отида си ги взема. Остават ми 45лв. Хари Худини да си, не можеш да оцелееш 45лв на месец.
   Все пак, благодаря ти РОМСКИ ГОСПОДАРЮ, 5ков, биСЕР!

 7. Прекрасно интервю, както винаги. Всичко си е на мястото, много интелигентно, даже прекалено. Само с едно не съм съгласна по отношение на ЕС, цитат: „И това че има страни, които се стремят към този съюз, показва, че те се надяват той да промени своя облик.“ Не, всички отлично знаят, че съюзът не само няма да се промени, но ще става все по-зле, както във всяка група с общи пари. Просто се надяват и те да крадат.
  Поздравления за интервюто на г-н Пантев, удоволствие е да се гледат и четат такива хора. Жалко, че са единици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *