Публикувано на 31.01.2008 / 0:51

Ако спрем да ядем месо ще ограничим глобалното затопляне

Наскоро НАСА извади нова информация относно климата на планетата в специален доклад. Експертите на НАСА съобщиха, че Северния ледовит океан може да остане без лед до 2012 година.

Джей Зуели  от екипа на НАСА твърди,  че ледът се топи “много по-бързо от предишните очаквания”.  Той коментира, че наличието на лед на Северния ледовит океан отразява около 80 % от слънчевата топлина и стабилизира по този начин температурата на океана. Главният климатолог на НАСА Джеймс Хенсън пък  обобщи: “Не сме стигнали до положението, в което няма връщане назад. Все още може да възстановим нещата, както са били преди, но това изисква бърза промяна на посоката”.

Според доклад на ООН една от водещите причини за глобалното затопляне може да се открие в това, че отглеждането на животни за храна е причина за създаването на повече газове, причинители на парниковия ефект, отколкото всички коли и камиони в света взети заедно.

Представителят на ООН по прехраната и селското стопанство Хенинг Стайнфилд съобщава още, че месната индустрия е “един от основните причинители на днешните най-сериозни проблеми на околната среда.”

Експертите  отбелязват, че изхранването на животните за месо, млечни продукти и  яйца изисква 10 пъти повече зърно, отколкото ако бяхме яли макарони или друга растителна храна. Освен това трябва също да транспортираме животните в кланици, да ги колим, да замразяваме труповете им и да транспортираме плътта им из цялата страна. Производството на калория протеин от месо означава изгарянето на 10 пъти повече изкопаеми горива и изхвърлянето на 10 пъти повече привличащият топлината карбонов диоксид в сравнение с растителния протеин.

Малко е трудно да се откажеш, ако си мислиш, че това е само малко пиленце, което се излюпва от крехкото яйце. Как може животно, на пръв поглед незначително в сравнение с необятността на Земята, да причини толкова много газ, образуващ парников ефект  и да промени глобалния климат? Отговорът е в  техния истински брой.

Само в САЩ  се колят повече от 10 билиона селскостопански животни всяка година, за да се поддържа месно-ненаситната култура, която едва ли може да бъде разбрана, като се има предвид, че преди не много време “пиле във всяка тенджера” се смяташе за лукс. Чрез селскостопанските животни, отглеждани за храна, ние изяждаме планетата си до смърт.

Най-логичната стъпка, която всеки може да направи, за да избегнем глобалното затопляне, е да спре да яде месо, яйца и  млечни продукти. Всеки, който се интересува би могъл да посети www.GoVeg.com, за да научи повече за вредния ефект върху околната среда от яденето на месо.  

Глобалното затопляне е причина за интензивната активност на ураганите, топенето на полярния лед и причинява драстични промени в обичайния климат, в резултат на което има екстремни суши, наводнения и жеги по целия свят. За да се преборим с кризата, са необходими глобални единодушни усилия за намаляване на въглеродните излъчвания. Във връзка с това, увеличаване енергийната ефективност е една от най-лесните за предприемане мерки. 

 

Afera.bg

 

Коментари 0 за
“Ако спрем да ядем месо ще ограничим глобалното затопляне”

  1. Напълно съм съгласен, с информацията по-горе.Толкова е лесно и здравословно да си вегетарианец! Нека всички се замислят за нашата планета, нека се събудим ………!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *