Регистрация
Публикувано на 04.08.2018 / 8:41

АКО ЗНАЕТЕ КОЛКО ПРИЯТЕЛИ, КОИТО ВОДЕХА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ПОГРЕБАХ

СВЕТЛАНА КАЗИНАПътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток. Тя обича живота и го живее с удоволствие. С помощта на камерата си всеки ден изучава света и се изненадва от разнообразието му.

„В природата има всичко необходимо, за да бъдем щастливи“, казва Светлана. Но въпреки това смята, че начинът ни на живот не трябва да бъде здравословен, а щастлив.

Болестите не идват от факта, че околната среда е лоша, водата е мръсна, храната е пластмасова, а ние се движим малко.

Болестите не се интересуват дали си в град или в село. Повярвайте ми, човешкото тяло е идеалната машина за приспособяване към всякакви условия и храна. Ето, ние, селяните, не можем да ядем вашата прахообразна храна, да пием водата ви и да дишаме градския въздух. Но не защото всичко това е мръсно. А защото е различно. Несвойствено за нашето тяло.

А вие, като дойдете на село, с извинение, се подрисквате от нашата речна вода, от кравето мляко, от агнешкото и всичко останало, а от височините тук главите ви се пръскат като дини.

Но това не значи, че едното място е по-лошо от другото. Просто мястото, което обитаваме, е различно. Ние сме адаптирани тук, а вие – там. В горите, по селата, в планините боледуват също толкова, колкото и в града, така че спокойно! И в градовете има дълголетници.

Дълголетник не означава, че някой ще живее 100 години и ще умре здрав. Ако човек живее в хармония с природата, ако се моли, медитира, храни се с покълнала зърна пшеница, ходи облечен като Исус или като богинята Кали и дарява доходите си на домове за сираци, не означава, че ще живее 100 години и ще умре здрав.

Какво те кара да мислиш, че ако живееш на плажа в поза лотос, няма да се разболееш? Ако знаехте колко приятели съм погребала, които водиха изключително здравословен начин на живот! Сред тях са спортисти, лекари, лечители и хора, които работеха върху своя духовен растеж денонощно. Непушачи, трезвеници, смирени, но умираха от рак.

Никога няма да разберете защо идва болестта. Престанете да се притеснявате от понятията „не трябва“, „диета“ и „грях“. Това не удължава живота. Защото болестта не е в тялото, болестта е в главата!

Затова просто живейте с удоволствие! Правете всичко за удоволствие.

Научете се най-накрая да ядете това, което ви харесва, а не това, което е полезно. Просто яжте, а не преживяйте!

Не можете да спрете да пушите? Недейте! Но не пушете с угризение на съвестта, а с удоволствие. Въобще не е нужно да спирате да пушите. Нужно е да не искате да пушите. Забраната винаги работи наобратно.

Захвърлете омразната си работа или се научете да извличате удоволствие от това, което правите, каквото и да е то.

Не се лъжете от призивите на модата, времето, интернет и т.н. Не поставяйте себе си в подчинение на чуждите и фалшивите образи на високо духовните водачи. Не бъдете последователи на снимките с третото око, ин-янките и мандалите. Накъдето и да погледнеш, списъкът с афоризми на далайлами, гурута, старейшини, внезапно помъдрели актьори и никога не съществували мъдреци, става все по-голям. Гледам ги и се питам: как изобщо се озовах тук, сред толкова високо духовни хора?

Кълна се, понякога ми се повръща от такива „високо духовни“ личности, зад които в действителност седят обикновените хора, като всички нас с акне, кариеси, киселини в стомаха, досадни съседи и роднини, нещастна любов и т.н. Бъдете такива, каквито сте! Бъдете себе си!

Направи това, което искаше и мечтаеше да правиш още от детството си. Научи се да свириш на китара, пиано, отиди на курс по планински ски, акварел, мозайка, глина и др. Няма хора, на които да им липсва творчески потенциал, казвам ви това като художник. Не мечтайте за мотор, а си го купете! Не спестявайте мечтите, те умират и гният в задните улички на мозъка ви!

Винаги си мечтал да отидеш в планината, но вместо това по цял ден висиш в офиса? Отиди в планината!

Живееш в планините, но искаш да работиш в офис? Отиди в града! Всичко е в твоите ръце!

Харесвате уединението? Уединявайте се с удоволствие. Страх те е от самотата? Отиди при хората.

Намерете радост и удоволствие във всичко. Дори и в това, в което, на пръв поглед, не може да има.

И най-важното: начинът на живот не трябва да бъде здравословен, а щастлив!

Като цяло ще ви разкрия най-важната тайна на живота и самия смисъл на живота: такъв няма!

Има просто Живот. Сутрин, следобед, вечер, нощ и отново сутрин. Има планета, хора, флора и фауна. През седмицата и през празниците. Щастие и нещастие. И има смърт. И идва във всеки един момент, във всяка възраст. Имате ли време да живеете според мечтите на другите хора, наложените идеи и социалните норми?

Живейте с удоволствие и не търсете причините за болестите и смъртта сред роднини и известни личности. Това не можем да разберем. Но животът е даден. И трябва да живеем в Радост. Не тревожете другите. Помагайте им!

