Публикувано на 07.08.2020 / 13:43

„АЛО, АЛО“. ОКУПАЦИЯ. БИТКА ЗА „КЪРДЖАЛИЙСКАТА МАДОНА“ ИЛИ „ГРЕШНАТА КЪРДЖАЛИЙСКА П..А“ НА БОКО ХАРАМ.

„АЛО, АЛО“. ОКУПАЦИЯ. БИТКА ЗА „КЪРДЖАЛИЙСКАТА МАДОНА“ ИЛИ „ГРЕШНАТА КЪРДЖАЛИЙСКА П..А“ НА БОКО ХАРАМ.

Будният ум на Бояна Огнянова Маркова ме подсети, че и Валери Симеонов има своя малък танк.

Ето ви сюжета на “Ало, ало” от моя гледна точка, в контекста на родната действителност:

Действието се развива по времето на Първата епидемиологична световна война, в малкото българско селце Дебнево и ни разказва историята на Рене Петев.

Гербаджиите са окупирали селцето, взимайки със себе си всякакви ценности, между които и картината „Мадона от Кърджали”, а онези, които са гледали сериала я знаят като „Грешната кърджалийска п…а“ на Боко Харам. Важно е да се разясни, че картината първоначално е конфискувана от полковник Фон Череп и неговия помощник-капитан Ханс Попов.

И ето как продължава историята:

Комендантът на градчето фон Краси Дебелото също решава да запази картината за себе си, за да я продаде след края на войната на Граф Пеевски. Боко Харам обаче също иска картината „Кърджалийската Мадона“ за да я подари за рождения ден на Каталунската жрица. За целта той изпраща хер Ото Фрик Симеонов от Гестапо в селото, за да я намери, но хер Ото Фрик Симеонов започва да я търси в Бедрум, вместо на масата на Вежди, като Фрик прави всичко това единствено с цел и той да гепи картината само за себе си. Той обаче е племенник на Хайнрих Гешев.

В същото време Рене Петев е принуден да работи за Съпротивата. Главният водач на Съпротивата, Мишел Манолова (кодово име – Синегушка), обяснява на Рене, че трябва да крие в дома си един български летец – офицер Ричард Радев.

Полковник Фон Череп и капитан Ханс Попов, в опита си да се скрият от Гестапо, както и да скрият картината и един ценен ритон с кукувичка, виждат българския летец Радев. Така доскорошните врагове се оказват приятели. Рене обаче убеждава гербаджиите да не издават летеца, в замяна на което той ще намери копие на картината и ритона, за да могат те да ги продадат след войната.

Накратко, Рене е принуден да бъде добър с гербаджиите, за да не го застрелят, също така трябва да бъде добър и със Съпротивата, иначе те ще го застрелят, защото е добър с гербаджиите. Трябва да бъде добър и с жена си Милена, защото, ако тя разбере, че има връзка със сервитьорката от ресторанта Ивет, също ще го застреля. А ако Ивет разбере, че Рене има връзка и с другата си сервитьорка Мария, и тя ще го застреля. Така всъщност започват приключенията на Рене.

Обобщено може да кажем, че действията на различните епизодите се развиват около криенето на картини, ритони, шкафове с евро и реализирането на безумните планове на Манолова за овладяване на Дубай и съседното село Банкя.

Другите главни герои, които си заслужава да споменем са мадам Фани Дариткова – тъща на Рене, мосю Льоклер Марешки – фалшификатор, пианист и наркоман, както и бивш любовник на мадам Фани, мосю Алфонс Цветанов – погребален агент, който ухажва Милена, както и полицай Крабтрий Младенов – шофьор-агент, който се преструва на френски полицай и говори ужасно английски, копирайки туристката Марияна.

От гербаджиите пък важни персонажи са лейтенант Грубер Тодоров, за когото има слухове, че си пада по Рене (но след войната се жени за Хелга Ангелкова), както и редник Биков, генерал Фон Клинкерхофен-Дончев, италианският капитан Алберто Харизанов, и Фон Смолхаузен Кирилов, който също като хер Флик е от Гестапо.

Така стоят нещата в сериала на Рене Петев. Накратко – мрак и малки танкове.

