Регистрация
Публикувано на 10.05.2019 / 8:34

АКО РАЗДАВАМ ПАРИ, ЗА ДА СЕ ГЛАСУВА „ПРОТИВ“ ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ, НЕ Е ПРЕСТЪПНО. ПО-ГОЛЯМА „ВРАТА У ПОЛЕ“ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРИ! БЛАГОДАРЯ ВИ, МАГНАУРЦИ, ЗА УСЛУГАТА!

ДАНАИЛ КИРИЛОВ И ИВАН ГЕШЕВДълго време се колебах дали да споделя една мисъл по повод т.нар. „изборни престъпления“, според Барниръбъла и Дизеловия Геш.

Изявите им по този повод ме мотивираха все пак да драсна два реда.

Първо: в Наказателния кодекс няма такова понятие „изборни престъпления“, а ясно е записано, че това са „Престъпления против политическите права на гражданите“. Толкова „високопоставени“ Йористи трябва да използват законовите понятия, но за тия двамата нивото на изразяване на един бивш министър на вътрешните работи, което са достигнали и споделят, явно е достатъчно.

Второ: прочетете:“Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.“ -чл. 167 ал.2 НК.

Това вече остана от Монтанското право и неговия виден представител Фидосова.

„Сиреч“, както казва Б.М.Б., престъпление е, ако склонявам някого да гласува „В ПОЛЗА“ на определена партия. Ако раздавам пари, за да се гласува „ПРОТИВ“ определена партия, поведението ми не е престъпно. Е, по-голяма „врата у поле“ за избягване на наказателна отговорност, законно предвидена в НК, трудно ще се намери!

Разбира се, същия принцип е предвиден и в другите текстове, касаещи престъпления, свързани с упражняване на избирателно право.

Благодаря ви, магнаурци, за услугата!

Но нямам намерение да ви отделям от хонорарите, че има и други членове в НК, писани от по-добри юристи!

Иван Петров

адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/

Коментари 7 за
“АКО РАЗДАВАМ ПАРИ, ЗА ДА СЕ ГЛАСУВА „ПРОТИВ“ ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ, НЕ Е ПРЕСТЪПНО. ПО-ГОЛЯМА „ВРАТА У ПОЛЕ“ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРИ! БЛАГОДАРЯ ВИ, МАГНАУРЦИ, ЗА УСЛУГАТА!”

 1. Я!!! Вече купуването и продаването на прости ОФЦЕ станало престъпление..
  А сега си вижте резултатите от последните избори на спИчелилата партия в маалите..

  1. Хубаво е да си припомняме от време на време как ГЕРБ печели избори и прави договорки задкулисно с ДПС…
   Мамин Ваньо Тотев:
   https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE
   “Имаме 900 гласа в Столипиново… Без тях щяхме да загубим изборите”;
   “Г-н Захов, може да го похваля, направи доста бюлетини невалидни..има няколко начина. Всички знаем, че това е един от начините с който може да имаме преднина..”
   ”Официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма!”
   “И както се молим за Исус, по 4 по 5 да гласуват ромите за нас….”

 2. Само питам:Ако давам пари да се гласува против ГЕРБ престъпление ли е?

 3. Трябва незабавно да се върне смъртното наказание, при това с публично изпълнение,за случаите на групово – но не само от ОПГ а от всяка друга група, изнасилване на българското право! Изпълнението – обесване на площада. Тялото на обесения се оставя на показ за назидание и размисъл на другите „групари“ за десет дни! Изпълнението на присъдата – от доброволци ангажирани на обществени начала! Всяка друга мярка за наказване на „ръбализма“ е мека!

 4. Защо ни стресирате от ранна утрин с тези снимки? Чернобялата е на някакъв олигофрен – опааа, той били министър! А другата – на типичен мафиот, мутра от 1992 г., докопала се до власт в определена сфера. Свършиха ли се хората в тая държавица? Нормалните, де…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>