Е, ако искате да търсите смисъла на живота, тогава помислете, че е в това – да живеете в радост. Всичко това не означава, че е лошо да бъдеш търсещ, че е лошо да изследваш. Не, не е така. Ако го правиш с радост, то е за здраве.

Всички мои приятели, роднини и непознати, докато умираха, ми признаха: „Търсих нещо цял живот, нещо правех, тичах, бягах нанякъде, а най-важното е било под носа ми. Любимите хора. И всичко, което искам да направя с тях, вече няма да мога… „

Умолявам ви, не забравяйте, че щастието не е в селото или в града, не е в планините или в равнината, то е в главата ви! Живейте, както искате, и не сравнявайте щастието си с друг.

Никой няма да разбере вашето щастие. Ако нямаше оценка и сравнение на щастието, на религиите и на ценностите, нямаше да има и войни…

http://chetilishte.com

Коментари 9 за
“АКО ЗНАЕТЕ КОЛКО ПРИЯТЕЛИ, КОИТО ВОДЕХА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ПОГРЕБАХ”

 1. Истината е и в това да можеш да си позволиш свободен живот. Истината е и да имаш за какво и с кого да изживееш живота си. Истината е и да не загубиш детското и човешкото в себе си. Истината е и да бъдеш винаги човек с всеки такъв, независимо дали е беден, богат, или какъвто и да е друг. Истината е и да цениш и уважаваш всяко Господно творение на Земята.

 2. Най-после някой да се реши да каже истината. Тя, както обикновено, е болезнена. Затова и толкова малко хора са я разбрали. Като гледам, и тук не е по-различно – колко малък е процентът на тия, които са усетили нещо… Иначе както винаги има мераклии да я треснат! Баси комплексираното племе.

 3. Таа е изтрескала мотора яко, май забравя, че сме клетъчни същества. Обаче с тая цомба и лице става за трескане, ако бех планинар щях да и пръсна казана.

 4. колко вервате на думи които не анализирате и колко вервате в себе си….ако си тъп не билки ами и космически говна да ядеш…и да ходиш на фитнес в некое мазе….и след това да се качиш в колата за да отидеш до магазина на 1000 метра после да чакаш 30 мин че някой е паркирал да псуваш и кълнеш ….мисленето…там е бъгнатото…здравословните храни са с истински етикети….ама този който ти ги продава знае че си достатъчно тъп зада не подложиш на съмнение това което ти казва етикета…прочиташ и си представяш и си оставаш в тая тъпа илюзия…и не само храните…дри и да се храниш само с здравословни храни ефекта ако нямаш здравословно мислене е същия…

 5. Авторката добре е разбрала единия аспект – да правиш „каквото ти сърце сака“. Да това е много важно наистина за психичното здраве.
  Но не е разбрала другия аспект – вътрешното удовлетворение и практическите ползи от това да водиш здравословен живот. Как това директно рефлектира върху психиката и тялото и води до по-качествен и по-пълноценнен живот.
  Напразно противопоставя тези два аспекта, ефекта е много по-добър като се съчетаят.

  1. Точно така колега.

   ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО! Не е открит друг начин досега за човека за достигане на …щастието.

   Разбрал го е преди някакви си 19 века Ювенал – един от най-известните римски поети и сатирици.

   …. „Здрав дух в здраво тяло“ – е преводът

   на латинската сентенция „Mens sana in corpore sano“!

   Изразът е взет от Ювенал – (Сатира Х, стих 356),

   където фразата е част от отговора на автора на въпроса:

   „КАКВО ХОРАТА, ТРЯВА ДА ЖЕЛАЯТ ОТ ЖИВОТА“ (!!!)

   и този отговор е част от други.“““

   п.с. И да прав е колегата Радев в коментара си,
   че политмафията НЕ ДАВА на хората да желаят това което им се иска!!!
   Не само българската при това…

 6. „Защото болестта не е в тялото, болестта е в главата!“ Така е, госпожа.

  Освен това болестта е в стреса, страха от мъжа ти, от роднините му, от тъпия ти началник, от колегите подмазвачи, от ниското образование …. и от лошото време и магнитните бури, понякога. От лошите хора трябва да се бяга моментално, виж от времето няма как…

  Освен това вредни за здравето са, както следва:

  1. Телевизията (с изключение на каналите с класическа музика и някои, по които на журналистите не им дреме и казват истината);
  2. Таблети, смартове и пр. простотии, не че аз нямам такива, но ми служат само по работа и не ги нося в ръката си по градския транспорт… просто ги ненавиждам!
  3. Личният пример на прости хора с лошо минало и без стабилно образование.

  Полезни за здравето са, както следва:
  1. Прекрасната литература, прозорец към света – за малките – народни приказки български и от всички държави (също и от Африка, Азия, Турция и т.н.)
  АНДЕРСЕН (прекрасен човек), никога Братя Грим (пълни с насилие) и т. н.

  Храната обаче също е фактор – ям малко, но най-качествена българска храна (само от една фирма, ако й кажа името, ще ме изтриете). Всички хора, особено дечицата, трябва да се хранят качествено… и да играят на воля.

  И НАЙ-ВАЖНОТО: 10-ТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ И НИКОГА НЕ ПРАВИ ЛОШО НА ХОРАТА!
  ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА! ВЕЧЕ ГО ВИЖДАМЕ, ТЕ НЕ ГО ВИЖДАТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>