Васил Петев

Колаж: Георги Динев

Коментари 21 за
“„АЛО, АЛО“. ОКУПАЦИЯ. БИТКА ЗА „КЪРДЖАЛИЙСКАТА МАДОНА“ ИЛИ „ГРЕШНАТА КЪРДЖАЛИЙСКА П..А“ НА БОКО ХАРАМ.”

 1. Над 30 именити академици, преподаватели в едни от най-големите университети в страната, излязоха днес с отворено писмо, посветено на политическата криза в страната, което завършва с категоричното: ”ОСТАВКА!”
  В писмото се изброяват недъзите на модела на управление.
  „Призоваваме също всички граждани, които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение.
  Защото не можем да продължаваме да живеем така!“, пишат преподавателите.

  Ето и пълния им текст:
  Уважаеми съграждани,
  Скъпи сънародници,
  През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия.
  Преди 30 дни това дълго нагнетявано недоволство избухна под формата на едни от най-масовите и всеобхватни протести, които страната ни е виждала през последните години. Подкрепата на обществото за управлението отбеляза критичен минимум, а протестиращите обявиха гражданско неподчинение и окупираха ключови места както в столицата, така и в други големи български градове – размах на недоволството, невиждан у нас от тежката зима на 1997 г.
  В този контекст единствено полезният ход за всички, в това число и за управляващото мнозинство, е оставка на настоящия Министерски съвет. Вместо това управляващите – вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие от страна както на органите на реда, така и на частни субекти с неясни правомощия и неизвестно на чие подчинение. Кулминацията на тези действия беше маркирана от насилието на партийния форум на ГЕРБ на 05.08.2020 г. и беше увенчана рано сутринта на 07.08. с насилственото разчистване на окупираните кръстовища в цялата страна.
  В контекста на постоянно засилващо се обществено недоволство намираме тези действия за крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти. Това безотговорно, арогантно и опасно поведение на управляващата коалиция ни кара с още по-голяма убеденост да призовем правителството на Република България незабавно да подаде своята оставка.
  Призоваваме също всички граждани, които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение.
  Защото не можем да продължаваме да живеем така!
  ОСТАВКА!
  Подписано е от:
  доц. д-р Христо Христев, ЮФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  д-р Димитър Илиев, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  д-р Вяра Калфина, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  доц. д-р Стефка Фетваджиева, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  проф. дфн. Калин Янакиев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  д-р Слава Янакиева, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  д-р инж. Николай Найденов, ГФ при УАСГ
  доц. д-р Антоанета Дончева, ПУ „П. Хилендарски“
  доц. д-р Светослав Риболов, БФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  доц. д-р Андрей Александров, ИДП при БАН
  доц. д-р Гергана Динева, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  проф. д-р Райна Гаврилова, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  гл. ас. д-р Емилия Славова, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  проф. д-р Андрей Бояджиев, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  проф. дфн Георги Каприев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  Доц. д-р Мартин Осиковски, катедра Медии и обществени комуникации, УНСС
  доц. д-р Екатерина Търпоманова, ФСлФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  Жюстин Томс, департамент “Медии и комуникация”, НБУ
  Проф. д-р Александър Кьосев, ФФ, СУ „Св. Климент Охридски”
  Проф. д-р Евгений Дайнов, департамент „Политически науки“, НБУ
  Доц. д-р Жана Попова, ФЖМК, СУ “Св. Кл. Охридски”
  Д-р Марина Стефанова, Стопански факултет, СУ “Св. Кл. Охридски”
  доц. д-р Анета Димитрова, ФСлФ, СУ “Св. Климент Охридски”
  Д-р Димитър Бечев, Университет на Северна Каролина
  гл. ас. д-р Георги Гочев, Департамент „Средиземноморски и източни изследвания“, НБУ
  проф. д-р инж. Петър Пенев, ГФ при УАСГ
  доц. д-р Даниел Смилов, ФФ, Катедра „Политология“, СУ “Св. Кл. Охридски”
  Доц. д-р Дилян Николчев, БФ, СУ “Св. Климент Охридски”
  Проф. д-р Иван Христов, БФ, СУ “Св. Климент Охридски”
  Проф. д-р Александър Кънев, ФФ, “Св. Климент Охридски”
  д-р Милен Любенов, ФФ, “Св. Климент Охридски”
  Ас. Стефан Иванчев, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“
  доц. д-р Невена Панова, ФКНФ. СУ „Св. Климент Охридски“

 2. Голям кокъл лапни , голяма дума не казвай……този се самоутрепа !

 3. Който иска лично да Протестира пред Валерка Далаверка (Далавери Симеонов) Може Събота и Неделя (УТРЕ) да го „засече’ до „Капаните“ посока към Изгрев (Старият Капан) (около обяд) на крайбрежната алея в Бургас–бута майка си на инвалидна количка . И няма смисъл да носите яйца!! Просто от крайбрежната алея вървите 30 метра посока морето -И там има стотици топки „БГ СИРЕНЕ“ (палмово масло) което в БГ се нарича Сирене според БАБХ!!!! ТО си седи на плажа -стотици топки ! Взимате 20-30 топки „Сирене’ и с ТЯХ може да го Замервате !! Нека ВИДИ до къде докараха Черноморието и Сезонът!! Пълна Катастрофа-Икономическа Природна и Туристическа ! И се сещам за неговите призиви да БЪДЕМ ПАТРИОТИ И ДА ИЗБЕРЕМ БГ ЧЕРНОМОРИЕТО ?? КОЙ ЩЕ ТИ ЛЕГНЕ НА ТОЗИ МАЗЕН ПЛАЖ БЕ ОЛИГОФРЕН?? Или искаш да ни обясниш като КАТАСТРОФИРАЛИЯТ Пиар Никола -че може хората докато плажуват -да си хапват и „СИРЕНЦЕ“ ОТ ПАЛМОВИТЕ ТОПКИ ??

 4. Малко извйн темата но пак за кокала.
  Поредната герберска ИЗМАМА.
  Пенсионер съм днес получих не 50 лева а 30лева’
  С другите 20 да си купи букета.

 5. Бахмааму ,много нередовни в таз България ,бе…
  Един през друг,минута след минута откъде наизлезе туй нещо не знам.
  А бе ,отначало като захванаха да управляват, като че ли по-нормални бяха,а ?!
  Ше да е от мангизите май…
  Или филма в който живее Началника е заразен ?

  ,,Четвърти километър пикчърс“ представя новия документалено-ментален филм ,,Икономическия възход на България по време на кризата Ковид 19 “ първа серия.
  Втора серия-
  ,, Ама на Футкинден“

  Венсеремос

  П Пис
  Кво ли ше стане ако се изтърсят 10 000 клошаря пред парламента барабар с казаните…

 6. Валери Симеонов ще остане в историята на България, като най-некадърния политик.

  1. Не съм сигурен. Конкуренцията в този област е жестока, и кандидатите са много!

 7. Защо никой журналист не иска да направи разследване с чии пари се прокара оптичния кабел на телевизия Скат по трасето Поморие – Сл. бряг. Имам документация, която предложих на един журналист от Бивол, но той не прояви интерес. Много явно в документацията се вижда, че това са пари от бюджета. Какво ще кажете?

 8. Валерка знаем колки си смел .Световен шампион си по борба със баби.

 9. Някои предложения:

  – шеф на Гестапо и кръстник на хер Флик е Тони Химлера, който по секретни материали от „личен архив“ бил написал на младини книгата „Шайката – Адолф, Гьобелс и всички останали“.

  – лейтенант Тома Грубер, свободолюбива натура, станал от „ония“ след една мразовита нощ на Руския фронт (разбирай, закопчан с белезници за руски хладилник).

  – високоговорителят на радиото на „Нощен ястреб“ е скрит в едно неугледно и очукано ГЪРНЕ от ориенталския град Филибе, в което се съдържали нечистотии от преди и от по-преди.

  – единствената разрешена от Вермахта радиопрограма „Крепост Европа“ има като свое челно предаване „Окупационна зона“, което върви под мотото „Ъгълче за аналитична свобода в радио-честотен диапазон, окупиран от руснаци и комунисти.“

 10. Вижте какво написа Александър Андреев в „Дойче веле“:
  Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и Европейската народна партия (ЕНП) да вземат България, ГЕРБ и най-вече премиера под лупа. Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши да се самосезира заради обвиненията за корупция, които протестиращите отправят към Борисов. И заради съдържанието на подслушаните телефонни разговори.
  Горните три призива могат да се чуят по разбунените софийски и берлински улици, да се прочетат по плакатите на демонстрантите и в статиите на редица авторитетни европейски медии. Самият Борисов многократно е изказвал благодарност към германските консерватори и техните политически фондации за помощта в партийното строителство и финансирането на партията му. Огромният му пиетет към Ангела Меркел също е документиран не един и два пъти. А като „член на семейството ЕНП“ ГЕРБ естествено открай време получава подкрепа от европейските консерватори.
  От друга страна същите тези европейски консерватори заеха много критична позиция срещу друг „член на семейството“ – Виктор Орбан. Миналата година замразиха членството на неговата партия „Фидес“, а тази година дори предупредиха, че може да я изключат окончателно. Защо тогава да не допуснем, че сега на дневен ред може да излязат ГЕРБ и Борисов? Такова развитие на събитията обаче навярно ще се препъне в огромните проблеми, с които в момента се борят всички европейски структури. Което се свежда до добре познатото тъжно обобщение: „Сега не ни е до това“. А в момента и Ангела Меркел едва ли страда от безсъние тъкмо заради Борисов.
  Ако все пак допуснем, че европейските консерватори и двете техни най-изявени политички решат да вземат под лупа случващото се в България и общественото недоволство срещу Борисов и ГЕРБ, тогава българският премиер наистина ще се лиши от най-важната си опора. И ще трябва да слезе от сцената. А ако и Лаура Кьовеши прецени, че в България има отказ от правосъдие и юридически чадър над премиера, това би било истински прецедент в ЕС. И би доказало, че замитането на притеснителни обстоятелства под дебелия брюкселски килим вреди не само на отделните държави-членки, но и на целия ЕС.

  1. Надай с к@ре на пияни жени!
   В ЕС на никой не му пука за България какво става в нея!
   За тях е важно, че каквото поискат от България, Премиерът Бойко Борисов го обезпечава еднолично, по-най добрият за тях начин!
   Егидата от ЕС над Бойко Борисов е непробиваема.

   1. Хайде бе Кйовеши къде си бе румънска евросъдия нали обеща да подпукаш хунтата…

 11. Веселина,Веселина да знаеш как бабите и дядовците защитатават Бойко заради едни 50
  лева и как казват,че ако не е той ще спрат евро
  фондовете,все едно тези фондове при тях отиват
  свят ще ти се завие…А не беше ли противозаконна
  търговията с гласове?И как няма да бягат младите,
  а на въпроса кой ще ви плати пенсиите като
  останат само пенсионери и държавни служители
  мълчат като кърджалийски п….и.Обръщам се към
  младите – гответе се , скоро трябва да ги избесим
  взривим и гръмнем . Това ще е свещенна война
  на бедни,умни и смели срещу мадията(нагли,
  мутри, милионери без професия и стаж).
  Трябва да си върнем България ако ще да избием
  и милион от тях и нас си. Не може без това.
  Така или иначе всеки ден губим население,поне
  да си заслужава.Цитирам Левски- който краде
  народа-смърт,смърт и само смърт. Когато узреете
  започваме.

 12. Валери Симеонов, който очевадно е инициатор на полицейските мерки за „твърда ръка“ има електорална подкрепа на своята партия НФСБ от 22421 гласа?!!! По-малко гласове от независимия Минчо Христов и по-малко от бившата кметица Десислава Иванчева. И то при положение, че е във властта, има огромно медийно присъствие по всички национални телевизии, има своя собствена телевизия и огромен финансов и властови ресурс. Освен това изборите бяха март 2019 г. когато Герб и патриотите бяха във възход. Представяте ли си голко гласа би имал той сега??? И този олигофрен управлява държавата и издава заповеди за репресии.

  1. Валери Симеонов е „Шофьор на безмоторния самолет“,който ще изстреля ГЕРБ в КОСМОСА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *